Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal impactvolle keuzes maken. We komen ze tegen in ons werk op andere continenten, maar ook in ons eigen land. Deze keer stellen we rechtzoeker Petra de Jong-Heins, missionair consulent voor kerken, aan je voor.
"Als ik voor mijn werk mee-eet in een kerk, val ik al snel op. ‘Kom jij weer met je bakje konijnenvoer!’ Dat mijn bord met veganistisch eten gespreksvoer vormt, vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Daarmee kan ik snel tot de kern van mijn werk komen: samen met kerken praten over hun missionaire opdracht. Ik help kerkleiders handen en voeten te geven aan het verband tussen evangelisatie, diaconaat, discipelschap, het brengen van gerechtigheid en zorg voor de schepping. Voor veel mensen voelt de wereld van de kerk als een andere wereld dan die daarbuiten. Zo kunnen mensen duurzaamheid ook los zien van Gods missie. Ik zie het als mijn rol om die twee werelden met elkaar te verbinden. Ik vind dat de kerk voorop had moeten lopen in het streven naar een duurzaam leven. Je kunt wel geld in de collecte stoppen voor kwetsbare kinderen aan de andere kant van de aardbol, maar als je de rest van de week hagelslag eet die door kindslaven is geproduceerd, dan werkt dat elkaar tegen."
Ik vind dat de kerk voorop had moeten lopen in het streven naar een duurzaam leven.
"Wat ik het mooie vind aan Gods missie, is de hoop! Waar sommigen in paniek kunnen roepen dat de wereld vergaat, kennen wij een God die bevrijding en herstel brengt. Aan ons de vraag hoe wij kunnen aanhaken bij die helende missie. Duurzaam leren leven is ongemakkelijk en confronterend, maar in Gods kerk is er genade en ruimte om het samen uit te zoeken. Zelf probeer ik te letten op mijn ecologische voetafdruk: wat consumeer ik? Hoe kan ik mijn afval scheiden en verminderen? Tegelijkertijd leef ik nog steeds als de rijke westerling die meer neemt dan dat hij geeft. Zo zou ik veel vaker de fiets of het openbaar vervoer kunnen pakken. Welvaart verdelen is razend moeilijk. Als iedereen zou leven zoals wij in Nederland, zouden er meer dan drie aardbollen nodig zijn. We nemen dus te veel ruimte in. Daarom vraag ik mijzelf: ben ik bereid om dingen in het leven los te laten tot eer van God en Zijn schepping? Puttend uit Zijn eeuwige bron kunnen wij verandering brengen!"
Beeld: Ton van Kooten