Ken je dat: dat je een warm gevoel krijgt wanneer je denkt aan jouw kerkelijke gemeente? Een plek waar Gods liefde centraal staat? Waar je geniet van hoe mensen met elkaar omgaan? Van jong en oud die elkaar kennen en waar de één klaar staat voor de ander? Geeft jouw kerk jou een trots gevoel? De komende periode delen we verhalen over de kracht van de kerk en van mensen die van de kerk houden.
De kerk is niet een gebouw, maar een groep christenen met een gemeenschappelijke missie om Gods liefde te delen met anderen.
Meer dan 2,5 miljoen mensen gaan in Nederland regelmatig naar de kerk. Zij geloven niet alleen in Jezus, maar ook in het samen beleven van geloof. Het samen zoeken naar antwoorden en zingeving. Maar ook de saamhorigheid en het omzien naar je medemens in de buurt waar je woont. De kerk is een plek om je thuis te voelen.
Kerken zijn overal, in kleine dorpen en in grote steden. Samen vormen kerkleden een grote beweging van christenen die vanuit hun geloof gemotiveerd zijn om anderen te helpen. Al meer dan 50 jaar ondersteunen wij daarom kerken wereldwijd om armoede en onrecht in hun eigen omgeving aan te pakken. En we zien het in de praktijk: er gaat enorm veel kracht uit van mensen die gedreven door Gods liefde omzien naar de ander.
Tearfund werkt samen met de kerk aan verschillende initiatieven in een dorp, stad of gemeenschap, zoals: vredesopbouw of klimaatbestendige landbouw. En het unieke is dat we daarbij de mensen stimuleren om te kijken welke middelen en mogelijkheden ze zelf tot hun beschikking hebben.
De kerk is niet een gebouw, maar een groep christenen met een gemeenschappelijke missie om Gods liefde te delen met anderen. Wanneer dat leidt tot gemeenschappen die tot bloei komen, dan vinden we dat geweldig. Het maakt ons trots op de uitwerking die een leven met God heeft. Trots op de initiatieven die ontstaan. Trots op de kracht om een zoutend zout en een lichtend licht te zijn.
De kerk kan voor blijvende impact zorgen. Dichtbij en ver weg. Daarom willen we met mensen contact maken die ook dezelfde trots voelen op hun kerk als bijvoorbeeld Prossy uit Oeganda. Zij groeide op in armoede en het was lastig om in het onderhoud van haar en haar gezin te voorzien. Totdat ze in de kerk een training ontving waarbij ze realiseerde welke middelen ze eigenlijk zelf tot haar beschikking had om uit armoede te komen. Met een landbouwtraining en de hulp van haar spaargroep kocht ze 800 koffieplanten. Inmiddels heeft ze zelfs 2000 koffieplanten en moet ze hulp inschakelen om alle oogst binnen te halen.
Prossy vertelt met trots over haar kerkgenoten die bijna allemaal uit armoede zijn opgestaan via de koffieteelt. Ook haar pastor Yusuf is enthousiast: “Tearfund daagde ons als kerk uit om op te staan tegen armoede. Dat hebben we met beide handen aangepakt. Met God is niets onmogelijk!”
Het verhaal van Prossy is een verhaal uit de praktijk dat op illustreert waarom Tearfund gelooft in de kracht van de kerk. In Nederland neemt het vertrouwen in instituties (zoals de overheid, de media, maar ook de kerk) af. Terwijl wereldwijd het aantal christenen juist groeit (lees hier). We kunnen veel leren van onze christelijke broeders en zusters wereldwijd. De komende periode zullen we een aantal belangrijke lessen delen die wij van hen hebben geleerd en ook hoe je daar dan concreet vorm aan geeft. Hieronder lees je er alvast twee!
Drie keer per jaar staat er een zondag in het teken van kerken in landen die het meest lijden onder armoede, onrecht, klimaatverandering en natuurrampen. Zij zien in deze omstandigheden om naar de mensen in hun omgeving en verspreiden zo Gods liefde.
De eerstvolgende zondag is gepland op 26 mei en staat in het teken van ‘De kracht van eenheid’. We werken in landen waar kerken in de minderheid zijn of zelfs worden verdrukt. Toch zien we daar ook dat de kerk zich inzet om in eenheid op te trekken. In eenheid als geloofsgemeenschap, maar ook met andere dorps- of wijkbewoners. Daar wordt een enorme kracht zichtbaar. Kracht om vol te houden en voor elkaar te zorgen.
De Zondag voor de Kerk in Armoede organiseren in jouw gemeente? Kijk op www.tearfund.nl/zondag voor meer informatie en materialen.