Tearfund liet onafhankelijk onderzoek doen naar de waarde die mensen aan de kerk hechten. Wat blijkt: 77% van de Nederlandse kerkgangers heeft een gevoel van trots over zijn eigen kerk. Een positief resultaat, dat tegenwicht biedt tegen de reguliere berichtgeving over terugloop van het aantal kerkbezoekers. Want kwantificering is maar één manier om naar kerkgang te kijken.
Een onlangs gehouden marktonderzoek laat zien dat 77% van de Nederlandse kerkganger een gevoel van trots heeft over zijn eigen kerk. Gemiddeld werd het kerkelijk leven met een 7,3 beoordeeld, waarbij 43% zelfs een 8 of hoger gaf. Het onderzoek onder 1.100 kerkgangers werd uitgevoerd door het bureau Kien Onderzoek in opdracht van Tearfund.
Het meest trots zijn mensen uit Flevoland en Zeeland, zij geven gemiddeld respectievelijk een 7,8 en een 7,7. Met een 6,9 scoorde Limburg het laagst. Binnen de verschillende kerkelijke stromingen scoorden de Evangelie- en Pinkstergemeenten met een 8,1 het hoogste. Met een 6,7 was het cijfer binnen de (Oosters) Orthodoxe kerken het laagst.
Uit het onderzoek bleek dat een hogere frequentie van kerkbezoek ook een hoger cijfer opleverde. Mensen die meer dan één keer per week naar de kerk gaan geven een 8,1. Bij kerkgang van een paar keer per jaar was het cijfer 6,8.
Jurjen ten Brinke, tv-presentator, voorganger van een kerk in Amsterdam-Noord en ambassadeur van Tearfund: ‘Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen ‘trots’ zijn op hun kerk! En ja, hoe meer betrokken je bent, hoe hoger het cijfer is. Dat is op zich niet verrassend en het stelt me voor de spannende kip-ei vraag. Word je vanzelf enthousiast als je trouw naar je kerk gaat of zorgt enthousiasme (wat letterlijk: ‘in God zijn’ betekent) ervoor dat je graag naar je kerk gaat, op zondag en doordeweeks? Hoe dan ook: trots zijn is mooi. Op je kind, op je partner en zo nu en dan op je kerk. Hoewel we heel goed weten dat God de gever is van al het goede en dus is - als je het mij vraagt - op allerlei momenten ‘dankbaar zijn’ nog mooier dan ‘trots zijn’.’
Het onderzoek laat nog meer bijzondere uitkomsten zien, zoals:
Janita Visser, onderzoekscoördinator bij Tearfund Nederland: ‘Eerdere onderzoeken in onze projectlanden tonen aan dat kerken bijdragen aan verbeterde relaties, en daarmee een rol spelen in conflictbemiddeling en een gevoel van gemeenschapszin. Het feit dat in dit onderzoek naar voren komt dat mensen vinden dat hun kerk gastvrij is en openstaat voor mensen uit de buurt, creëert een enorme kans in Nederland. Wanneer we zien dat op verschillende terreinen de samenleving verhardt en polariseert, kan de kerk een centrale plek bieden waar verschillen overstegen worden en mensen uit alle lagen van de samenleving elkaar tegen komen.’
Kien Onderzoek is een bureau dat in Nederland al meer dan 15 jaar is gespecialiseerd in kwantitatief (markt)onderzoek. Zij hebben via een online enquête van 5.927 personen een reactie ontvangen waarvan 4.818 aangaven geen kerk te bezoeken. De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van de overige 1.109 respondenten vanuit verschillende kerkelijke stromingen, representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio.