Back to the basics: leven van genoeg kan ook heel fijn zijn. Hoor van drie vrouwelijke influencers uit verschillende werelddelen waarom zij kiezen voor leven van genoeg en laat je inspireren!
‘Het start met jou; de community die je wil hebben.’
Voor een gezond en gelukkig leven zijn voeding, rust, beweging en fijne mensen om je heen cruciaal. Aketch Joy Winnie (Instagram: @Aketchjoywinnie) tikt ze allemaal af. Ze verruilde haar modellenbestaan in New York voor het rustige leven in haar geboortedorp in Oeganda. Ze laat zien dat geluk schuilt in de eenvoud van het dagelijks leven, dicht bij de natuur. Op haar social mediakanalen laat Joy zien waarom het eenvoudige leven in Oeganda, dicht bij de natuur en samen met anderen, van onschatbare waarde is. “Wanneer heb je voor het laatst fruit van een boom geoogst? Onze huizen hebben misschien niet de nieuwste technologie, maar we kunnen in elk geval vers fruit van de boom plukken.”
'Ze verruilde haar modellenbestaan in New York voor een rustig leven in haar geboortedorp in Oeganda'
Joy krijgt vaak verbaasde reacties over haar terugkeer nadat ze van het westerse leven proefde. “Maar dat begrijp ik wel,” zegt ze, “Onze manier van leven is negatief afgeschilderd. Daardoor zijn we zelf gaan geloven dat het niet goed genoeg is.” Goedkoop organisch voedsel en een hechte gemeenschap zijn voor haar de belangrijkste redenen om voor een leven van genoeg te kiezen. “Je bent nooit alleen. In je hoogte- en dieptepunten, is er altijd iemand om je heen. Wil je dat ook? Het start met jou, de community die je wilt hebben. In een individualistische samenleving lijkt het misschien lastig, maar er is altijd iemand om de hoek die blij is je in zijn of haar leven te hebben.” In verbinding met de natuur staan, is volgens haar net zo belangrijk als mensen om je heen: “Ga de natuur in, zelfs al is het voor een wandeling in het park. Als je tijd neemt om in verbinding te staan met je omgeving voel je je gelijk beter. De natuur is ons thuis.”
‘Het geheim van geluk ligt niet in het bezitten van meer, maar in het genieten van minder.’
Ja, het is fijn om alles tot je beschikking en een muisklik away te hebben. Maar het kost ook ruimte in je hoofd. Hoe vaak denk je op een dag na over spullen die je nog wilt kopen? Of hoe lang ben je ‘s avonds bezig bent om de ‘rommel’ van je kinderen op te ruimen? Dan hebben we het nog niet over al die keuze in de supermarkt (20 verschillende soorten brood) of online webshops (welk gadget is nu écht het beste). Als je alles kunt kopen wat je wilt, kan dat ook voor stress zorgen omdat je steeds maar weer keuzes moet maken.
Minder spullen zorgt voor meer ruimte. In je huis, maar ook in je hoofd. De Japanse Marie Kondo (Instagram: @Mariekondo) laat met haar social media-accounts de voordelen van een minimalistische leefstijl zien. Ze schreef het boek ‘The Life-Changing Magic Of Tidying Up’, heeft een eigen Netflix-serie, en geeft praktische tips over opruimen. Ze zegt: “Het geheim van geluk ligt niet in het bezitten van meer, maar in het genieten van minder.” Een leven met minder bezittingen leidt volgens haar tot meer voldoening en geluk, omdat je je dan kunt recht op wat echt belangrijk is en wat je blij maakt. Marie legt uit dat wanneer je je omringt met dingen die betekenisvol zijn, je meer tevredenheid en innerlijke rust vindt.
‘Milieurechtvaardigheid is sociale rechtvaardigheid. We kunnen de twee niet los van elkaar zien; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’
Leven van genoeg heeft voordeel voor jezelf, maar ook impact op de levens van anderen. En zeg nou zelf: anderen blij maken, maakt jezelf ook gelukkig. De Amerikaanse Leah Thomas (Instagram: @Greengirlleah) koppelt heel bewust duurzaam leven aan sociale rechtvaardigheid. Ze schreef het boek ‘Intersectional Enviromentalist’. Daarin legt ze uit hoe oneerlijke systemen die mens en planeet schaden, veranderd kunnen worden.
Leah Thomas wijst erop dat landen die vaak de grootste gevolgen ondervinden van klimaatverandering, de minste bijdrage leveren aan de oorzaken ervan. Ze benadrukt dat historische ongelijkheden zoals systematisch racisme, kolonialisme en economische uitsluiting gevolgen hebben voor wie er geraakt worden door milieuvervuiling, klimaatverandering en andere ecologische crisis.
'Werken aan een rechtvaardige wereld: vooruitgang is beter dan perfectie'
Het goede nieuws daarin is: we kunnen echt een verschil maken in levens van anderen! Wij zijn inwoners van een van de rijkste landen ter wereld en door onze verantwoordelijkheid te nemen dragen we bij aan verandering van oneerlijke systemen. En zoals Leah zegt: “Vooruitgang is beter dan perfectie.” Een perfecte activist bestaat niet. Vaak zijn situaties complex en vragen om nuance. “Ik voelde in het begin de druk om perfect te zijn: geen afval, alleen duurzame kleding, geen plastic. Maar perfectie bestaat niet, alleen vooruitgang. Belangrijk daarbij is dat oneerlijke systemen veranderd worden en dat dat bij elke stap naar een rechtvaardige wereld centraal gesteld wordt.”
Doe de test en ontdek wat voor schattenverzamelaar jij bent.
Dit artikel gebruikt informatie uit openbare bronnen over de genoemde influencers. De meningen zijn gebaseerd op deze bronnen. Hoewel er veel moeite is gedaan om hun standpunten nauwkeurig weer te geven, kunnen er misinterpretaties zijn. Voor een volledig en actueel beeld van de influencers verwijzen we naar hun officiële kanalen.