1. Bid

Het minste dat je als gezin kunt doen, is bidden. Veel gezinnen lezen na de avondmaaltijd uit de Bijbel en bidden. Het is alleen niet altijd eenvoudig om te bidden tegen armoede in de wereld. Onderzoek in Engeland wees uit dat 65% van de mensen het ‘overweldigend’ vindt om te bidden voor mensen die in armoede leven. Speciaal daarvoor hebben we het artikel ‘Hoe bid je voor situaties van armoede en onrecht?’ geschreven. Wil je met Tearfund meebidden? Iedere maand plaatsen we gebedspunten op onze website.

2. Kijk om je heen

In Nederland laten we niet graag achter de voordeur kijken. We houden liever een masker op dat het goed met ons gaat. Terwijl 10% van de Nederlanders het financieel zwaar heeft en 540.000 mensen in armoede leven. Het zou mooi zijn om daar eerlijk over te zijn. Dat het normaler wordt om hulp te vragen of te bieden. 

Misschien ken je een gezin van school, de kerk of uit de buurt die een beetje hulp kan gebruiken. Bouw een vriendschap op, bijvoorbeeld met een gezin dat met armoede worstelt. Vaak gaan armoede en sociale problemen hand in hand. Ga eens – zonder iemand voor het blok te zetten uiteraard – in gesprek of je iets voor hen kunt betekenen. 

Of als je het nou zelf financieel zwaar hebt, schroom niet om hulp te vragen. Bespreek het met mensen die je vertrouwt en zoek naar de juiste hulpmiddelen. Armoede kan iedereen overkomen en is niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

3. Word buddy van een gezin in armoede

In de meeste woonplaats zijn er sociale makelaars die gezinnen aan elkaar proberen te verbinden. Een landelijk initiatief is Buurtgezinnen. Waar het ene gezin het andere gezin op een laagdrempelige manier steunt. 

4. Word Wereldgezin

Bij Wereldgezin word je als gezin donateur van Tearfund voor minimaal 15 euro per maand. Je ontvangt dan vier keer per jaar een kaart waarin steeds een ander land centraal staat. Daar lees je over wereldproblemen én -oplossingen. Het biedt ruimte om hier over te praten en er samen voor te bidden. Als welkomstcadeau krijg je een mooie verzamelmap om alle landen in te verzamelen. 

En het mooie is: terwijl jullie leren over en bidden voor deze problemen, draagt jullie gezinsdonateurschap bij aan de oplossing. Wil je met jouw gezin een verschil maken? Word Wereldgezin en help structureel mee! 

5. Start je eigen ‘noodfonds’

Spaar iedere week of maand geld met je gezin. Kinderen kunnen een deel van hun zakgeld afstaan. Dat doe je in een gezamenlijk potje. En dat potje met geld gebruik je op het moment dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld:

  • Een gift voor slachtoffers van een natuurramp
  • Een cadeau voor iemand die troost nodig heeft
  • Een bijdrage aan de voedselbank

6. Ga samen bewuster leven

Een hele andere manier om armoede te bestrijden, is  samen zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk . Wist je dat we vier aardes nodig zouden hebben als de hele wereld zou leven als in Nederland? Klimaatverandering zorgt voor meer armoede. Mensen die het al moeilijk hebben, worden onevenredig hard geraakt. 

Als jullie als gezin bewuster gaan leven, heeft dat een positieve impact op de wereld waar we in leven. Bovendien leer je je kinderen nog beter om te gaan met de wereld die God ons gegeven heeft.

7. Kom in actie voor een goed doel

Goed doen voor een ander is een belangrijke boodschap in je opvoeding. Dat kun je concreet maken door samen in actie te komen voor een goed doel. Dat kan bijvoorbeeld door iedere maand lege flessen in te zamelen of mee te doen aan een sponsorloop. Je kunt het ook nog een stapje groter maken, door zelf een actie te verzinnen voor Tearfund. Laat je sponsoren voor een lange fietstocht of andere sportieve uitdaging, organiseer een sponsorloop in jouw kerk of verkoop taarten. Geïnspireerd? Denk je actie uit en meld je aan op ons actieplatform.
 

Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering.
Gerelateerde content
Vader praat met kind
Verhaal
Lees meer
11 februari 2025

7 tips om met je kinderen over problemen in de wereld te praten

Misschien herken je het wel. Je wil je kind voorbereiden op de wereld met alle ellende die er is en daar eerlijk over zijn. [...]
Lees meer