Op zondag 30 juni zondag is een konvooi van Tearfund Engeland aangevallen in Noord-Kivu, Congo. Twee medewerkers van Tearfund Engeland zijn daarbij omgekomen. Ze werden tijdens een evacuatie uit een onrustig gebied slachtoffer van gruwelijke gewelddadigheden.
Op zondag 30 juni is een konvooi van 16 personen (14 medewerkers van Tearfund Engeland en 2 medewerkers van een andere organisatie) in de Democratische Republiek Congo aangevallen. Twee Tearfund-medewerkers zijn daarbij om het leven gekomen, de anderen wisten te ontkomen en zijn inmiddels in veiligheid.
Het konvooi reisde in de provincie Noord-Kivu van Lubero naar Butembo en werd bij aankomst aangevallen. Tearfund Nederland werkt in Congo direct samen met het team van Tearfund Engeland.
Wij zijn diep geraakt door deze gruwelijke gebeurtenis. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de nabestaanden van de getroffenen en naar onze collega’s, en we bidden om troost en kracht in deze crisissituatie.
Noord-Kivu is één van de regio’s in Oost-Congo die al decennialang wordt geteisterd door gewelddadige milities die met elkaar strijden om toegang tot de vele rijke mineralen die het gebied kent. 2,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en al meer dan twee jaar woedt er een humanitaire crisis.
Tearfund Nederland werkt in Noord-Kivu aan het creëren van een veilige omgeving voor kinderen. Veel van hen zijn getraumatiseerd als gevolg van de conflicten in het land. We bieden psychosociale zorg en goede voorzieningen op scholen zodat deze kinderen daar veilig zijn en een start kunnen maken met hun herstel.
We werken in onze projecten in Congo nauw samen met de lokale autoriteiten om de veiligheid van de hulpverleners in het land te waarborgen. We roepen alle partijen in Congo op om hulpverleners te respecteren en te beschermen, zoals ook is vastgelegd in het internationaal recht, zodat zij in alle veiligheid hun werk kunnen doen.
In onder meer Congo, Zuid-Soedan, Zimbabwe, Syrië en Ethiopië zijn er regelmatig gewelddadige conflicten die mensen het leven kost. Bid u mee voor bescherming en vrede in deze landen, voor zowel de bevolking, hulpverleners als besluitmakers?