Christenen beledigden elkaar en hadden vaak snel hun oordeel klaar

Spanningen in de regio

Een van de personen die via dit project wordt geholpen is Kisembo (42), getrouwd en vader van acht kinderen. Samen met zijn gezin woont hij in het dorp Bogoro, waar hij ook een boerenbedrijf heeft. Conflict en geweld waren in zijn omgeving aan de orde van de dag. Zo liepen de spanningen tussen Bogoro en naburige dorpen regelmatig op; mensen vermeden elkaar en niemand wilde delen in spullen, vooral niet met families uit de andere gemeenschap. Kisembo vertelt: ‘Eigenlijk was iedereen bezig met zijn eigen welzijn. Dat het goed ging me je eigen familie was het belangrijkste. Er werd niet aangespoord tot delen of tot samenwerking. Er was geen enkel wederzijds vertrouwen, ook niet onder gelovigen. Christenen beledigden elkaar en hadden vaak snel hun oordeel klaar. Zondagse diensten werden steeds minder bezocht en kerkleden waren bang voor elkaar.’

De houding van de mensen uit mijn gemeenschap is zichtbaar veranderd

Samen bouwen aan vrede

De situatie veroorzaakte veel angst en woede bij de familie en dorpsgenoten van Kisembo. Steeds vaker werd er vee gestolen of gedood. Ook Kisembo werd geraakt door het onrecht. ‘Ik heb er vaak aan gedacht om wraak te nemen, maar gelukkig heb ik dat nooit gedaan. Het project van Action Entraide en Tearfund heeft mij gestimuleerd om juist zelf het goede te doen. Op die manier kan ik zelf bijdragen aan verandering binnen mijn dorp en gemeenschap.’ Kisembo leerde via het project over verschillende stijlen van conflicthantering. ‘De houding van de mensen uit mijn gemeenschap is zichtbaar veranderd. Mensen die elkaar voorheen vermeden zoeken elkaar weer op!’ Zelf ging Kisembo inzien dat het enorm belangrijk is om te vergeven. Deze les probeert hij nu ook aan anderen door te geven.

Over het project

In dit project werken we aan Community and Conflict Transformation via lokale kerkleiders. Zij krijgen een sturende en coachende rol toegewezen en denken na over hoe ze de bestaande conflicten kunnen aanpakken. Het betrekken van lokale kerkleiders doen we niet zomaar, dat heeft een reden. In veel gemeenschap is het aanzien van kerkleiders groot. Er wordt dan ook goed geluisterd naar wat zij te delen hebben. Kortom, onmisbare spelers in het vredesopbouwproces. 

Via dit project worden 400 mensen direct bereikt. Deze directe betrokkenen zullen zich vervolgens inzetten binnen hun eigen gemeenschappen, waardoor er in totaal zo’n 20.000 mensen worden bereikt.

Vanwege privacy gebruiken we geen foto van Kisembo en zijn gezin. Het gezin op de foto is een ander gezin dat deelneemt aan één van onze projecten in de Democratische Republiek Congo (DRC). 

Help mee!

Geef nu voor jongeren in Oost-Congo. Met jouw hulp doorbreken we de vicieuze cirkel van geweld, en leren jongeren - door communicatietrainingen en het opzetten van een eigen bedrijfje - samen te bouwen aan hun toekomst.
Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Vrouw Congo, Ituri
Verhaal
Lees meer
25 november 2021

'Het is belangrijk dat kerkleiders en rolmodellen zich publiekelijk uitspreken tegen geweld'

Vandaag start de ‘16 Days of Activism against Gender-based Violence’, een initiatief van de Verenigde Naties om aandacht te [...]
Lees meer
Vrouwen DRC, Ituri
Verhaal
Lees meer
14 februari 2022

Sata Bongoy: 'Een gemeenschap geld toeschuiven werkt niet. Hen in staat stellen te handelen wel.'

Wat doe je als de machtsverhoudingen binnen een gemeenschap zo scheef zijn dat ze geweld legitimeren? In de Democratische [...]
Lees meer
Afrikaanse kerk
Verhaal
Lees meer
6 mei 2022

Wat wij kunnen leren van de kerk in Afrika

Je wilt als kerk de wereld een stukje mooier maken. Maar hoe doe je dat? In gesprek met Harry van Wieren, een van de sprekers [...]
Lees meer