De 40 dagen tijd is een bijzondere periode in het christelijke kalenderjaar. Het is een tijd van bezinning, gebed en vasten, waarin christenen zich voorbereiden op Pasen. Maar hoe werkt vasten precies? En hoe kun je vasten op een manier die past bij jouw leven? Lees in dit artikel creatieve vormen van vasten, de betekenis van vasten en praktische tips om deze vastenperiode als uniek en verrijkend te ervaren.
De 40 dagen tijd, ook wel vastentijd genoemd, begint direct na carnaval. Deze overgang van feest naar soberheid kan helpen om bewust een nieuwe start te maken. Het herinnert eraan dat ons leven niet draait om overvloed en richt ons hart op God.
De 40 dagen tijdbegint jaarlijks op Aswoensdag, dat is de dag na carnaval, en eindigt op de zaterdag voor Pasen. Voor de komende jaren vallen deze data als volgt:
Deze vastentijd of 40 dagen tijd herinnert aan de 40 dagen die Jezus vastte in de woestijn (Matteüs 4:1-2). Het is een tijd om afstand te nemen van de dagelijkse drukte en je opnieuw te richten op God. Lees er meer over in ons artikel ‘Veertigdagentijd: vasten, bidden, bezinnen’.
De Bijbel noemt vasten op verschillende plaatsen een manier om God te zoeken. In het Oude Testament vastten mensen vaak in tijden van rouw, nood of bekering (Joël 2:12-13). In het Nieuwe Testament zien we Jezus zelf vasten in de woestijn voordat Hij zijn publieke bediening begon (Matteüs 4:1-2). Vasten wordt ook genoemd als een manier om gebed kracht bij te zetten (Handelingen 13:2-3).
Vasten wordt in de Bijbel gezien als een daad van toewijding en overgave. Het is geen doel op zich, maar een middel om dichter bij God te komen en Zijn wil te zoeken.
Bij Tearfund wordt vasten vaak gekoppeld aan sociale gerechtigheid. Denk aan bewust leven om anderen te helpen, bijvoorbeeld door te leven van genoeg en meer te geven aan mensen in armoede. Om mensen daarbij te inspireren brengt Tearfund de Veertigdagenkalender uit, een gids met dagelijkse overdenkingen en praktische acties om bewust te leven in deze periode.
Bestel de Veertigdagenkalender
Vasten is meer dan je onthouden van eten of andere dagelijkse gewoonten. Het is een manier om ruimte te maken voor God in je leven. Theologisch gezien heeft vasten meerdere lagen:
Zoals Augustinus zei: “Vasten reinigt de ziel, verheft de geest, onderwerpt het vlees aan de geest en maakt het hart nederig.”
Vasten gaat vaak hand in hand met bidden en bezinning. Dit betekent dat je niet alleen iets laat, maar de vrijgekomen tijd en energie gebruikt om dichter tot God te komen. Een paar praktische stappen:
Vasten kan op verschillende manieren worden ingevuld. Hier zijn enkele creatieve voorbeelden:
Leef bewust toe naar Pasen met de nieuwe veertigdagenkalender van Tearfund. Ontdek in de vastentijd hoe omzien naar jezelf en de ander de wereld mooier maakt. Boordevol Bijbelse overdenkingen van o.a. Jurjen ten Brinke, Daniëlle van den Brun, Otto de Bruijne en Cees Dekker. Het thema van 2025 is ‘Omzien’. Bestel de Veertigdagenkalender hier! Voor jezelf of voor je gezin. Of schaf 'm aan voor je kerk of kring, of je eigen bedrijf.