Jolanda Jansen woonde de eerste workshop van ‘Veerkrachtige Kerk’ bij. Ze neemt je mee in een praktijkvoorbeeld dat laat zien hoe je op een simpele manier hoop kunt brengen in de wijk.
Wat is mijn rol in het brengen van hoop in mijn wijk?
Woensdag 24 maart woonde ik de eerste online inspiratieworkshops bij van Veerkrachtige Kerk. Met ruim 60 mede-veerkrachtigers werd ik meegenomen in een afwisselend en inspirerend programma met sprekers, verhalen, filmpjes en persoonlijke gesprekken in breakout-rooms. De centrale vraag van de avond was: ‘Wat is mijn rol in het brengen van hoop in mijn wijk?’ Mijn blik rust op de berg wasgoed naast me en ik denk aan de thema-inleiding: er zijn, doen wat je hand vindt te doen. Een opmerking uit de chat blijft me bij: ‘Wat als je wijk welvarend is, er goed bij ligt en gebrokenheid niet zichtbaar is? Waar blijf je dan met je hoop en herstel?’ Ik herken daar wel iets van. Een paar jaar geleden zijn we verhuist en na een tijdje borrelde het idee op om een barbecue te organiseren en zo kennis te maken met de wijk. Het brede pad achter ons huis was ideaal. In gedachten had ik de barbecue al georganiseerd, tot de second thoughts kwamen: is het niet een beetje té? Als new kid on the block? Misschien wíllen die mensen dat helemaal niet. Eindresultaat: geen barbecue op de brede weg.
Zoek niet naar ‘ellende’, heb geen agenda en maak contact met oprechte interesse in de ander. Deel je leven.
Het idee blijft in mijn hoofd zitten. Tijdens een praatje met de buurvrouw en een jonge vrouw met kinderen benoem ik het idee om samen iets te doen. De reacties zijn positief en er wordt direct een appgroep aangemaakt. Resultaat: op een zonnige Koningsdag, spelen op diezelfde brede weg drie gezinnen spelletjes, eten oranje tompoezen en praten ronduit. Geen woord over geloof, geen nood gezien, niets herstelt. Wel lijntjes gelegd.
Tearfund gelooft in de kracht van relaties en het herstellen van gebroken relaties. Door vertaald naar situaties in de wijk raad ik het volgende aan: zoek niet naar ‘ellende’, heb geen agenda en maak contact omdat je oprecht in de ander bent geïnteresseerd. Kijk of er een gedeelde interesse is met een wijkbewoner of organiseer samen iets voor de buurt. Deel je leven. Dan komt er misschien ook een moment dat je praktisch iets voor de ander kunt betekenen en geloof vorm kan geven, bijvoorbeeld door er simpelweg te zijn voor de ander wanneer die dat nodig heeft. Of een moment dat je geloof kunt delen. Voorbeeldje? Mijn dochter at pannenkoeken bij één van de gezinnen van koningsdag. De buurvrouw appte een gezellige foto van twee pannenkoek-etende meiden door. Een paar dagen later vertelde mijn dochter dat dat meisje niet bidt en niet in God gelooft. Op mijn vraag hoe ze dat wist, antwoordde ze dat ze er met de moeder over had gepraat. De één heeft een idee, de ander een gesprek, en God gaat Zijn gang. Dàt is mijn hoop.
De volgende inspiratieworkshop is op woensdag 19 mei a.s. met als thema: Wat is de rol van jouw naaste in het brengen van hoop? Laat je inspireren en wees een inspiratie voor je omgeving. Ik hoop dat je erbij bent!
Tekst: Jolanda Jansen
Jolanda Jansen schreef deze blog, omdat ze geïnspireerd werd door de workshop.
Joris van der Spek, buurtpastor in Rotterdam vertelt hoe hij met zijn gemeente aan de slag is gegaan. Een verhaal van vallen en opstaan dat uiteindelijk resulteerde in blijvende verandering. Laat je inspireren door zijn ervaringen!
De inspiratieavond vindt op 19 mei plaats van 20:00-21:30. Lees meer