Wil je ook bewust toeleven naar Pasen, maar weet je niet hoe? We geven je zeven concrete tips en ideeën waarmee jij thuis aan de slag kunt. De tips zijn bij uitstek geschikt om mee aan de slag te gaan tijdens de (gezins)maaltijd.  

1. Ontdek nieuwe kanten van het bekende Paas verhaal

Lees de komende weken aan tafel elke dag een stukje uit het lijdensverhaal van Jezus. Je vindt het in Matteüs 26-28, Marcus 14-16 en Lucas 22-24. Kies de versie die het minst bekend voor je is, of kies voor een andere bijbelvertaling dan die je normaal leest. Zo ontdek je weer nieuwe kanten van het verhaal.  

2. Schenk aandacht

Denk vandaag samen eens na over mensen die je regelmatig tegenkomt, zoals de straatkrantverkoper bij de supermarkt, de chauffeur van de bus naar je school of werk of de overbuurvrouw die lange dagen alleen thuis is. Zij zien jou ook. Onbewust misschien, maar toch. Kies iemand uit met wie je je de komende weken bewust verbindt. Iemand met wie je meeleeft, voor wie je bidt, naar wie je extra omziet. Dat kan ook door gewoon vriendelijk gedag te zeggen of tijd vrij te maken voor een praatje. Zo ben je iemand tot zegen. 

3. Ga vasten op een andere manier

Vasten is een vorm van minderen. En dat kan op allerlei manieren. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan het minderen van plastic? Met deze drie simpele stappen lukt het je om minder single-use plastic te gebruiken: 

  • Neem als je gaat winkelen (genoeg) eigen katoenen tasjes mee. 
  • Probeer groenten en fruit zoveel mogelijk - in eigen (net)tasje - op de markt, bij de groenteboer of toko te halen. Hier zit minder vaak plastic omheen dan in de supermarkt. 
  • Koop in plaats van plastic rietjes een paar roestvrijstalen rietjes die je eindeloos kunt hergebruiken. 

Wil je meer inspiratie? Kijk dan op levenzonderafval.com .
 

4. Check wat er in je voorraadkast staat

Juist in een periode van minderen en soberheid is het geen gek idee om eens goed te kijken in je koelkast/voorraadkast. Wat staat er allemaal in? En welke houdbaarheidsdatum heeft het? En wat belandt er als je niet oppast allemaal in de container? Probeer deze week eens een of meerdere maaltijden te maken met alleen de spullen die je al in huis hebt. Je zult zien: je wordt er creatiever en dankbaarder van! Kom je er niet uit? Wij hebben tips voor je!

5. Speel dit verrassende spel met je gezin

Neem eens de tijd om wat langer te tafelen als gezin en doe het gezelschapsspel: ‘Rara, welke wereldverbeteraar ben ik?’ Hoe werkt het? Elke speler krijgt een post-it op zijn of haar voorhoofd geplakt met daarop een naam van een wereldverbeteraar (die is dus niet zichtbaar voor jezelf, maar wel voor de anderen). Voorbeelden van wereldverbeteraars zijn o.a.: Martin Luther King, Moeder Teresa, Desmond Tutu, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Majoor Bosshardt, Eleanor Roosevelt, Malala Yousafzay. Tijdens het spel probeer je uit te zoeken wie je bent. Je doet dit door gesloten vragen te stellen aan de andere tafelgasten. Praat na afloop met elkaar door over de levens van deze mensen. Wat spreekt je aan? Wat leren we van hen?

6. 40 dagen gastvrij

Nodig iemand uit voor het eten. Ken je iemand in je omgeving die veel alleen is? Nodig hem of haar dan uit voor een maaltijd. Samen eten is voor jou misschien heel gewoon, maar voor iemand die veel alleen is, is het echt bijzonder! 

7. Sta stil bij de woorden van Jezus

Jezus sprak aan het kruis de revolutionaire woorden uit: ‘Het is volbracht’ (Johannes 19: 30). Sta erbij stil wat die woorden betekenen. Beeld je eens een grote kamer in, waar je van alles naar God mag brengen. Je gebed, je offers, je oplossingen. Vanaf nu sta je voor een dichte deur; de kamer is vol. Het brengen is voldaan. En jij maar lopen met je offers, je goede voornemens… je kunt het parkeren voor de deur, want het past er niet meer bij. Draai je eens om. Er staat een gevulde tafel. En daar zit Jezus. Zijn boodschap is: vier mijn genade. Kom zitten aan tafel. Hou op met morrelen aan die deur van het brengen. Ik verlang ernaar om met jou het leven te vieren, hoe jij het ook hebt verprutst. Heb jij de laatste tijd gefaald? Hoe kun je nu met Jezus de genade vieren?
 

Beeld: Alicia Quan | Unsplash

Vraag de Veertigdagenkalender van Tearfund aan

Dé Veertigdagenkalender – al jaren hét begrip voor wie bewust de lijdenstijd wil beleven! Deze unieke kalender van Tearfund neemt je mee op een inspirerende tocht. Een tocht vol verrassende inzichten over 'omzien' naar God, elkaar en de wereld om ons heen.

Vraag de Veertigdagenkalender hier aan

 

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Wandelen in het bos - Foto: Cristina Gottardi via Unsplash
Verhaal
Lees meer
1 April 2021

Verdwijnt God?

‘God verdwijnt uit de maatschappij.’ Mira de Boer hoort deze woorden tijdens een online ontmoeting met collega’s en het raakt [...]
Lees meer