In een wereld met verdeeldheid, conflicten en geweld is vredesopbouw meer dan een mooie gedachte. Bij vredesopbouw gaat het erom mensen weer bij elkaar te brengen en in harmonie samen te werken.
Vredesopbouw richt zich op de aanpak van gewelddadige conflicten door oplossingen te zoeken voor de grondoorzaken van die conflicten. We zien dat dit leidt tot duurzame vrede die dus ook op de lange termijn blijft bestaan. Het gaat verder dan het stoppen van geweld; het draait om verzoening tussen mensen en het herstellen van onderlinge relaties zodat gemeenschappen in harmonie samenleven.
Ook in situaties van een gewapend conflict wil Tearfund noodhulp verlenen en werken aan vredesopbouw. Daar waar we kunnen, ondersteunen wij de meest kwetsbare mensen op het gebied van voedsel, schoon water, onderdak en traumazorg. Dat doen we in samenwerking met lokale partnerorganisaties en kerken. Daarnaast zijn we erop gericht om gemeenschappen te versterken via vredesopbouw door ons op onderliggende oorzaken van geweld te richten.
Noodhulp biedt niet alleen verlichting in tijden van crisis, maar het kan ook bijdragen aan vredesopbouw. Een mooi en concreet voorbeeld hiervan is het project waarbij Tearfund in Noord-Kivu (in de Democratische Republiek Congo) heeft gewerkt aan een betere toegang tot schoon (drink)water. Hierdoor werden conflicten voorkomen.
Met de steun van onze donateurs kunnen wij direct reageren op crisissituaties, of deze nu groot in het nieuws komen of niet.
Help mee en investeer in hoopvolle verandering
De kerk speelt een unieke en onmisbare rol in vredesopbouw. De mensen die leven in conflictgebieden zijn vaak het vertrouwen in de politieke leiders of lokale overheden kwijtgeraakt. De kerk is een van de weinige instanties waarvoor dit niet geldt. Dankzij het vertrouwen kan de kerk juist bemiddelen en bruggen slaan tussen individuen, en binnen families en gemeenschappen en de Bijbelse boodschap van vrede verkondigen. Vanuit deze basis brengen zij het gesprek op gang over de diepere oorzaken van conflicten – zoals ongelijkheid, tradities of oude, onopgeloste vetes – en werkt de kerk aan duurzame oplossingen die bijdragen aan verzoening en harmonie.
Een belangrijk aspect van vredesopbouw is het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de personen binnen de gemeenschap. Waar mensen vroeger geneigd waren naar anderen te kijken (bijvoorbeeld de overheid), zorgen de trainingen via de kerk ervoor dat zijzelf het initiatief nemen voor vredesopbouw. Zo worden bemiddelaars getraind om tradities die geweld kunnen uitlokken bespreekbaar te maken. Op deze manier worden denkwijzen veranderd én de sociale samenhang versterkt. De deelnemers ontdekken dat vredesopbouw bij henzelf begint. Jouw donatie helpt ons om dit soort krachtige trainingsprogramma’s uit te voeren en uit te breiden zodat nog meer gemeenschappen bereikt worden
Het proces van vredesopbouw is niet zonder uitdagingen. Verandering vraagt namelijk tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Het vertrouwen dat nodig is om blijvende impact te maken, moet worden opgebouwd en onderhouden. Dat kan een uitdaging zijn in een context van dreigende onveiligheid en tegenstrijdige boodschappen van andere leiders in de gemeenschap. De kerk speelt in dat proces een heel belangrijke rol. De kracht van de kerk ligt namelijk in het feit dat zij zich bevindt te midden van de gemeenschap en biedt mensen een hoopvol perspectief. Juist in tijden van crisis is dat zo hard nodig. Kerken zetten zich actief in voor een toekomst door te werken aan een harmonieuze gemeenschap waarin vrede en verzoening heerst.
Net als de kerk spelen vrouwen een cruciale rol in vredesopbouw. Wetenschappelijk onderzoek, waaronder een gezaghebbende studie van Laurel Stone in International Peacekeeping (2014), toont aan dat deelname van vrouwen aan vredesonderhandelingen:
Onderzoek laat ook zien dat vredesakkoorden waar veel vrouwen bij betrokken zijn:
Ook de Verenigde Naties erkennen het belang van vrouwen in vredesprocessen. Dit is vastgelegd in Resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad, die oproept om vrouwen actief te betrekken bij het opbouwen en behouden van vrede. (United Nations Security Council Resolution 1325)
Het belang van vredesopbouw is groot in landen die sterk te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering. Perioden van extreme droogte die worden afgewisseld met onvoorspelbare regenval hebben grote impact op de landbouw en oogsten en daarmee op de voedsel- en watervoorziening. Het leidt ertoe dat inkomsten sterk verminderen of -steeds vaker- zelf helemaal wegvallen. Schaarste aan voedsel of water kan leiden tot conflicten over toegang tot waterbronnen of vruchtbaar landbouwgrond.
Werken aan voedselzekerheid is één van de manieren waarop er dus ook gewerkt kan worden aan vrede. Tearfund ondersteunt gemeenschappen door trainingen op het gebied van duurzame landbouw waardoor gezinnen beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Net als een betere toegang tot schoon water (zoals in Noord-Kivu (Oost-Congo) draagt dit bij aan vredesopbouw.
Samenwerken aan oplossingen voor milieuproblemen, zoals hergebruik van water of bescherming van de natuurlijke hulpbronnen, draagt bij aan onderling vertrouwen en begrip. Tearfund versterkt lokale kerken om duurzame praktijken te bevorderen en mensen te stimuleren om zich gezamenlijke in te zetten voor een rechtvaardige en vreedzame samenleving.
Polarisatie zorgt ervoor dat mensen steeds verder van elkaar af komen te staan. Via vredesopbouw probeert Tearfund dat te doorbreken want juist samenwerking zorgt voor vooruitgang. Dat is ook een belangrijke les voor ons hier in Nederland als het gaat om de aanpak van polarisatie. Alleen door gesprekken te voeren, naar elkaar te luisteren en te zoeken naar wat verbindt in plaats van wat scheiding brengt, kunnen we in harmonie samenleven.
Bekijk onze documentaire The Green Line, waarin we laten zien hoe meningsverschillen kunnen worden overbrugd en polarisatie wordt aangepakt. Doe mee en steun onze missie om vrede te bouwen, stap voor stap.