Misschien heb je ze een keer voorbij zien komen op de buis, bij een concert of voorstelling, of heb je zelfs weleens een boek van ze gelezen. Ze lijken misschien niet direct op elkaar, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn ambassadeur van Tearfund. Leer hen op deze pagina kennen!
De 4 muzikanten van de band Trinity zijn al sinds 2008 ambassadeurs van Tearfund. Zanger Elbert Smelt licht toe waarom: "Tearfund doet prachtig werk in vele landen over de hele wereld. Via hun projecten zetten ze mensen echt in hun kracht door hen zelf te laten opstaan met de nodige support en coaching. Dit, gecombineerd met het feit dat ze ook investeren in bewustwordingskant op het gebied van levensstijl, maakt dat wij als Trinity al jaren lang trotse ambassadeurs zijn."
Zangeres en songwriter Pearl Jozefzoon: "Het spreekt me enorm aan dat Tearfund mensen helpt om zelf op te staan uit armoede en onrecht en daar draag ik hier op mijn eigen manier een steentje aan bij. We zijn niet op aarde om het allemaal zelf te doen. Het idee dat we elkaar kunnen helpen, dat we afhankelijk van elkaar mogen zijn, sluit goed aan bij waar ik in geloof. Het sterkste wat ik in kan brengen tegen onrecht, is mijn stem. Daarmee kan ik verhalen vertellen die gehoord moeten worden en mensen bewust maken van wat er speelt in de wereld."
Tim van Wijngaarden is kleinkunstenaar en cabaretier. "Ik geloof in het verhaal van Tearfund: mensen helpen om zélf op te staan uit armoede en onrecht en hen zelf verantwoordelijkheid geven. Ik heb het met eigen ogen gezien en het werkt!"
Reinier van den Berg is meteoroloog en klimaatwetenschapper. Waarom vindt hij het belangrijk om ambassadeur van Tearfund te zijn? "We moeten beseffen dat we met ons gedrag klimaatverandering veroorzaken en dat de meest kwetsbaren ter wereld hier het meest onder lijden. Wanneer wij niet onze verantwoordelijkheid nemen, dan is dit een rechtvaardigheidsprobleem. Tearfund helpt deze mensen om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen dragen, én stimuleert daarnaast een duurzame levensstijl hier in Nederland en daarom wil ik me graag als ambassadeur aan de organisatie verbinden."
Mirjam van der Vegt is auteur en (stilte)trainer. Actie en contemplatie gaan volgens haar heel goed samen, daarom is zij met liefde ambassadeur van Tearfund. "Wanneer je je bewust wordt van je eigen gegeven (kiem)kracht, kun je ook zelf leren opstaan uit armoede of een weg vinden uit de drukte. Daarbij ontdek je jouw haalbare weg in verbinding met anderen." Aan Mirjams boek De kracht van rust werkten diverse Inspired Individuals van Tearfund mee.
Voorganger en tv-presentator Jurjen ten Brinke is sinds 2015 ambassadeur van Tearfund. "Ik geloof in de werkwijze dat er hulp verleend wordt via de plaatselijke kerk. Ik ben ervan overtuigd dat de kerk de samenleving beter bereikt en met name op het Zuidelijk halfrond wordt dit heel goed gedaan. In Nederland kunnen we echt leren van hoe kerken daar op een natuurlijke manier onderdeel uitmaken van de maatschappij."
Singer-songwriter Bas van Nienes startte het project Mensenkinderen. "Net zoals ik in mijn liedjes aandacht heb voor het kwetsbare, heeft Tearfund dat ook. En tegelijk willen we allebei mensen nooit als alleen maar ‘zwak’ of ‘eenzaam’ neerzetten. Iedereen heeft een bepaalde kracht. Die gelijkwaardigheid en wederkerigheid kenmerkt Tearfund. Een paar jaar geleden mocht ik in Cambodja een aantal projecten bezoeken en daar zag ik dat Tearfund vooral bezig is de gemeenschap zélf in hun kracht te zetten."
Moses Alagbe, geboren in Nigeria en een wereldreiziger. Hij studeerde in India, Nederland en Seattle, werkte tot 1990 als onderwijzer en is nu dominee bij het kerkgenootschap Maranatha Community Transformation Center in Amsterdam. Als ambassadeur van Tearfund schreef hij het boek The church is boring if it is not relevant. "Het Koninkrijk van Jezus bracht mensen vrede, vergeving en gerechtigheid, en riep mensen op niet voor zichzelf te leven maar voor anderen. Maar wat is het geworden? Een kerk die zich isoleerde van de wereld."
Schrijver, kunstenaar, theatermaker en verhalenverteller Otto de Bruijne stond eind jaren 70 aan de wieg van Tearfund in Nederland. "Onrecht, armoede, duurzaamheid en bewustwording zijn thema’s waar Tearfund zich op richt en alle vier gaan mij aan het hart. Bewustwording misschien wel het meeste. Als dat ontbreekt, kun je ook niet met de andere drie thema’s aan de slag gaan. Het is de basis waardoor onrecht, armoede en duurzaamheid gaan leven."