De situatie in Zuid-Soedan is zeer zorgelijk. Op dit moment leeft zo’n 80% van de bevolking onder de armoedegrens en in sommige regio’s ligt dit percentage zelfs nóg hoger. In Northern Bahr El Ghazal en Jonglei zijn er amper nog middelen om de bevolking van water en voedsel te voorzien. Met name vrouwen en meisjes hebben het hier erg zwaar. Hun ondergeschikte positie, die vaak cultureel bepaald is, maakt dat ze niet de steun ontvangen die ze juist zo hard nodig hebben. Hulp is, juist nu, hard nodig.
Armoede is een ingewikkeld begrip. Vaak wijst het voorkomen van armoede op verschillende zorgelijke ontwikkelingen in een land. Voor Zuid-Soedan zijn er in ieder geval twee aan te wijzen: conflict en genderongelijkheid. Over de conflicten in Zuid-Soedan schreven we kortgeleden al een uitvoerig artikel. Hierin kwam Rosemary Wilfred, werkzaam voor Tearfund in Zuid-Soedan, aan het woord. Zij beschreef de complexiteit van de conflicten en wees op het belang van het betrekken van de kerk bij het stichten van vrede.
De andere zorgelijke ontwikkeling, (gender)ongelijkheid, uit zich op verschillende manieren. Veel mannen in Zuid-Soedan worden op jonge leeftijd gerekruteerd door gewapende milities, verlaten hun families en besluiten mee te vechten in het conflict. Hierdoor wordt de zorg voor de familie vaak de verantwoordelijkheid van vrouwen en moeten vooral zíj erg hard werken op het land om de kinderen in levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook de mogelijkheid om passend onderwijs te volgen is er niet. 90% van de vrouwen in Zuid-Soedan kan niet lezen of schrijven. Daarnaast worden veel vrouwen jong moeder en krijgt een groot deel te maken met seksueel geweld.
Tearfund zet zich in Zuid-Soedan, samen met de lokale partner, in om genderongelijkheid tegen te gaan. Zowel mannen als vrouwen zijn nodig in het genereren van een passend inkomen en het bestrijden van armoede. Culturele normen en tradities die haaks staan op dit idee moeten bespreekbaar gemaakt worden en dat is niet eenvoudig. In zelfhulpgroepen proberen we dit gesprek aan te gaan. Ook bieden we vrouwen en meisjes mentale en financiële steun. Op deze manier werken we aan een toekomst waarin verandering zichtbaar blijft en gemeenschappen samen verantwoordelijkheden dragen.
Een zelfhulpgroep bestaat uit vijftien tot twintig mensen die wekelijks samenkomen en een vast, klein bedrag inleggen. Daarnaast krijgen ze training en advies, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw of het opzetten van een eigen bedrijfje. Zodra de groep genoeg gespaard heeft kunnen deelnemers in hun eigen groep een kleine lening afsluiten om bijvoorbeeld zaad of geiten te kopen. Wereldwijd ondersteunt Tearfund tienduizenden zelfhulpgroepen.
De situatie verbeteren doen we niet alleen. Onze lokale partner werkt nauw samen met de lokale overheid én kerk. Samen zijn zij in staat om de gemeenschappen te mobiliseren en aan te moedigen om deel te nemen aan de zelfhulpgroepen. Kerk- en lokale leiders spelen hier een belangrijke rol in. In de training die zij ontvangen, worden ze uitgedaagd om te zoeken naar de meest effectieve wijze om de mensen van hun gemeenschappen te bereiken. Inmiddels werken we in dit project met zo’n 12 zelfhulpgroepen en hebben we al 300 mensen direct kunnen bereiken.
Wil jij ook bijdragen aan het verbeteren van de levensonderhoud en bestaanszekerheid van de meest kwetsbaren in Zuid-Soedan? Doneer dan nu!