In de Bijbel wordt vaak gesproken over vrede: Shalom (Hebreeuws, Oude Testament) of Eirene (Grieks, Nieuwe Testament). Wist je dat dit woord echter veel meer inhoudt dan de afwezigheid van oorlog? Het heeft de betekenis van heelheid, compleet zijn, ‘in die staat zijn of brengen zoals je bedoeld bent’.
Toen Salomo de laatste steen aan de tempel toevoegde, maakte hij de tempel shalom: compleet! (1 Koningen 9:25) Deze term heeft alles te maken met herstel, want als iets niet heel of compleet was, werd de oproep gedaan om het te ‘shalomen’: te herstellen, weer heel te maken, compleet. En dat is precies waarom Jezus Christus op aarde kwam: Shalom brengen, herstel geven voor alle relaties die verbroken waren. De relatie met Hemzelf, de relatie in onszelf, de relatie met de ander en met de schepping.
Dit is de reden dat Tearfund meewerkt aan vredesopbouw: Zijn herstel, Zijn vrede zichtbaar maken, bijvoorbeeld in de levens van Syrische vrouwen en meisjes die getraumatiseerd zijn door de oorlog of de situatie thuis en psychosociale hulp nodig hebben. Daarom vragen we in deze kerstperiode speciale aandacht voor hen.
Maar we wensen natuurlijk ook jou, terwijl we stilstaan bij de geboorte van dé Vredesvorst, shalom, vrede en herstel toe. Daarom deze vijf vredige gedachtes in een onrustige tijd.
Tegen het volk werd gezegd dat ze bij het innemen van het beloofde land zelf niets hoefden te doen. Andere vertalingen zeggen dat ze mochten loslaten, kalm blijven, stil zijn. Ze hoefden niet tussenbeide te komen. ‘The Lord will fight for you, and you shall hold your peace’, staat er in de New King James vertaling.
De Eeuwige komt voor je op, jij mag jouw vrede vasthouden. Laat deze niet roven, blijf kalm en laat los wat je niet kunt vasthouden! Hij zal voor jou strijden.
Terwijl Salomo regeerde, heerste er vrede en veiligheid in het land. De situatie was shalom: het was goed, heel en compleet en daardoor konden de inwoners onbezorgd genieten van hun land, tuin of wijngaard. Onbekommerd en onbezorgd leven zolang de koning leeft…
Wat een mooie wetenschap dat je in vrede en onbezorgd in het leven mag staan zolang jouw Koning leeft!
Wat is kwetsbaarder dan een pasgeboren baby? Machteloos huilend en met de armpjes zwaaiend, zoekend naar houvast, geborgenheid en voeding. Wat een grote woorden worden hier uitgesproken over dit kindje! We vieren ook nu weer de geboorte van de Vredesvorst. We víeren, omdat we weten dat de heerschappij op zijn schouders rust! Dat geeft ons rust en vrede.
God kijkt over de tijd heen en weet wat zal zijn en wat komen gaat. Een troostrijke gedachte toch? Hij overziet jouw leven en het leven van de getraumatiseerde vrouwen en meisjes in Syrië. Aan Zijn vrede zal geen einde komen.
Jezus wenst ons vrede: heelheid, volheid, compleetheid, herstel… Gelukkig is dit geen wishful thinking van Hem, maar gefundeerd in het volbrachte, complete en volmaakte herstel, de shalom, waar Hij voor zorgde door te sterven aan het kruis én de dood te overwinnen in Zijn opstanding.
Hij leeft en ademt Zijn levendmakende, herstel-gevende en vrede-brengende Geest over en in ons!
Zoals al gezegd: shalom is niet alleen de afwezigheid van oorlog, het is datgene oppakken wat is gebroken en het heel maken. Het is een werkwoord, je kunt iemand ‘shalomen.’ Dit vers geeft zelfs een belofte mee: door iemand te shalomen, ben je herkenbaar als kind van God!
Hoe gaat de wereld eruit zien als we dit écht in de praktijk brengen?
Wil jij helpen iemand te shalomen? Dit kan door te geven voor de vrouwen en meisjes in Syrië, die de shalom van Christus zo hard nodig hebben. Doe je mee?