“Bangladesh is een prachtig land. Het weer is heerlijk en de natuur zo mooi!” Bisschop Shourabh Pholia is enthousiast als hij het over zijn land heeft. Toch is er ook een keerzijde. “Vroeger waren er zes seizoenen en kon je op de dag nauwkeurig weten wanneer het ging regenen. Dat is tegenwoordig anders. Klimaatverandering maakt ons nog meer afhankelijk van Gods genade.”

Het water is zout geworden. Het is niet alleen ondrinkbaar, maar het verpest óók de vruchtbare landbouwgronden.

Zout water

De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk zichtbaar. “Het weer is zeer onvoorspelbaar geworden en mensen kunnen zich niet meer voorbereiden op het moment dat het gaat regenen. Die momenten zijn minder vaak, maar áls er regen wel valt, dan zijn de buien veel heftiger dan voorheen. De vruchtbare landbouwgrond overstroomt en hele oogsten gaan verloren. Daar komt bij dat het water zout is geworden. Kun je het je voorstellen? Het is niet alleen ondrinkbaar, maar het verpest óók de vruchtbare landbouwgronden.”

“Heel veel mensen in Bangladesh zijn klimaatvluchteling geworden. En de verwachting is dat er nog veel meer bij komen. Het maakt mensen kwetsbaar, in het bijzonder vrouwen en kinderen want ze zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren. Om uit de spiraal van armoede te komen zoeken mensen naar een uitweg richting een toekomst.”

Is er een oplossing?

“Sommige dingen hebben we niet in onze handen en veel dingen overkomen ons. Toch geloof ik dat we klimaatverandering wereldwijd kunnen aanpakken en het stijgen van de temperatuur kunnen reduceren. Ik zou iedereen daarom willen aanmoedigen om hun ogen niet te sluiten voor wat er gebeurt. Miljoenen mensen lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. We lijden, maar we hebben elkaar -wereldwijd- nodig te midden van dat lijden. De wereld is in Gods handen, maar Hij daagt ons wel uit om onze handen uit de mouwen te steken.”

God geeft ons als kerk een belangrijke opdracht voor de mensen om ons heen.

Wat is de rol van de kerk midden in deze ramp die zich nu voltrekt?

“De kerk bevindt zich letterlijk in het midden van de crisis en kan daarmee van grote betekenis zijn. We zijn de ogen en de oren voor organisaties als Tearfund. Dat betekent dat wij in contact moeten staan met onze omgeving. Dat we tijd met hen moeten doorbrengen, luisteren naar hun verhalen, hen leren kennen en ontdekken wat zij nodig hebben. Vandaaruit kunnen we ook snel handelen als zich een nieuwe ramp voltrekt. God geeft ons als kerk een belangrijke opdracht voor de mensen om ons heen.”

Bisschop Shourabh Pholia is betrokken bij onze lokale partner Shalom. De organisatie traint mensen om beter voorbereid te zijn tegen (natuur)rampen en slim te boeren met de beschikbare middelen.

Help mee!

Draag bij aan het veerkrachtig maken van vrouwen in Bangladesh.
Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Bangladesh - Mongla
Blog
Lees meer
13 maart 2023

Een stem uitbrengen gaat niet zozeer over het eigen belang

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Tearfund collega Matthijs van Pijkeren vindt [...]
Lees meer
Manuel Voordewind lobbyist Tearfund
Verhaal
Lees meer
11 januari 2023

Column: De kerk is onmisbaar in het tegengaan van klimaatverandering

Onze lobbyist Manuel Voordewind spreekt wekelijks met politici in Nederland over het werk van Tearfund. Omdat een duurzame [...]
Lees meer