In het oosten van Congo is al jarenlang een conflict gaande en de bevolking leeft onder extreem zware omstandigheden. Tearfund werkt hier aan vredesopbouw via kerken. En daar zien we iets bijzonders ontstaan! Bekijk onderstaande video en luister naar wat de vredestichters in Congo te vertellen hebben.
‘Dit gebied heeft een lange geschiedenis van conflicten’, vertelt vredestichter Kalongo in de video. En dat vraagt misschien om wat uitleg. Want die conflictgeschiedenis heeft te maken met veel verschillende elementen, waar ook het westen een rol bij speelt. Te beginnen met waardevolle grondstoffen. Oost-Congo is rijk aan goud, diamanten en kobalt. Het land zou eigenlijk één van de rijkste landen ter wereld moeten zijn. Maar dat ligt anders. De aanwezigheid van gewapende groeperingen, politieke onstabiliteit en etnische spanningen (mede veroorzaakt door kolonisatie) zorgen voor een extreem geweld en miljoenen vluchtelingen. Dit alles samen vloeit ook uit in wantrouwen tussen de verschillende gemeenschappen. Als je zoveel verlies hebt meegemaakt, kun je je voorstellen dat het heel moeilijk is om elkaar te vertrouwen.
Ik wilde de kennis van de trainingen niet voor mezelf houden.
Via kerken begeleiden we gemeenschappen met vredesgesprekken en trainingen. Werken via de kerk stelt ons in staat de hele gemeenschap te bereiken en duurzame resultaten te behalen, aangezien de kerk blijft bestaan na het programma. Kerkleiders, die gezag en vertrouwen genieten, zijn cruciaal voor het veranderen van denkbeelden. Ze ontvangen middelen om conflicten aan te pakken en vredesgesprekken te begeleiden. Ook trainen ze 'peace champions', vaak jongeren, die in hun eigen omgeving aan vredesopbouw werken. Eén van de peace champions is Ngoy. Hij vertelt: ‘Ik wilde de kennis van de trainingen niet voor mezelf houden. Daarom begon ik die kennis te delen met mijn gemeenschap. Dankzij die gesprekken is er veel aan het veranderen.’
‘Hoe goed en mooi is het als broeders in liefde met elkaar wonen’, citeert pastor Abedi uit psalm 133:1. ‘Mijn 'pastor-vrienden' en ik zijn heel dankbaar voor de training die Tearfund ons gaf. Het leerde ons hoe de bevolking genade in hun hart kan vinden om vreedzaam samen te leven.’ ‘Ik ben ervan overtuigd dat wanneer dit project ten einde komt, we allemaal samen door zullen gaan. Zelfs in het geval van een conflict, zullen we het samen oplossen en vooruitgang boeken’, sluit Ngoy af.