Wil jij graag meer aan de slag met thema’s zoals een bewuste levensstijl, recht doen en omzien naar de wereld om je heen? Hieronder vind je een verzameling van tips die je heel praktisch op weg helpen.
In hartje Utrecht is het volledig circulaire restaurant The Green House te vinden. Geniet van heerlijke gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten uit de regio Utrecht en de eigen urban farm. Ook het paviljoen van The Green House is volledig circulair gebouwd. Laat je inspireren door heerlijke gerechten in een volledig duurzame omgeving waarin afval niet bestaat.
www.thegreenhouserestaurant.nl
Dat de energieprijzen de pan uitrijzen, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Toch kun je met kleine dingen veel besparen op je energieverbruik. Zo kun je deuren dicht houden, korter douchen, lampen uitzetten en apparaten niet op stand-by laten staan. Allemaal voorbeelden die een kleine moeite kosten, geld besparen en ook nog eens goed zijn voor onze planeet. Benieuwd naar meer bespaartips? Milieu Centraal heeft een pagina vol laagdrempelige tips voor je op een rij gezet. Ook kun je aan de hand van de Bespaartest achterhalen hoe jij jouw energierekening kunt verlagen. Doe de test op www.milieucentraal.nl/energie-besparen
Een groot gezin betekent vaak veel spullen. Dat merkte ook Gerda (moeder van vijf) toen haar dagen zich vooral vulden met opruimen en orde aanbrengen in huis. Via haar kinderen kwamen er steeds weer nieuwe spullen bij, waardoor het probleem alleen maar groter werd. Zo begon haar ontdekkingstocht in de wereld van minimaliseren, ontspullen en consuminderen. Gerda neemt je in haar boek ‘Op Orde! Minimaliseren in het gezin’ mee in hoe zij dit bij haar thuis aanpakte. Een boek vol praktische tips en ideeën die jou (en je gezin) helpen minimaliseren. Bestel het boek online voor 15 euro en ga aan de slag!
In het EO-programma ‘Gefileerd’ reizen vijf jongeren af naar Thailand, waar ze aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Want wie betaalt de échte prijs voor jouw sushi en kipnuggets? Het vijftal draait onder andere mee bij een garnalenkwekerij en in de kippen- en rijstindustrie, waar ze de ingrijpende gevolgen van ons goedkope eten onder ogen komen. ‘Gefi leerd’ drukt je met de neus op de feiten en laat zien hoeveel er mis is met de voedingsindustrie.
Ben je binnenkort in de buurt van het heuvelachtige Limburg? Overweeg dan zeker een bezoek aan het Discovery Museum in Kerkrade. In dit museum draait alles om de aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Zo kent het museum een ‘Innovatie galerij’ die volledig in het teken staat van circulaire innovaties, en laat het ‘Aarde theater’ je onze planeet zien op een manier waarop je haar nooit eerder zag. Ook kun je de fototentoonstelling ‘National Geographic – Planet or Plastic?’ bewonderen, waarin journalisten, fotografen, kunstenaars en wetenschappers op indrukwekkende wijze de noodklok luiden over zwerfafval. De tentoonstelling laat een onvergetelijke indruk achter en zet je aan tot een bewustere levensstijl. Naast het visualiseren van het afvalprobleem, is er ook aandacht voor de hoopvolle kant van het verhaal: de zoektocht naar oplossingen en wat jij hierin zelf kunt bijdragen. Plan je bezoek via www.discoverymuseum.nl
Wereldwijd verdwijnen koraalriffen in een beangstigend tempo. In de Netflix-documentaire Chasing Coral legt regisseur Jeff Orlowski samen met fotografen en wetenschappers ieder uur het koraal vast. De timelapse-fi lmpjes van het afstervende koraal laten op pijnlijke wijze de gevolgen van klimaatverandering zien en maken duidelijk hoe een compleet ecosysteem razendsnel verdwijnt. Ondanks deze vreselijke gevolgen van hoe wij als mensheid met de aarde omgaan, brengt de documentaire ook de schoonheid van de onderwaterwereld in beeld en laat hij zien hoe mensen in actie komen om het koraal te redden. Chasing Coral is (gratis) te zien op het YouTube-kanaal van Netflix.
Foto: architectenbureau Cepezed
Wat betekent ‘Genoeg voor iedereen’ voor jou? Ga mee op reis met twee webinars waarin jij handvatten krijgt om een positieve impact te maken op onze planeet en inzicht krijgt hoe onze zucht naar meer gekoppeld is aan wereldwijd onrecht. Het eerste webinar op 8 oktober is met impact-expert Babette Porcelijn. Tijdens dit webinar schetst Babette het grotere plaatje. Het tweede webinar op 23 oktober is met Gera van den Berg, één van de bekendste minimalisten in Nederland, en zij maakt de theorie praktisch.
Als je donateur wordt van Tearfund, krijg je gratis toegang tot de webinars én een exemplaar van één van de sprekers.