Toen het volk van God in de vijfde eeuw voor Christus in de vergetelheid raakte en de Perzische autoriteiten de Joden wilden uitroeien, weigerde koningin Esther dat te laten gebeuren. Ze kreeg de volgende woorden te horen: ‘Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel een uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze’ (Ester 4:14).

Het is zo’n zelfde soort oproep die in maart 2020, aan het begin van de coronacrisis, naar kerken wereldwijd ging. En die oproep is met liefde en toewijding beantwoord.

Een licht schijnen

Het ‘normale’ leven is in korte tijd rigoureus veranderd. Het afgelopen jaar was voor veel van ons een van de meest uitdagende jaren ooit. Overal ter wereld gelden sinds het begin van de pandemie verschillende maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n twee miljoen mensen overleden, en ook de economische gevolgen zijn groot, vooral voor mensen die al kwetsbaar waren. De eenzaamheid is toegenomen en meer jongeren dan voorheen hebben te maken met depressie. Onze manier van leven staat nog steeds op de kop.

Maar toen het leven ingewikkelder werd door de pandemie, was het de kerk die opstond. Terwijl duisternis zich verspreidde, liet de kerk zich niet tegenhouden en terugduwen. Ze stapte juiste naar voren om het licht van Jezus te laten schijnen.

De wereldwijde kerk heeft het afgelopen jaar op praktische manier liefde en hoop uitgedeeld.

We horen prachtige verhalen, bijvoorbeeld over hoe mensen in ontwikkelingslanden beter bestand zijn tegen de crisis dankzij de lokale kerk. Kerken houden zich bezig met het weerleggen van misinformatie over vaccins, bieden mentale ondersteuning aan mensen die worstelen met een lockdown en helpen mensen toegang te krijgen tot noodhulp. De wereldwijde kerk heeft het afgelopen jaar op praktische manier liefde en hoop uitgedeeld.

Ook in Nederland zagen we dat de kerk opstond. Soms met horten en stoten, maar er werden manieren gezocht en gevonden. Ondanks dat veel kerken minder geld ontvingen, boden ze meer praktische hulp. Bijvoorbeeld door eten te doneren aan voedselbanken, of een telefoonlijn te faciliteren om eenzaamheid te bestrijden. Nu, meer dan ooit, hebben we elkaar nodig. De kerk laat op bijzondere wijze zien dat zij ertoe doet.

Noodzaak zien

Al meer dan vijftig jaar werkt Tearfund samen met lokale kerken in de armste delen van de wereld. Het is één van de meest effectieve manieren om verandering teweeg te brengen. Kerken kennen de behoeften van hun gemeenschappen en zijn in staat om snel groepen vrijwilligers te mobiliseren. Vaak hebben kerken ook invloed. Dat was al belangrijk, maar blijkt nu nog crucialer te zijn om goed op het coronavirus te kunnen reageren. Omdat de kerk vertrouwd is, terwijl in veel landen wantrouwen is jegens de overheid, heeft ze grote impact.

Een paar cijfers

In 41 landen zien we:

  • 1,9 miljoen mensen die rechtstreeks worden ondersteund (exclusief de meer dan tien miljoen mensen die via radioberichten worden bereikt);
  • 3.141 geïnstalleerde handwas-plekken die zijn;
  • 97.520 gedistribueerde zeep- en ontsmettingsproducten;
  • 973.423 euro aan uitgedeelde tegoedbonnen voor gezinnen in nood.

Dit soort cijfers vertellen echter niet het hele verhaal. Ze laten niet de inzet zien van kerkvrijwilligers in Colombia die iedere dag om vier uur ‘s ochtends wakker worden om voedselpakketten voor vluchtelingen te maken. Ze laten niet de dankbaarheid zien van blinde mensen in Malawi die voorlichting over hygiëne in braille ontvingen van de kerk. De pandemie heeft mensen wereldwijd heel veel gekost, maar we zien dus ook de andere kant: de kerk als lichtpunt in deze moeilijke tijd.

Ongelijkheid bij verdeling vaccins

De komst van vaccins tegen corona bracht zowel opluchting als hoop. Maar niet voor iedereen. Rijke landen kochten massaal een groot deel van de vaccins op. Hierdoor dreigen mensen in ontwikkelingslanden, waar infectie- en sterftecijfers vaak hoger liggen, nog langer gebukt te moeten gaan onder de gevolgen van de pandemie. Naar verwachting duurt het jaren voordat iedereen is ingeënt.

De pandemie heeft mensen wereldwijd heel veel gekost, maar we zien dus ook de andere kant: de kerk als lichtpunt in deze moeilijke tijd.

De lokale kerk voert momenteel fel campagne tegen deze ongelijkheid en lobbyt bij de regering, zodat de allerarmsten niet worden overgeslagen bij het distribueren van de vaccins. Ook bestrijdt de kerk misinformatie en nepnieuws over vaccins via radio-uitzendingen, flyers en gesprekken en stelt ze mensen die bang zijn gerust.

Een nieuwe dag

De pandemie dwingt ons om na te denken over de systemen waarop onze wereld is gebouwd. De crisis benadrukt hoe diepgeworteld de ongelijkheid wereldwijd is. Het legt ook gebroken relaties bloot: tussen ons en andere mensen, tussen ons en de schepping en tussen ons en God.

In Nederland pleiten voorgangers en predikanten voor meer eenheid in de kerk. Kerkdeuren staan online wagenwijd open, en er worden regelmatig online gebedsdiensten georganiseerd. De kerk blijft haar boodschap van hoop en liefde delen. En als we elkaar straks weer in het echt mogen ontmoeten, hoe krachtig zullen die momenten dan zijn? Hoe mooi zal het zijn om weer met elkaar het avondmaal te delen? Samen God te aanbidden? Samen te bidden?

Die dag gaat komen. Echt waar. Laten we tot die tijd moed houden. Moed om door te zetten. Moed om licht te blijven schijnen in donkere dagen. Moed om lief te blijven hebben. God is door alles heen met ons, Hij is om ons heen. Laten we dat niet vergeten. Hij zal ons nooit verlaten of in de steek laten.

Laten we bidden

Lieve God van hoop en liefde,

We brengen alles bij U dat afgelopen jaar verloren is gegaan. We rouwen om geliefden die te vroeg zijn overleden. We treuren om de ongelijkheid, waardoor mensen nog dieper in armoede zijn geduwd. We verlangen naar de dag dat we weer samen mogen komen.

Ondanks de crisis en moeilijkheden prijzen we U voor al het goede werk dat is gedaan. En voor de manier waarop de kerk is opgestaan in deze tijd van nood, zowel zichtbaar als onzichtbaar. We danken U voor Uw trouw en voor het licht dat zelfs in het diepste donker te zien is. Wij bidden dat U de kerk blijft zegenen en dat ze aangemoedigd mag worden om steeds weer naar buiten te treden.

Laat Uw koninkrijk komen, laat Uw wil geschiede.

In Jezus’ naam, amen.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Man met zakdoek
Blog
Lees meer
12 March 2020

7 tips: kerk-zijn in tijden van crisis

Nederland staat grotendeels stil door het coronavirus. Scholen, restaurants en café's zijn gesloten, evenement afgeblazen en [...]
Lees meer
Handen
Verhaal
Lees meer
18 May 2020

Geweldig, een kerk met 1,5 meter afstand!

We gaan ons voorbereiden op de 1,5-meter-afstand-samenleving. Een mooie uitdaging, ook voor de kerken. Ik ben groot [...]
Lees meer
Voorganger en Tearfund-ambassadeur Jurjen ten Brinke voor Hoop voor Noord
Verhaal
Lees meer
5 February 2020

Wat Nederlandse kerken kunnen leren van kerken in het Zuiden

In een 4-delige serie laten we je kennis maken met het gedachtegoed, het DNA van Tearfund. Waarom werkt Tearfund op de manier [...]
Lees meer
Kerk op een heuvel
Verhaal
Lees meer
19 October 2020

Corona schudt de kerk los!

Corona schudt aan de pilaren van onze maatschappij. Aan school, werk, en ook aan de kerk. Hoewel de ontkerkelijking voor [...]
Lees meer
Akker
Verhaal
Lees meer
22 June 2020

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze [...]
Lees meer
Pastor Moses Alagbe
Blog
Lees meer
12 November 2024

Moses Alagbe: Juist zij die het zwakst lijken…

Genieten van de variatie die God in de Schepping heeft gelegd. Onze ambassadeur Moses schreef er deze inspirerende column [...]
Lees meer
Help de kerk in Oeganda
Lees meer
8 May 2023

Help de kerk in Oeganda

Wat mooi dat je een collecte wilt houden in jouw kerk, voor de kerk en lokale gemeenschappen in Oeganda. Op deze pagina meer [...]
Lees meer
Een kerk in Nederland
Lees meer
4 February 2022

Als kerk wil ik...

Tearfund gelooft in de kracht van de lokale kerk. Ze kent de omgeving, weet wat er speelt en staat met beide benen in de [...]
Lees meer
Connected Church Syrië
Lees meer
14 October 2021

Update Connected Church in Syrië - oktober 2021

Beste vrienden van Connected Church, Hartelijk dank voor jullie steun. We praten jullie in deze update graag bij over het [...]
Lees meer
Voorgangersreis Oeganda. Foto: Carla Manten.
Lees meer
14 October 2021

Het Boekje Open

Speciaal voor diakenen en iedereen die wel een kerkelijke vergadering voorbereid, maakten we Het Boekje Open. Zo kun je je [...]
Lees meer