In Zimbabwe leeft 70% van de bevolking onder de armoedegrens. Door de klimaatverandering vermindert de voedselzekerheid en zijn veel huishoudens kwetsbaar. Er is grote werkloosheid en jongeren trekken vaak naar buurland Zuid-Afrika in de hoop op een betere toekomst. Tearfund werkt via de lokale kerk aan de aanpak van deze problemen!
Ik ben trots op wat ik in korte periode heb bereikt!
Tearfund is in Zimbabwe actief in onder meer het Nyanga-district, in het noordoosten. Daar worden 500 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar getraind op het gebied van tuinbouw van gewassen als tomaat, kool, ui, paprika en flespompoen. Met de verkoop van de oogst verdienen de deelnemers hun inkomen en kunnen zij in hun eigen levensonderhoud voorzien. Een belangrijke reden waarom er nu goede oogsten zijn, is het gebruik van irrigatie met behulp van zonne-energie. Zonnepanelen zorgen dat pompen kunnen draaien die water naar de akkers laten stromen. Het zorgt ervoor dat het hele jaar door gewassen verbouwd kunnen worden.
De 27-jarige Dumisani (27) is een van de jongvolwassenen die deelneemt aan het project. Hij vertelt: ‘Voorheen was het hier een enorme uitdaging om geld te verdienen en om überhaupt te overleven. Ik ben zo dankbaar dat ik mocht leren over hoe ik op een goede manier groenten kan verbouwen. Van mijn stukje van de gezamenlijke tuin heb ik zeven emmers met tomaten kunnen oogsten. Nog nooit was de opbrengst zo groot. Met de verkoop heb ik een geit en twee kippen kunnen aanschaffen. Ik ben erg trots op wat ik in zo’n korte periode al heb kunnen bereiken!’
De lokale kerk speelt een belangrijke rol in ons werk. Kerkleiders worden namelijk getraind om de mensen in hun omgeving te ondersteunen en te stimuleren bij de (tuinbouw)werkzaamheden. Pastor Kudinha Thanks woont en werkt in Dora Pindo. ‘Doordat wij ons inzetten voor onze gemeenschap, zie je dat mensen weer een bepaald vertrouwen krijgen in de kerk’, vertelt hij. ‘Wij helpen de mensen bij het aanleggen van gezamenlijke tuinen, maar we verkondigen daarbij ook de boodschap dat God ons talenten heeft gegeven die we mogen inzetten. Het biedt de mensen perspectief: de hoop dat er verandering mogelijk is wanneer we als gemeenschap elkaar ondersteunen. Zo pakken wij armoede zelf aan. Het is mooi om te zien dat juist ook mensen van buiten de kerk hiervan profiteren. Zij zien een verandering in hun gemeenschap en willen daaraan bijdragen. Dat is de kracht van het investeren in mensen. Als we ons verenigen, dan kunnen we meer bereiken.’
Tearfund is actief in de regio’s Buhera, Chimanimani, Nyanga, Irisvale en Matabeleland. Onze projecten richten zich onder andere op voedselzekerheid en werkgelegenheid (via duurzame landbouw en veeteelt). Dit doen we ook in onder meer Oeganda, Ethiopië, Haïti en Nepal.