Tearfund startte een petitie om meer aandacht binnen de kerk te vragen voor het klimaat. De organisatie ziet bewustwording rondom dit thema als een belangrijke manier om armoede aan te pakken in de landen die met toenemende mate te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering. In totaal hebben 2.059 mensen de online petitie ondertekend.
Meteoroloog Reinier van den Berg zet zich als ambassadeur van Tearfund in voor de petitie. “De wereld warmt snel op en de gevolgen zijn hier misschien niet altijd zichtbaar, maar voor veel landen is het een harde realiteit. We kunnen er niet meer omheen. Toch heb ik het idee dat veel mensen nog niet doordrongen zijn van de ernst van de situatie. Sterker nog, soms wordt er ronduit lacherig over gedaan, maar voor klimaatcynisme is geen tijd meer. Het is juist een zaak van groot onrecht. De meest welvarende landen veroorzaken verreweg de meeste uitstoot van broeikasgassen. De armsten op aarde dragen het minst bij aan klimaatverandering maar ondervinden de grootste impact ervan. De hoogste tijd om maximaal in te zetten op het stoppen van klimaatverandering en onze naaste te hulp te schieten.”
Tearfund zet zich al 50 jaar in om armoede en onrecht wereldwijd aan te pakken. Dagelijks ziet ze in de landen waar zij werkt de directe en rampzalige gevolgen van klimaatverandering. Oogsten mislukken en dorpen spoelen weg. Mensen slaan op de vlucht omdat ze in hun thuisland niet meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Om deze gevolgen aan te pakken doet Tearfund ook een beroep op mensen hier in Nederland om na te denken over de impact van hun leefwijze en gedrag, en te stimuleren om deze waar nodig te veranderen.
Guido de Vries, directeur Tearfund: “We zien in ons werk steeds meer de gevolgen van klimaatverandering met name voor de meest kwetsbaren in Midden-Amerika, Azië en Afrika. Zij hebben vaak weinig of geen mogelijkheden om zich hiertegen te verweren. De consequenties als droogte, mislukte oogsten en overstromingen nemen steeds meer toe. Het raakt me dat vooral mensen die zelf geen of beperkte bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van het probleem wel hebben te dealen met de kwalijke gevolgen. Ik voel mij, als christen, verbonden met hen. Wij vinden dat we daarom een verantwoordelijkheid hebben te nemen in dit probleem. Zeker wanneer dit grotendeels door het Westen wordt veroorzaakt. Zorgen voor de schepping is in die zin een vorm van naastenliefde en juist daarom is de kerk dé plek om het over klimaatverandering te hebben.”
De petitie, die online is gehouden, kende een geweldige response. De Vries: “We zijn erg blij met de 2.059 personen die hebben getekend en we krijgen daarnaast veel reacties van mensen die van harte achter het initiatief staan. We ontvangen ook negatieve berichten dat het in de kerk juist niet daarover moet gaan, omdat het een hype is of omdat het politiek zou zijn. Voor ons is dat echter geen discussiepunt. We geloven dat het evangelie te maken heeft met alle aspecten van het leven en dat tot uiting komt in onze woorden en ons handelen ten opzichte van God en de gehele schepping.”
Met steun van de 2.059 ondertekenaars plaatste Tearfund een paginagrote open brief in het Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Trouw. Daarin worden kerken opgeroepen het onderwerp klimaat hoger op de agenda te zetten. Ze kunnen een intentieverklaring tekenen en een digitaal kerkenpakket ontvangen met preken, bijbelstudies en gesprekshandleidingen over klimaat voor jong en oud.
Doet jouw kerk ook mee?