Beste vrienden van Connected Church,
Hartelijk dank voor jullie steun. We praten jullie in deze update graag bij over het Connected Church project in twee dorpen in de regio Homs. Dit keer zoomen we in op de 70 gezinnen die schapen, kippen en/of bijen hebben ontvangen, want we hebben goed nieuws!
De afgelopen maanden konden de gezinnen die deelnemen aan het project niet alleen hun eigen gezin voorzien van honing, melk en eieren, maar zij konden het overschot zelfs verkopen aan buren en op de lokale markt!
Behalve dat voedsel van ongelooflijk belang is (zo lijdt bijna 60% van de Syriërs honger), is het ook een ontzettend grote morele opsteker als mensen weer zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Het verhaal van Ali* illustreert dit goed.
De projectleider prijst de betrokken gezinnen en noemt hen de hoeksteen van het succes van het project. Hij vertelt: ’De deelnemers werken met ontzettend veel toewijding. Ze volgen de adviezen goed op, zodat hun dieren gezond blijven. Ook komen ze niet in de verleiding om de dieren te verkopen voor snelle winst (er is een groot tekort aan vee in Syrië, hierdoor wordt vee regelmatig gestolen en in het aangrenzende Libanon voor een hogere prijs verkocht, red.). De gezinnen profiteren nu al van de opbrengst en geloven dat dit project ook op lange termijn veel goeds gaat brengen, voor zowel hun familie als hun dorp.’
De zachtmoedige Ali* woont met zijn grote, samengestelde familie in een soort schuur, dat eigenlijk bedoeld is voor vee. ‘In ruil voor mijn hulp in zijn schapenfokkerij, laat de eigenaar ons hier wonen,’ vertelt Ali. Er staan geen meubels en de plek is eigenlijk onbewoonbaar vanwege de geur van de schapen en de mest. ‘Samen met mijn gezin verzamel ik nylon en plastic en dat verkopen we. Zo verdienen we een klein beetje geld. Al is het niet genoeg om mijn vrouw en zes kinderen, mijn zus, en de vijf kinderen van mijn vermiste broer die ook bij ons wonen, te voeden.’
‘Toen wij bezoek kregen vanuit het project, zei ik dat we geen financiële hulp of voedsel wilden, maar schapen. Want als ik zelf schapen heb, kan ik mijn eigen inkomen verdienen en voor mijn gezin zorgen. Niet lang daarna kreeg ik vanuit het project een stel schapen. Ik barstte in huilen uit. Deze schapen zijn voor mij een rechtstreeks cadeau van God. Sinds ik de schapen heb, is de situatie van onze familie zoveel beter geworden. Ik zie het aan mijn kinderen. Ze zijn niet alleen gezonder, maar ze hebben weer hoop op een betere toekomst.’
*Ali is een gefingeerde naam, zo beschermen wij zijn privacy en veiligheid.
Bid voor vrede en stabiliteit in Syrië en buurland Libanon.
Volgens recente cijfers hebben 13,4 miljoen (!) mensen in Syrie humanitaire hulp nodig. Bid dat mensen die in nood zijn bereikt zullen worden.
Dank dat we het leven van 70 gezinnen hebben kunnen verbeteren. Bid voor de gezondheid van de dieren, en voor bescherming tegen diefstal.
Net zoals in Syrië de lokale kerk het voortouw neemt bij het brengen van hoop in de buurt, zo brengen diverse kerken in Nederland op dezelfde wijze verandering in hun eigen wijk. Het programma van Tearfund "Met beide benen in buurt" helpt hierbij. Het biedt een werkwijze en praktische handvatten. Je kunt als kerk of als groep aan de slag. Meer weten? Lees verder.