Nouwen vraagt hoe dat vangen in z’n werk gaat. 'Het geheim is’, zegt Rodleigh, 'dat ik het vangen geheel aan Joe overlaat en zelf niets doe. Als ik na mijn salto’s op Joe afkom, moet ik gewoon mijn armen uitstrekken en wachten tot hij me vangt.’ Nouwen is verbaasd. 'Jij doet niets?’ 'Nee, het ergste wat een springer kan doen, is proberen de vanger te vangen. Als ik Joe’s polsen zou vastgrijpen, zou ik ze kunnen breken, of hij de mijne. Dat zou voor ons beiden het einde zijn. Een springer moet springen en een vanger vangen.’ Dat vraagt om wederzijds vertrouwen... en moed. 

Dit verhaal is een prachtige illustratie van hoe het leven bedoeld is. Henri Nouwen bepaalt ons bij de unieke rol die ieder mens heeft, in afhankelijkheid van elkaar. 

De grote problemen van de wereld zijn niet ver weg

De wereld om ons heen

Als we naar de wereld om ons heen kijken, is er van alles aan de hand: armoede, honger en ongelijkheid, klimaatverandering, natuurrampen en conflicten. Bij Tearfund hebben we dagelijks – en helaas in toenemende mate – met deze overweldigende zaken te maken, in onze projecten in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Sinds februari van dit jaar is daar Europa bij gekomen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door deze oorlog – en de enorme impact ervan – zijn velen zich er bewust van geworden dat de grote problemen van de wereld niet ver weg zijn. 

Wereldwijd afhankelijk

Eerlijk gezegd zijn ze nooit ver weg geweest, omdat deze problemen, waar dan ook, mede veroorzaakt worden door keuzes die wij hier maken, in de politiek én in onze manier van leven. Daar staat tegenover dat we ook kunnen bijdragen aan de oplossing ervan. Daarvoor is nodig dat we inzien hoe we als mensen wereldwijd afhankelijk van elkaar zijn. En hoe ieder van ons, elk op de eigen plek, zijn of haar unieke rol kan innemen. Springers en vangers. 

Wij bij Tearfund zijn ervan overtuigd dat we allemaal, jij en ik, verschil kunnen maken voor mensen dichtbij én ver weg. Samen, in verbinding met elkaar, in beweging komen om te bouwen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Klaar voor de sprong? Of moet ik je vooral ‘goede vangst’ wensen? In elk geval van harte Gods zegen gewenst. 

Dit verhaal komt uit ons magazine MOED. Ontvang je hem nog niet thuis? Vraag hem hier gratis aan.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Diversiteit

Diversiteit

Het karakter van God is zichtbaar in de veelkleurigheid en diversiteit van de schepping. Pas als iedereen volop meedoet en er geen uitsluiting meer is, kunnen mensen hun volle potentieel realiseren.
Gerelateerde content
Almatine Leene
Verhaal
Lees meer
29 mei 2022

Almatine Leene: ‘De wereld is niet rechtvaardig’

Hoe ga je om met onrecht in je persoonlijk leven, in je omgeving en in de wereld? Hoe raakt het je en wat doe je ermee? In [...]
Lees meer
PetradeJong
Verhaal
Lees meer
24 mei 2023

Petra is missionair consulent voor kerken: ‘God geeft ons ogen om onrecht te ontmaskeren’

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal impactvolle keuzes maken. We komen ze tegen in ons werk [...]
Lees meer
The green house.
Verhaal
Lees meer
29 augustus 2022

6 tips om bewuster te leven!

Wil jij graag meer aan de slag met thema’s zoals een bewuste levensstijl, recht doen en omzien naar de wereld om je heen? [...]
Lees meer
Graffiti van handen - Foto: Tim Mossholder via Unsplash
Verhaal
Lees meer
1 juli 2021

Typhoon: 'Wees moedig in je ongemak'

Typhoon (1984) is een Nederlandse rapper en zanger van Surinaamse afkomst. Hij groeide op in het Veluwse dorpje ’t Harde. [...]
Lees meer