Als gevolg van tientallen jaren burgeroorlog is de Democratische Republiek Congo (DRC) in een spiraal van armoede en geweld terechtgekomen. Het zijn vaak de meest kwetsbaren die het meest lijden; vrouwen en kinderen zijn regelmatig het doelwit van seksueel geweld. In deze context probeert Tearfund te bouwen aan een nieuwe toekomst voor de vele slachtoffers door middel van een project dat zich richt op gendergelijkheid, bescherming van kwetsbare groepen en vredesopbouw.
Christenen beledigden elkaar en hadden vaak snel hun oordeel klaar
Een van de personen die via dit project wordt geholpen is Kisembo (42), getrouwd en vader van acht kinderen. Samen met zijn gezin woont hij in het dorp Bogoro, waar hij ook een boerenbedrijf heeft. Conflict en geweld waren in zijn omgeving aan de orde van de dag. Zo liepen de spanningen tussen Bogoro en naburige dorpen regelmatig op; mensen vermeden elkaar en niemand wilde delen in spullen, vooral niet met families uit de andere gemeenschap. Kisembo vertelt: ‘Eigenlijk was iedereen bezig met zijn eigen welzijn. Dat het goed ging me je eigen familie was het belangrijkste. Er werd niet aangespoord tot delen of tot samenwerking. Er was geen enkel wederzijds vertrouwen, ook niet onder gelovigen. Christenen beledigden elkaar en hadden vaak snel hun oordeel klaar. Zondagse diensten werden steeds minder bezocht en kerkleden waren bang voor elkaar.’
De houding van de mensen uit mijn gemeenschap is zichtbaar veranderd
De situatie veroorzaakte veel angst en woede bij de familie en dorpsgenoten van Kisembo. Steeds vaker werd er vee gestolen of gedood. Ook Kisembo werd geraakt door het onrecht. ‘Ik heb er vaak aan gedacht om wraak te nemen, maar gelukkig heb ik dat nooit gedaan. Het project van Action Entraide en Tearfund heeft mij gestimuleerd om juist zelf het goede te doen. Op die manier kan ik zelf bijdragen aan verandering binnen mijn dorp en gemeenschap.’ Kisembo leerde via het project over verschillende stijlen van conflicthantering. ‘De houding van de mensen uit mijn gemeenschap is zichtbaar veranderd. Mensen die elkaar voorheen vermeden zoeken elkaar weer op!’ Zelf ging Kisembo inzien dat het enorm belangrijk is om te vergeven. Deze les probeert hij nu ook aan anderen door te geven.
In dit project werken we aan Community and Conflict Transformation via lokale kerkleiders. Zij krijgen een sturende en coachende rol toegewezen en denken na over hoe ze de bestaande conflicten kunnen aanpakken. Het betrekken van lokale kerkleiders doen we niet zomaar, dat heeft een reden. In veel gemeenschap is het aanzien van kerkleiders groot. Er wordt dan ook goed geluisterd naar wat zij te delen hebben. Kortom, onmisbare spelers in het vredesopbouwproces.
Via dit project worden 400 mensen direct bereikt. Deze directe betrokkenen zullen zich vervolgens inzetten binnen hun eigen gemeenschappen, waardoor er in totaal zo’n 20.000 mensen worden bereikt.
Vanwege privacy gebruiken we geen foto van Kisembo en zijn gezin. Het gezin op de foto is een ander gezin dat deelneemt aan één van onze projecten in de Democratische Republiek Congo (DRC).