Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat we geloven dat een duurzame manier van leven en werken meehelpt in het tegengaan van armoede en onrecht. Dat houdt in dat we rekening houden met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons. Maar wat kun jij zelf eigenlijk doen en waarom is het überhaupt belangrijk om iets te doen?
Met zoveel mogelijk mensen willen we toewerken naar een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt. We noemen dat ecologische en economische duurzaamheid.
Dat onze omgang met de natuur en klimaat ook invloed heeft op de levenssituatie van mensen ver weg, is voor ons een belangrijke reden om ons hard te maken voor een goede omgang met de aarde. Klimaatverandering is direct gelinkt aan onrecht. Want als we kijken naar landen die het hardst getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering, dan zijn het juist de arme landen. En juist deze landen hebben niet de middelen om zich goed voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan een land als Bangladesh dat steeds vaker met hevige overstromingen te maken heeft. Of aan kleine boeren die door waterschaarste steeds minder voedsel kunnen verbouwen, zoals in Peru.
Daarom motiveren we ook graag jou om duurzame keuzes te maken. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee je op een praktische en laagdrempelige manier kunt bijdragen aan een mooiere wereld:
In de meest arme regio’s in de wereld helpen we mensen om uitputting van de aarde tegen te gaan en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. We helpen bijvoorbeeld bij het invoeren van nieuwe landbouwmethodes, het verbeteren van natuurbeheer en het opzetten van een goede en veilige afvalverwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan mogelijkheden om het persoonlijk inkomen te vergroten, zodat mensen altijd in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
De gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling zijn vooral de verantwoordelijkheid van de rijke, vervuilende landen. In Nederland richten we ons daarom op maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. Op ons eigen kantoor, maar ook breder in de samenleving via beïnvloeding van individuen, kerken en politiek. Dit doen we door bewustwordingscampagnes rond ecologische rechtvaardigheid, onze kerkenprogramma’s en door politici en andere beïnvloeders te spreken via netwerken en lobby.
Lees ook: Dit is waarom duurzaamheid bij ontwikkelingswerk hoort