Je hoort eigenlijk helemaal niet zo vaak over dit land in het nieuws. Bangladesh. Een prachtig, kleurrijk land, maar ook een land dat gebukt gaat onder het veranderende klimaat. Stel je voor dat jijzelf en de vrouwen uit je straat elkaar geld lenen om ondernemingen te starten én elkaar helpen omgaan met klimaatverandering. Raar idee? Voor Shikha en Adhuany heel gewoon.
Inwoners van Bangladseh ervaren de gevolgen van klimaatverandering steeds meer aan de levende lijve. Het regenseizoen is onvoorspelbaar en afgelopen oktober zorgde een cycloon ervoor dat een heel dorp in het water verdween. Veel mensen zijn al vertrokken naar de stad, maar de meest kwetsbaren blijven achter. Tearfund werkt o.a. in Mongla met zelfhulpgroepen. Deze groep vrouwen genereert dankzij leningen aan elkaar een eigen inkomen en trainingen bereiden hen voor op toekomstige rampen.
Ik kon mijn eigen winkel starten dankzij deze zelfhulpgroep.
Adhuany is 25 jaar en woont samen met haar man in Mongla: “Mijn man en ik hadden eerst samen een inkomen met visserij. Maar dankzij de zelfhulpgroep waar ik deelnemer van ben, heb ik met een lening een eigen winkel kunnen starten. Ik verkoop hier eten. Zo zijn wij als gezin niet meer alleen afhankelijk van inkomsten met vissen.”
Adhuany is één van de 25 deelnemers van deze zelfhulpgroep. Maar liefst 25 vrouwen komen wekelijks samen. Ze trainen elkaar, delen waar ze tegenaan lopen en helpen elkaar met leningen. Zo kunnen ze een eigen onderneming starten en een eigen inkomen genereren.
We worden ook getraind om ons voor te bereiden op een overstroming.
Shikha: “In de zelfhulpgroep gaat het niet alleen over geld. We hebben het ook over thema’s die onze gemeenschap bezighouden. We krijgen training om ons voor te bereiden op een storm of overstroming, omdat we dicht bij het water wonen. Je ziet hier huizen die zijn vastgemaakt als versteviging bij stormen of overstromingen. Dat hebben we geleerd tijdens een van de trainingen.”
Over Bangladesh
Bangladesh wordt bijna helemaal omringt door India en door water. Het land van de lange rijstvelden. Duizend geuren en kleuren. Het land van water. Maar ook het land van overstromingen. Er wonen ongeveer 170 miljoen mensen in Bangladesh, terwijl het qua oppervlakte maar 3,5 keer groter is dan Nederland. Dat maakt Bangladesh één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld.
Trainingen worden verzorgd door Swapna. Deze 25-jarige vrouw speelt een hele belangrijke rol wanneer zich een ramp voltrekt. “Als we het signaal krijgen dat er een ramp aankomt, zorgen we ervoor dat dit bericht zo snel mogelijk verspreid onder de mensen die dichtbij het water wonen. Zo kunnen deze mensen hun spullen verzamelen en vluchten naar veilige(re) plekken.”
“Daarnaast monitoren we welke mensen het meest kwetsbaar zijn en het eerst onze hulp nodig hebben. En we checken of het safe house nog goed genoeg is bij rampen. Als zich een ramp voltrekt, controleren we ook of er nog mensen zijn achtergebleven op die plekken. Dit werk is dus niet zonder risico…”
Een laatste ramp voltrok zich in oktober 2022. Toen raasde er een cycloon langs het land en die heeft veel huizen verwoest. Het is in dit dorp niet wachten of, maar wanneer zich weer een nieuwe ramp voltrekt. Dankzij deze zelfhulpgroep wordt de gemeenschap zo goed mogelijk voorbereid.