Tearfund praat vaak over het klimaat omdat we in de landen waar wij werken de directe en rampzalige gevolgen van klimaatverandering zien. De familie van de 68-jarige Dowan uit Oeganda leeft al generaties lang van de landbouw, maar ziet nu keer op keer de oogsten mislukken.
Dowan Apalopus (68): “Mijn familie leeft al generaties lang van de landbouw. We verbouwen gewassen voor ons eigen voedsel maar ook om te verkopen op de plaatselijke markt. Het gaf ons wat extra inkomen en dat kunnen we goed gebruiken. Samen met mijn vrouw heb ik ook de zorg voor onze vijf kleinkinderen. Twaalf jaar geleden verhuisden we van een dorp zo´n 10 kilometer van waar we nu wonen. De grond raakte daar uitgeput en hier hadden we iets meer mogelijkheden.
De impact van klimaatverandering werd voor mij zo’n vijf jaar geleden echt zichtbaar. De regenseizoenen werden grilliger, onvoorspelbaar en intensiever. Een groot gedeelte van de oogst werd weggespoeld en van dat overbleef, brandde een groot gedeelte weg in de felle zon. Vorig jaar verslechterde de situatie en dit jaar is zo mogelijk nog erger. We hadden gezaaid voor de nieuwe oogst maar de regen is de afgelopen maanden uitgebleven.
Velen hier uit de buurt zijn inmiddels vertrekken naar elders, in de hoop dat het daar beter zal zijn. Dat zijn wel vaak de mensen die sterker zijn, die daar de kracht voor hebben. Wij blijven hier en leven op dit moment van de geboden noodhulp. We beseffen maar al te goed dat dat geen blijvende oplossing is.”
Tearfund praat vaak over het klimaat. Waarom? Omdat we in de landen waar wij werken de directe en rampzalige gevolgen van klimaatverandering zien. In deze landen zijn miljarden mensen afhankelijk van hun eigen oogst. Klimaatverandering heeft lange periodes van droogte, overstromingen, modderstromen en hagelbuien tot gevolg, waardoor oogsten steeds vaker mislukken. Mensen slaan op de vlucht, omdat ze in hun thuisland niet meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.
Ons consumptiegedrag verhoogt de uitstoot van broeikasgassen, verstoort natuurlijke ecosystemen en put natuurlijke hulpbronnen uit. De meest welvarende landen veroorzaken verreweg de meeste uitstoot van broeikasgassen. De armsten op aarde dragen het minst bij aan klimaatverandering maar ondervinden de grootste impact ervan! En zo is klimaatverandering dus ook een zaak van (on)rechtvaardigheid. De hoogste tijd om maximaal in te zetten op het stoppen van klimaatverandering en onze naaste te hulp te schieten. Het is fantastisch dat we in de kerk vaak praten over naastenliefde. Dus is de kerk ook dé plek om het over klimaatverandering te hebben. Vind jij dat ook? Roep dan de kerken van Nederland op om het wat vaker over het klimaat te hebben!
In Oeganda gaan nog veel meer mensen, net als Dowan, gebukt onder de gevolgen van klimaatverandering. Tearfund vindt de kerk bij uitstek de plek om het daarover te hebben. Want naastenliefde is óók zorgdragen voor Gods schepping. Wij geloven dan ook dat we invloed kunnen uitoefenen op deze rampzalige ontwikkelingen door te leren leven van genoeg.