Na de gewelddadigheden van het leger van Myanmar in augustus 2017 vluchtten meer dan een miljoen Rohingya naar buurland Bangladesh. Sindsdien leven één miljoen Rohingya in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, zonder perspectief op verandering of verbetering. Terugkeren naar Myanmar is niet mogelijk en werken in Bangladesh of verder het land in trekken is niet toegestaan. De Rohingya-vluchtelingen leven stateloos en zonder identiteitspapieren in primitieve kampen in Bangladesh, achter hekken van prikkeldraad. Tearfund biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for the Development of Bangladesh (CCDB) ondersteuning aan de Rohingya bevolking in Cox’s Bazar.
De situatie voor de Rohingya blijft onverminderd schrijnend. Juist om die reden doen we er alles aan om op een waardige en passende manier hulp te bieden. In de afgelopen periode waren verschillende projectactiviteiten gericht op het voorkomen van seksueel geweld, een groot probleem in de vluchtelingenkampen. Met name jonge vrouwen en meisjes zijn het slachtoffer. Aan bewaking en toezicht ontbreekt het in de kampen. Met de installatie van straatverlichting, in totaal 49 straatlantarens op zonne-energie, wordt gewerkt aan een veiligere omgeving, ook als et donker is. Op die manier kunnen vrouwen en meisjes ook na zonsondergang de straat op om bijvoorbeeld gebruik te maken van de publieke toiletten of water te halen.
Dankzij de distributie van hygiëne pakketten konden er tussen augustus 2021 en januari 2022 1.140 families worden geholpen. Daarbij wordt gewerkt aan het herstellen en aanleggen van toiletunits, om zo ook de noodzakelijke hygiëne te waarborgen. Op deze manier wordt voorkomen dat de meest kwetsbaren, met name jonge kinderen, vrouwen en ouderen, besmet raken met ziektes die via vervuild water of vanwege slechte hygiëne worden overgedragen.
Naast veiligheid en hygiëne zorgt Tearfund voor kindvriendelijke ruimtes waar kinderen dagelijks opgevangen worden en activiteiten doen die ze helpen trauma's te verwerken en basisvaardigheden te leren. Deze activiteiten zijn essentieel voor de ontwikkeling van de kinderen, omdat onderwijs in de kampen niet is toegestaan. Ook biedt het programma psychologische hulp en traumaverwerking aan adolescenten en vrouwen en wordt er actief gezocht naar eenvoudige manieren om geld te verdienen.
Lees ook het verhaal van Nienke. Zij ging in gesprek met één van de vrouwen uit het kamp.
De Rohingya vluchtelingencrisis duurt inmiddels zo lang dat het nog nauwelijks aandacht krijgt in de media en een vergeten crisis dreigt te worden. Noodhulp blijft de komende jaren wel van levensbelang en daar is geld voor nodig. Zolang het nodig is blijven we ons inzetten. Help jij ons helpen? Geef voor de Rohingya in Bangladesh