Tearfund werkt aan een wereld waar genoeg is voor iedereen. Dat doen we door armoede en onrecht te bestrijden waar tekort de boventoon voert, maar ook door bewustwording te creëren hier in Nederland. Wij verzamelden vijf inspirerende films en documentaires die ingaan op hoe onze manier van leven impact kan hebben op onszelf en mensen elders op de wereld.
Deze documentaire is voor veel mensen de aanleiding geweest om het roer om te gooien. Het is een eye-opener op het gebied van de vervuilende en mensonterende fast fashion industrie. Je ziet de prijs die betaald wordt door het mondiale zuiden en de rechtvaardiging van het Westen vanwege de economische voordelen. “Of het me iets uitmaakt? Is dat wat je vraagt? Nou, nee. Ze zouden ergere banen kunnen hebben”, zegt een recruiter bij een groot modemerk. Een documentaire uit 2015 die vandaag de dag nog steeds ontzettend actueel is en je laat nadenken over wie welke prijs betaalt voor jouw kledingkeuzes.
Hier te zien op YouTube.
Een film over de Holocaust die je de pijn laat voelen zonder dat er ook maar één gruwelijk beeld getoond wordt. De confrontatie zit in het contrast tussen wat je ziet en wat je hoort. Liefelijke beelden van een Duits gezinnetje dat geniet van hun grote huis, zwembad in de tuin en mooie kleding. Met geluiden als geschreeuw, gehuil, blaffende honden en geweerschoten (gedempt) op de achtergrond. Hun fijne leven speelt zich namelijk af naast Auschwitz. Regisseur Jonathan Glazer: “Voor mij is dit geen film over het verleden. Het probeert over het nu te gaan, over ons, over onze gelijkenis met de daders, niet onze gelijkenis met de slachtoffers.” Een film die gaat over het wegkijken van onrecht, omdat niemand zich individueel verantwoordelijk voelt.
Te zien bij Pathe Thuis, Cinetree.
Vijf jaar geleden begon Kisilu, een Keniaanse boer, met het filmen van zijn leven en zijn dorp. Een grote storm brengt hem in contact met de Noorweegse filmmaker Julia Dahr. “Het was heel interessant om te zien hoe Julia werkt en hoe ze geloofde dat het verhaal van mijn community zo belangrijk was voor de wereld”, vertelt Kisilu. “Toen haar filmteam vroeg of ze een maand bij mijn familie mochten blijven om te filmen, zei ik zonder aarzeling ja. Maar op één voorwaarde. Dat ik ook een camera kreeg om mijn verhaal samen met het filmteam te vertellen.” Een unieke film die de boodschap van ‘Genoeg om te leven in gemeenschappen’ op een prachtige manier verbeeldt.
Tegen betaling te downloaden bij de producent.
Een documentaire die gaat over de misplaatste zoektocht naar geluk door steeds meer te willen en steeds meer te kopen. Verschillende professionals gaan in op de maatschappelijke druk, psychische en financiële effecten en de impact op ons milieu dat consumeren met zich meebrengt. “We hebben de kans om zoveel te hebben. Maar wat als je een maand lang iedere dag een materieel bezit weg zou doen, wat zou er dan gebeuren?” Een documentaire die niet alleen gaat om het verminderen van spullen, maar vooral om het bewust ruimte maken voor meer tijd, tevredenheid en vrijheid.
Te zien op Netflix
Een verfilming van het gelijknamige boek en waargebeurde verhaal van Chris McCandless. Chris is de materialistische samenleving zat. Na zijn studie maakt hij het volledige saldo van zijn spaarrekening over naar een goed doel en trekt vervolgens als zwerver de wildernis in. Onderweg ontmoet hij verschillende humane mensen, maar Chris is zo bevangen door zijn gedachte dat mensen elkaar pijn doen dat hij ze met pijn achterlaat. Filmmaker Sean Penn laat deze ironie van Chris’ afschuw van de samenleving en zijn blindheid voor het leed dat hij zelf veroorzaakt keer op keer doorschemeren. De film houdt een spiegel voor en laat zien dat afkeer vanuit goedbedoeld idealisme ook veel kapot maakt. De echte nadenker komt aan het einde film, wanneer Chris in zijn dagboek schrijft: ‘Happiness is only real when shared’.
Te zien bij Pathé Thuis