* Vanwege veiligheidsredenen is onderstaand, waargebeurd verhaal anoniem gemaakt. De vrouw op de foto is ook iemand anders. (Beeld: Shutterstock)

Oorlog maakt veel kapot: mensen raken gewond of sterven en gebouwen raken verwoest door kogels en bommen. Maar naast deze zichtbare schade is er in een land als Syrië, dat al twaalf jaar in oorlog is, nog veel leed dat onzichtbaar blijft. Oorlog zorgt voor trauma’s bij alle inwoners. Dit mondt helaas ook uit in huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen. In Syrië bijvoorbeeld zijn dit jaar zo'n 8,5 miljoen meisjes en vrouwen misbruikt.

Tearfund ondersteunt een centrum dat vrouwen opvangt en hen onder meer traumazorg en juridische hulp biedt. Eén van de vrouwen in dit centrum vertelt haar verhaal.

Van huis naar huis

“Ik was negen jaar oud toen de de eerste gevechten in 2011 uitbraken. Al snel zijn we ons huis ontvlucht. In de jaren die volgden sliepen we afwisselend bij mijn oom, tante, grootouders of bij vrienden van mijn ouders. We waren blij dat we een dak boven ons hoofd hadden, maar het van huis naar huis gaan, die constante veranderingen, maakte het leven wel zwaar.” 

Huwelijk

“Twee jaar geleden, ik was negentien, werd ik door mijn vriend ten huwelijk gevraagd. Ik zei ‘ja’ omdat ik hoopte dat ik door met hem te trouwen eindelijk een nieuw leven kon beginnen. Weg van de moeilijke omstandigheden waarin we leefden.  Ik was verliefd en de eerste twee weken leefde ik op een roze wolk. Dat veranderde al snel. 

Ik ontdekte dat mijn man drugs gebruikte en op een gegeven moment deed hij dat ook gewoon bij ons in huis, in bijzijn van familie en vrienden. Als ik er iets over zei, sloeg hij me en schreeuwde hij dat als ik er last van had ik maar terug moest gaan naar mijn ouders.”

Het was alsof ik erkenning kreeg voor dat wat mij was aangedaan

Vernedering en schaamte

“Ik kwam in een diep dal terecht en voelde me steeds eenzamer. Ik werd constant beledigd en mishandeld door mijn man en mijn schoonmoeder, bij wie wij inwoonden, deed daar gewoon aan mee. Ik was inmiddels zwanger van mijn zoon. Verschillende keren probeerde ik te scheiden en terug te gaan naar mijn eigen familie, maar mijn ouders weigerden onderdak te bieden aan een alleenstaande zwangere vrouw. Ze zeiden dat ik me moest aanpassen aan het leven waarvoor ik gekozen had en ik kon niet anders dan bij mijn man blijven. 

Twee dagen na de bevalling betrapte ik mijn man met een andere vrouw. Hij bleek er zelfs meerdere relaties op na te houden. De vernedering en schaamte die ik voelde, waren verschrikkelijk. Ik begon langzamerhand te geloven dat mijn leven voor altijd zo zou blijven, totdat ik in aanraking kwam met een vrouw van de kerk hier in de buurt.” 

Herkenning

“Ik bevond me echt op een dieptepunt en de vrouw vertelde over het centrum waar de levens van vrouwen radicaal veranderd waren. Ik besloot eens een kijkje te nemen. Tijdens een sessie die ik mocht bijwonen, ging het over de verschillende soorten geweld. Het raakte me diep, want ik herkende zoveel van wat daar verteld werd. Ik bleek niet de enige te zijn van wie de thuissituatie zo zwaar was.”

Keerpunt

“Dit is nu acht maanden geleden en er is sindsdien veel gebeurd. Tijdens een van de sessies in het centrum moest ik een lijstje maken van de positieve én van de negatieve kanten van de relatie met mijn man. Het lijstje met negatieve kanten was zoveel malen langer en wreder en door dat zo zwart op wit te zien was voor mij echt een keerpunt. Het was alsof ik erkenning kreeg voor datgene wat mij was aangedaan, alsof mijn gevoelens, pijn en tranen geaccepteerd werden. 

Op dat moment besloot ik definitief van mijn man te verlaten en te scheiden. Ik ben nogmaals teruggegaan naar mijn familie en hoewel het niet gemakkelijk was, steunden ze dit keer uiteindelijk wel mijn beslissing. Sindsdien wonen mijn zoon en ik bij mijn ouders, evenals mijn broer en zijn vrouw. En hoewel ik blij ben dat ik niet meer in de giftige omgeving van mijn ex-man leef, is het leven als alleenstaande moeder nog steeds moeilijk.”

Het centrum heeft mij weer geholpen om op te krabbelen en te bouwen aan een beter leven

Angst

“Mijn moeder schaamt zich voor mij. Ik ben een gescheiden vrouw met een zoon die weer bij haar ouders woont. Dat is niet het plaatje wat zij voor ogen had. Ze kan daardoor enorm hard tegen mij doen. Onze relatie is gespannen, net als die met mijn broer. Hij staat me niet toe om een eigen beslissingen te nemen of om het huis te verlaten. Hij vindt mij een schande voor de familie. Ik ben bang dat ik uiteindelijk gedwongen word om opnieuw met iemand te trouwen of dat mijn zoon terug moet naar zijn vader zodat we minder financiële lasten hebben. Financieel hebben we het niet breed en de voedselprijzen stijgen hier nog elke dag. We kunnen nauwelijks in onze basisbehoeften voorzien. Met een beetje geluk eten we twee keer per dag, maar soms is er maar één maaltijd. Mijn zoon krijgt alleen melk als ik de voedselmand van de kerk krijg. 

Om bij te dragen aan het huishouden ben ik al een tijdje op zoek naar een baan, maar het salaris dat de meeste werkgevers bieden, is enorm laag. Je moet er bovendien zeer lange dagen voor werken. Stel dat mij iets overkomt, wat gebeurt er dan met mijn zoon? Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn ex-man hem bij mij komt halen en hem opvoedt. Het lijkt me verschrikkelijk als onze zoon wordt als zijn vader.”

Sterker

“Het is nog steeds niet gemakkelijk, maar langzaamaan begint er thuis steeds meer verandering te komen. Ik ben de afgelopen maanden sterker geworden. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd hoe ik met de uitdagingen moet omgaan. Dankzij het centrum kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding tot verpleegkundige te starten. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn familie positiever naar mij is gaan kijken en de relatie met mijn moeder en broer is ook beter geworden. Dat komt ook door de trainingen die ik heb gekregen. Ik heb geleerd hoe ik met bepaalde spanningen om moet gaan en hoe ik ervoor kan zorgen dat deze niet verder escaleren.”

Dromen

“Het centrum geeft me een gevoel van veiligheid. Voordat ik daar kwam, kon ik echt bij niemand terecht en had ik niemand om mee te praten. De mensen van het centrum helpen mij weer op te krabbelen en te bouwen aan een beter leven. En heb ik in het centrum hechte vriendschappen kunnen sluiten met vrouwen die hetzelfde mee hebben gemaakt als ik. Na alles wat ik heb meegemaakt, ervaar ik dit alles echt als een geschenk van God. Hij heeft mij niet in de steek gelaten. Ik droom ervan om later verpleegkundige te zijn en voldoende werk te hebben om te kunnen zorgen voor mijn zoontje.”

Help mee!

Met jouw bijdrage aan het noodhulpfonds kunnen we direct in actie komen op plekken waar nood en conflict het leven van mensen beheerst.
Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Geef vrede aan hen die in stilte lijden - Kerst 2023
Verhaal
Lees meer
9 februari 2024

Kerstcampagne ‘Geef vrede aan hen die in stilte lijden’ een succes, dank je wel voor jouw steun!

In de decembermaand vroegen Elly, Mirjam en Pearl met onze campagne ‘Geef vrede aan hen die in stilte lijden’ aandacht voor [...]
Lees meer
Piano met kerst
Verhaal
Lees meer
13 december 2023

Verrijk je Kerst: 9 bekende kerstliedjes in andere talen

Het is de tijd van de kerstliedjes. Heel leuk natuurlijk, maar alweer Mariah Carey’s ‘All I want’ op de radio? Nog een keer [...]
Lees meer
Pearl Jozefzoon
Verhaal
Lees meer
13 december 2023

Pearl Jozefzoon: ‘Verhalen vertellen die gehoord moeten worden’

Samen met Mirjam van der Vegt en Elly Zuiderveld is Pearl Jozefzoon het gezicht van de kerstcampagne van Tearfund. Hiermee [...]
Lees meer
Jonge Syrische vrouw
Verhaal
Lees meer
12 december 2023

Raya (19): ‘Ik sta nu zoveel sterker in het leven’

Oorlog zorgt voor trauma’s. Dit mondt helaas ook uit in huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen. In Syrië bijvoorbeeld [...]
Lees meer
Elly Zuiderveld
Verhaal
Lees meer
11 december 2023

Elly Zuiderveld: 'Daar hebben we trouwens geen liedje over’

Samen met Mirjam van der Vegt en Pearl Jozefzoon vraagt Elly Zuiderveld namens Tearfund aandacht voor vrouwen en meisjes in [...]
Lees meer
Syrische vrouw
Verhaal
Lees meer
8 december 2023

Vier redenen waarom vrouwen in Syrië extra kwetsbaar zijn

In oorlogsgebied wordt iedereen geraakt door gevolgen: van jong tot oud, van stedeling tot boer. Toch zijn het in Syrië met [...]
Lees meer
Mirjam van der Vegt
Verhaal
Lees meer
6 december 2023

Mirjam van der Vegt: ‘Daar is enorm veel moed voor nodig’

Jaarlijks lijden naar schatting 8,5 miljoen meisjes en vrouwen in Syrië onder huiselijk geweld en misbruik. Deze [...]
Lees meer
Mira de Boer
Verhaal
Lees meer
30 november 2023

5 Bijbelteksten over vrede in een onrustige tijd

In de Bijbel wordt vaak gesproken over vrede: Shalom (Hebreeuws, Oude Testament) of Eirene (Grieks, Nieuwe Testament). Wist [...]
Lees meer