Plastic verpakkingen op straat, in de gracht en zelfs in de bossen en op het strand. Erger jij je ook zo aan zwerfafval? Tijd om in actie te komen! Op zaterdag 16 september is het World Cleanup Day, een internationale dag waarbij mensen in 191 landen in actie komen om zwerfvuil op te ruimen. Van scholen tot bedrijven en buurtbewoners: iedereen kan meedoen! Wil je weten wat jij kunt doen voor een schonere leefomgeving? We delen 6 tips.
Via www.supportervanschoon.nl kun je je op verschillende manieren inzetten in je eigen wijk. Zo is er de mogelijkheid om eenmalig mee te doen aan een opschoonactie, maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf meerdere dagen in te zetten door je eigen ‘schoongebied’ aan te melden. Dit is een gebied in je eigen wijk die jij de komende periode zwerfafvalvrij houdt. Het leuke van de opschoonacties is dat je er al snel achter komt dat je er zeker niet alleen voor straat. De groene vlakken die zichtbaar worden als je hier wat verder inzoomt, laten zien waar er al fanatiek afval geprikt wordt. Misschien loop je straks wel gezellig samen met de buurvrouw of buurman door de wijk.
Veel afval komt helaas ook in en om water terecht. Dat ene blikje of flesje lijkt misschien onschuldig, maar op dit moment is de grootste bedreiging voor de oceanen onze eigenhandig gecreëerde plastic soep. De stichting SUPclean-up speelt in op dit probleem met het organiseren van tochten op een SUP board om zo de doorstroom van afval naar bijvoorbeeld de zee te voorkomen. Het is bij je deelname de bedoeling dat je al suppend meehelpt met het schoonvissen van de grachten of andere openbare wateren. SUPclean-up doet dit in verschillende steden en zeker niet alleen op World Cleanup Day. Wie weet zit jouw woonplaats er binnenkort ook tussen. Op de Instagram-pagina is te zien waar ze in de aflopen periode zijn geweest. En als je gaat: vergeet niet goed om je heen te kijken en de stad te bewonderen vanaf het water!
Hoe zorg je voor verandering als mensen er eigenlijk niets over willen horen? Inspired Individual David heeft een succesvol recyclingbedrijf in Kathmandu en leert mensen over het belang van hergebruik. Daarbij ligt de focus op kinderen. ‘Ik merkte al vrij snel dat het voor volwassenen vaak moeilijk is om ingesleten gewoontes te veranderen. Nu leer ik kinderen over afval scheiden, hergebruiken en recyclen. Zo worden zij zich bewust van milieuvervuiling en ontdekken ze dat afval eigenlijk een heel bruikbaar materiaal is. Het mooie is dat ze hun kennis meenemen naar huis, waardoor hun ouders ook leren hoe afval scheiden werkt en er zelf ook mee aan de slag gaan.’ Ook In Nederland kunnen we met deze tip aan de slag. Praat eens met je kinderen over afval en wat je er allemaal mee kunt doen. Het platform Pinterest staat bijvoorbeeld vol met leuke tips. Of bedenk zelf een leuk spel om het scheiden van afval op de juiste manier te stimuleren.
’Veel afval dat we normaal zouden weggooien, kan direct hergebruikt worden. Bijvoorbeeld om mee te knutselen’, zegt onze Inspired Individual David. ‘Kranten, plastic verpakkingsmateriaal en flesjes kun je bijvoorbeeld prima direct hergebruiken, ook op huishoudniveau.’ Benieuwd hoe je afval kunt upcyclen? Check deze tips voor creatieve ideeën over wat je bijvoorbeeld met lege blikken en kurk kunt doen.
Wist je dat je bij veel gemeenten ook spullen kunt lenen om het opschonen van jouw buurt makkelijker te maken? Zo stellen veel steden afvalgrijpers voor een dagje beschikbaar. Ook krijg je er dan afvalzakken, ringen, veiligheidshesjes en handschoenen bij. Zo kan je wanneer jij maar wilt in vol tenue de straat op.
Niet alleen in de stad is veel afval te vinden, ook op onze stranden worden vaak flesjes, blikjes en verpakkingen achtergelaten. Ga je dus binnenkort uitwaaien aan de kust, vergeet dan niet te checken of het strandpaviljoen dat je onderweg bezoekt toevallig ook juttassen beschikbaar heeft. We Are Nature, de organisatie die de tassen uitdeelt, helpt bedrijven, overheden en consumenten te handelen in overeenstemming met de natuur. Ze zetten zich onder andere in voor schonere stranden en zijn dan ook erg blij met de volle ingeleverde tassen.