Voor veel mensen die geraakt worden door klimaatverandering speelt geloof een hele belangrijke rol in hun leven. In november vorig jaar stonden nieuwssites en kranten er vol mee: de klimaattop in Egypte. Tijdens deze klimaattop ging er speciale aandacht uit naar klimaatfinanciering voor kwetsbare landen en naar het gesprek over het financieren van ‘verlies en schade’ voor landen die geraakt zijn door de gevolgen van klimaatverandering.

Veel van die landen bevinden zich in Afrika, een continent waar meer dan tachtig procent van de bevolking zichzelf identificeert als gelovig. Dat maakt het des te belangrijker om zo’n grote impact ook te bekijken vanuit een geloofslens.

Recht doen aan deze lokale realiteit vraagt om een verandering van onze gangbare denkkaders.

Geloof speelt voor heel veel mensen een cruciale rol in het omgaan met de natuur en met klimaatverandering. Recht doen aan deze lokale realiteit vraagt om een verandering van onze gangbare denkkaders. We moéten daarom nadenken over vragen als waartoe we hier op aarde zijn en over hoe we ons tot elkaar moeten verhouden. Twee vragen waar juist geloof een hele belangrijke rol kan vervullen in het geven van een antwoord.

Natuurlijk is het niet zo dat de discussie over klimaatverandering uitsluitend plaats kan vinden op basis van een geloofsovertuiging. Ook voor niet-gelovigen geldt dat zij een visie op het mens-zijn hebben en op waartoe we hier op aarde zijn. Veel landen die geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering zijn echter wél sterk gelovig en wanneer Nederland stelt aan te willen sluiten bij de lokale behoeften en realiteit, dan kunnen we hier niet zomaar aan voorbijgaan.

Voorgangers, imams en leiders van andere geloofsovertuigingen kunnen hierin faciliteren door het gesprek hierover aan te gaan. Omdat ze zo betrokken zijn bij lokale gemeenschappen en veel kennis hebben van de lokale cultuur, kunnen zij ook veel invloed hebben op hoe mensen denken over duurzaamheid. Bovendien zijn ze vaak als eerste aanwezig op plekken waar zich een crisis afspeelt.

Het kan helpen om met elkaar na te denken over wie wij zijn als mens en waarom we hier op aarde zijn.

Het kan helpen om, juist ook in een geseculariseerd Nederland, met elkaar na te denken over wie wij zijn als mens en waarom we hier op aarde zijn. Het stilstaan bij wat er gebeurt en vanuit een breder perspectief naar klimaatverandering kijken, helpt ons om dichterbij elkaar te komen en om samen in actie te komen als het gaat om het klimaat. Het erkennen van geloof is daarbij ontzettend belangrijk.

Met een aantal christelijke organisaties schreven we onlangs een brief aan de tweede kamer om een duidelijk signaal af te geven van de noodzaak en urgentie om uiterlijk 2030 energieneutraal te zijn. Maar ook jij kunt iets doen. Ik heb daarom drie tips voor je die je (samen met je kerk) kunt ondernemen om in actie te komen:

  1. Stem op een politieke partij die klimaatactie serieus neemt en die goede plannen ontwikkelt om iets aan het klimaatprobleem te doen.
  2. Je kunt contact opnemen met de partij die je ondersteunt, of waar je bij betrokken bent, om te vertellen dat klimaatactie nú nodig is.
  3. Teken petities om een collectief geluid te laten horen naar de politiek dat we nú moeten handelen.
Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Gerelateerde content
Boer Jan Huijgen op zijn Eemlandhoeve
Verhaal
Lees meer
31 januari 2023

In Oeganda kreeg Jan Huijgen een keiharde spiegel voorgehouden

De reis naar Oeganda in 2015 zette het leven van de Nederlandse Jan Huijgen op z’n kop. “Ik voelde me zo arm toen ik de [...]
Lees meer
Week van Gebed: Mira de Boer over het thema 'Recht doen'
Blog
Lees meer
16 januari 2023

‘Wat bezielt deze mensen mam?’, riep Mira’s dochter gefrustreerd

Na een treintour met een vriendin met Aziatische roots, kwam Mira's dochter woedend thuis. Het zette onze Tearfund-collega [...]
Lees meer
Protest Malawi II Charles Bakolo
Verhaal
Lees meer
21 december 2022

Charles deed er alles aan om de koop én verkoop van plastic te stoppen

Een plastic tasje kopen, omdat je je shopper bent vergeten? Hier kan het nog, maar in Malawi is het strikt verboden. Plastic [...]
Lees meer
Lev Avitan spoken word Tearfund
Verhaal
Lees meer
22 december 2022

Lev Avitan brengt recht met spoken word: 'Ik wil mensen laten meevoelen met wat mij raakt'

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal bepaalde keuzes maken. We komen ze tegen in ons werk op [...]
Lees meer
Hanna voor haar huis in Irpin
Verhaal
Lees meer
17 januari 2023

De Oekraïense Hanna moest haar huis ontvluchten; zo vindt zij nieuwe hoop

Irpin heeft vanaf het prille begin zwaar geleden onder de oorlog toen Rusland het nabijgelegen Kyiv probeerde in te nemen. [...]
Lees meer