Hoe kan een land als Burundi weer opkrabbelen na de bittere en bloedige burgeroorlog waarin driehonderdduizend mensen omkwamen? Volgens Dieudonné Nahimana ligt de sleutel hiervoor bij de duizenden straatkinderen in het land. Hij is een van de Inspired Individuals die Tearfund ondersteunt.
We schrijven 21 oktober 1993. De president van Burundi komt om bij een aanslag en er breekt een burgeroorlog uit tussen de Hutu- en Tutsi-stammen. In één dag verliest de negentienjarige Dieudonné Nahimana zijn hele familie en daarmee ook zijn thuis.
Dieudonné zwerft op straat in de hoofdstad Bujumbura, heeft niets te eten en geen plek om te slapen. “Iedereen in Burundi leeft bij de dag”, blikt hij terug, “maar straatkinderen leven bij de seconde. Je weet niet of je de volgende dag overleeft en of je wat te eten vindt. Er is een constante angst voor de dood.”
Straatkinderen spelen een hoofdrol.
Als een van de oudere straatkinderen, begint Dieudonné voor de jongere kinderen te zorgen. Sommigen zijn nog maar drie jaar oud. In deze periode doet hij een bijzondere ontdekking. “De kinderen op straat zien zichzelf niet als Hutu of Tutsi. Ze zijn elkaars beste vriend en hebben geen idee uit welke stam de ander afkomstig is.”
Deze ontdekking zou het hart gaan vormen van New Generation Burundi, de organisatie die Dieudonné heeft opgericht. Naast het geven van onderwijs, ondersteuning en hoop aan de straatkinderen in het land, heeft de organisatie nog een ambitieuzer doel: de verdeeldheid in het land herstellen. Dieudonné is ervan overtuigd dat juist straatkinderen hier een cruciale rol in kunnen spelen. “Zij vormen één familie en delen een droom om het land samen beter te maken.” Naast het bieden van opvang en onderwijs aan zoveel mogelijk kinderen, is hij daarom altijd op de uitkijk voor jongeren die kunnen uitgroeien tot toekomstige leiders. Deze jonge mannen en vrouwen krijgen een speciale training die hen toerust om mee te bouwen aan een vredig en welvarend Burundi.
Gevraagd naar waar hij dan specifiek op let bij het selecteren van de jongeren, noemt hij het Afrikaanse woord ‘Ubuntu’ – soms vertaald als medemenselijkheid. Hij beschrijft het als begrip hebben voor het feit dat ‘ik ben omdat jij bent’. Dat is cruciaal voor de toekomst van het land en iets waar juist straatkinderen oog voor hebben.
Foto: Rebekah Morton
Dieudonné maakt deel uit van ons Inspired Inidividuals-programma. Met dit programma ondersteunen we initiatieven van sociale ondernemers of ondernemers die vaak zelf hebben geleden onder armoede, geweld en verlies, maar die in die pijn de kracht vinden om zelf verandering teweeg te brengen. Door middel van training en verbinding ondersteunt Tearfund hen om hun missie zo effectief mogelijk uit te voeren en zorgen we samen voor een grotere verandering in de gemeenschappen en landen waarin zij leven.