Voor het tiende jaar op rij steeg het aantal mensen dat afhankelijk is van humanitaire hulp. In 2022 waren dat er 274 miljoen, in 2023 zijn dat er al 362 miljoen. Een belangrijk onderdeel van het werk van Tearfund is dan ook het bieden van voedselhulp aan mensen die bedreigd worden door ondervoeding en honger. In dit artikel lees je hoe dit precies in zijn werk gaat.
De belangrijkste oorzaken van deze stijging zijn de toename van natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering, zoals de voedselcrisis in Afrika, en de toename van conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne. Op veel plekken heeft dit geleid tot ondervoeding en honger, onder meer in de Hoorn van Afrika. Een van de belangrijkste onderdelen van onze hulpverlening is daarom voedselhulp.
Tearfund werkt veelal via lokale kerken, omdat deze in de haarvaten van de samenleving zitten en er zo vaak efficiënt hulp kan worden verleend. Dat doen we aan de hand van de volgende vier stappen.
Onze lokale partner inventariseert waar in de regio de nood het grootst is. Dat doen ze waar mogelijk in afstemming met de lokale kerken en andere religieuze leiders, dorpshoofden en plaatselijke overheid. Zij kennen namelijk de mensen die om hulp verlegen zitten het best en weten welke middelen er al voor handen zijn om direct in actie te kunnen komen.
Nadat is vastgesteld in welke dorpen de nood het hoogst is, worden met behulp van adviescomités op dorpsniveau de meest kwetsbare huishoudens geselecteerd. Vaak zijn dat huishoudens met ouderen, huishoudens met jonge kinderen, huishoudens met een vrouw aan het hoofd, of huishoudens die te maken hebben met uitdagingen als chronische ziekte of handicap. Verder wordt er altijd gekeken of er niet al hulp naar die huishoudens gaat via andere organisaties.
De lokale partner start vervolgens met de distributie van de voedselpakketten. Deze distributiemomenten staan niet op zichzelf, maar bestaan uit een serie van verschillende maandelijkse distributies. Elk voedselpakket is voldoende om één huishouden een maand lang te kunnen onderhouden. Uiteraard is elke distributie is anders en afgestemd op de behoeften die er zijn binnen de regio. Hieronder zie je een distributiemoment weergegeven in Turkana, Kenia.
In noodhulpsituaties is het een enorme uitdaging om te werken aan structurele oplossingen. Toch doen we er alles aan om na te denken over hoe we de getroffen huishoudens ook ná de distributies tot steun kunnen zijn. Zo bieden we naast voedsel, bijvoorbeeld ook klimaatbestendig zaaigoed. Op die manier kan er ook bij minimale regenval toch nog wat groeien op het land. Daarnaast proberen we de voedselpakketten samen te stellen met producten uit de regio. Zo zorgen we ervoor dat de plaatselijke economie gestimuleerd wordt.
Overigens is voedselhulp niet in alle gevallen de beste oplossing voor de nood in de regio. Soms kiezen we ervoor om noodhulp te verlenen door mensen een geldbedrag te geven in plaats van hulpgoederen. Wil je meer weten deze manier van werken?
In de provincie Turkana in Kenia is het in de afgelopen 70 jaar nog nooit zó droog geweest als nu. Meer dan 4 miljoen mensen hebben structureel gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Tearfund verleende hier, in samenwerking met de Dutch Relief Alliance, voedselhulp en ondersteunde onder andere bij het herstel van waterputten.
Een distributiedag ziet er als volgt uit: