
Lees hier meer over het werk van Tearfund en dat van onze lokale partners in Oeganda.
Hoewel Oeganda een groeiende economie kent, leeft circa 30% van de bevolking onder de armoedegrens. Ruim 14 miljoen mensen hebben niet genoeg geld om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. De gemiddelde leeftijd in Oeganda is laag: 45-50% is jonger dan vijftien jaar. Daarnaast vangt het land meer dan anderhalf miljoen vluchtelingen op, afkomstig uit onder meer de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan, Soedan en Somalië.
Karamoja (in het noordoosten) heeft te maken met een lange periode van extreme droogte. Tearfund bood hier met partnerorganisatie PAHSTA voedselhulp (onder meer mais en bonen) aan meer dan 16.000 personen. Voor plekken waar irrigatiewater beschikbaar is, hebben we een jongerenprogramma dat gericht is op groenteteelt. 10 kerken zijn betrokken bij de ondersteuning en coördinatie van de verschillende activiteiten.
In het westen van Karamoja kregen 144 boerengezinnen een training in bijenhouden. Hierdoor kunnen zij extra inkomsten verwerven en beter in hun levensonderhoud voorzien. De door ons ondersteunde lokale boerencoöperatie beschikt over een loods voor de opslag en verkoop van agrarische producten. Er zijn 6 kerken bij dit werk betrokken.
Samen met het diaconale bureau van de Church of Uganda hebben we in Teso (in het oosten) 2.100 huishoudens (10.500 personen) ondersteund via 50 zelfhulpgroepen. De leden van deze groepen sparen gezamenlijk en van het kapitaal verstrekken zij elkaar leningen. Deze worden gebruikt om activiteiten op te starten waarmee zij inkomsten genereren, en om toegang te krijgen tot de lokale markt voor de verkoop van hun producten. Bij dit programma zijn 50 kerken betrokken.
Met partnerorganisatie Rahab Ministry vangen we vrouwen op die uit de prostitutie zijn gestapt. In een inloophuis in Kampala werken zij aan een betere toekomst. In 2024 konden we 40 vrouwen ondersteunen met discipelschaps- en beroepstraining (onder meer kleding ontwerpen en haarverzorging). Acht vrouwen hebben in maart hun opleiding afgerond. Bij dit project zijn 4 kerken betrokken.
In het zuidwesten (bij de grens met Rwanda) hebben we met partnerorganisatie KDWSP een programma dat gericht is op schoon water, sanitaire voorzieningen en natuurbehoud. Deelnemers kregen onder meer een training om bodemerosie te voorkomen. In totaal hebben we 14.000 mensen bereikt. 15 kerken waren hierbij betrokken.
Rond de stad Hoima (in het westen) hebben we 10 kerken getraind in de Kerk & Gemeenschap-aanpak. Als resultaat hiervan zijn inmiddels meerdere spaargroepen opgestart. En dankzij een training in marketing leveren 565 koffieboeren in het district Masaka hun producten nu voor een betere prijs aan een grote coöperatie voor de internationale export.
In de stad Masaka hebben we met onze partner Ecobrixs een innovatief programma dat zich richt op de inzameling en verwerking van plastic afval en bewustwording rond het milieu. 60 kerken besteedden aandacht aan een goede omgang met de leefomgeving. De leden van deze kerken zamelden plastic in. Vanuit 26 gemeenschappen is op die manier werkgelegenheid gecreëerd voor ruim 4.600 mensen. Ecobrixs verwerkt het verzamelde afval op twee manieren. Een deel wordt versnipperd en verkocht aan grote afnemers, het andere deel wordt verwerkt tot nieuwe producten zoals palen voor omheiningen en planken voor tuinbankjes.