Ik stel je graag voor aan Rob. Hij is een van de beste barista’s van de hele omtrek en in het café waar hij werkt zet hij heel wat bakjes koffie. Terwijl hij voor mij een cappuccino maakt, vertelt Rob in geuren en kleuren hoe hij geleerd heeft om koffie te zetten en waar je precies op moet letten.
Vanwege de coronamaatregelen verkoopt hij tegenwoordig vooral coffee-to-go’s en dat is een stuk minder leuk. ‘Want’, zo zegt hij zelf, ‘ik vind het fijn om mensen te zien genieten van hun bakje koffie. Daar doe ik het voor!’ Terwijl hij een hartje tekent in mijn cappuccino, bekent hij dat hij zelf eigenlijk helemaal niet van koffie houdt.
Het café staat aan de overkant van het inloophuis van het Leger des Heils. Rob vertelt dat hij daar tot een paar jaar terug iedere dag naar toe ging, en daar als een eenzame man van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds aan een tafel zat te klagen.
ik ben niet meer eenzaam!
Terwijl ik naar zijn verhaal luister, herken ik niets van dit beeld in deze man. De man die ik voor me heb is iemand met voldoening in zijn leven en die er voor zorgt dat de wereld wat mooier wordt. Als ik hem vraag wat het verschil is met een paar jaar geleden, dan antwoordt hij resoluut: ‘ik ben niet meer eenzaam!’
Het verhaal van Rob is een hoopvol verhaal van iemand die zelf is opgestaan en tot bloei is gekomen. Het is de wereld op zijn kop: een vaste bezoeker van het inloophuis leert mij hoe je anderen iets kunt geven. Het doet me denken aan de tekst uit Mattheüs 25:31-46 waar Jezus zegt dat wat je voor een ander doet, dat je dat voor Hem doet. Blijkbaar ontmoeten we Jezus in de ander, ook in iemand van wie we het niet verwachten. Ik neem een slok van mijn koffie en besef dat dit een hemels bakkie is!
Dorina Nauta is relatiemanager bij Tearfund voor kerkgenootschappen en christelijke organisaties. Regelmatig spreekt Dorina in verschillende kerken over gerechtigheid, duurzaamheid en kerk-zijn. Ze is verantwoordelijk voor de leergemeenschap over Integral Mission, waar voorgangers, predikanten en kerkleiders betrokken zijn bij het theologisch doordenken van de rol van de kerk in de samenleving.