Internationale hulporganisaties en geloofsgemeenschappen moeten nauwer met elkaar optrekken. In veel landen kunnen geloofsgemeenschappen namelijk een heel belangrijke rol spelen als het gaat om noodhulp. Vanuit die overtuiging lanceerde Tearfund, samen met andere organisaties, het Bridge Builders-model. Een trainingsconcept dat onderling begrip vergroot en de deur opent naar meer samenwerking.
Te vaak nemen internationale organisaties nu nog het voortouw
Het Bridge Builders-model werkt twee kanten op. Religieuze leiders en organisaties krijgen begeleiding en financiële ondersteuning om het internationale noodhulpsysteem beter te begrijpen en hulporganisaties krijgen training om te snappen hoe ze kunnen samenwerken met religieuze organisaties. Ook zorgt het model voor allerlei netwerkmogelijkheden om elkaar te ontmoeten en coördinatie en samenwerking af te stemmen. Het uiteindelijke doel is een effectievere en snellere reactie op rampen.
Te vaak nemen internationale organisaties nu nog het voortouw als het gaat om hulpprogramma’s en financiering. Daardoor is er maar weinig ruimte voor lokale partijen om bij de besluitvorming betrokken te zijn.
Voor de pilot van het Bridge Builders-model is Zuid-Soedan uitgekozen. Dit land kampt met enorme noden én er zijn veel internationale hulporganisaties actief. Vanwege de ernstige omstandigheden kunnen internationale organisaties er slechts beperkt rondreizen. Juist dat benadrukt nog eens de belangrijke rol die lokale geloofsleiders kunnen spelen.
Anthony Rama, Tearfunds directeur in Zuid-Soedan: ‘Kerken en mensen van allerlei religies zijn onderdeel van de lokale gemeenschap. Ze zijn er voor, tijdens en na een crisis en kunnen ook op lange termijn ondersteuning bieden. Geloofsgemeenschappen zijn uniek gesitueerd om de behoeften van de gemeenschappen te begrijpen en samen naar oplossingen te zoeken.’
Geloofsgemeenschappen zijn uniek gesitueerd om de behoeften van de gemeenschappen te begrijpen en samen naar oplossingen te zoeken.
Hoewel veel religieuze organisaties en leiders zich al bezig houden met hulpverlening, hebben ze vaak de ervaring dat ze buitenspel worden gezet door internationale instanties. Ook ervaren ze dat ze over het hoofd worden gezien bij de besluitvorming over hoe hun eigen mensen het beste ondersteund kunnen worden. Het is daarom heel belangrijk dat internationale hulporganisaties op constructieve wijze met hen leren samenwerken.
Joan Jan Moses, die voor het bisdom Kajo Keji werkt, legt uit: ‘Voordat we deelnamen aan het Bridge Builders-project werden we vaak gewoon gezien als kerk. Dit model geeft ons de vaardigheden om deel te nemen aan de humanitaire coördinatie-vergaderingen en het helpt ons om toegang te krijgen tot fondsen om mensen in vluchtelingenkampen te ondersteunen.’
Lees meer over het Bridge Builders model in dit rapport: Bridge Builders: Strengthening the role of local faith actors in humanitarian response in South Sudan - A two-way model for sharing capacity and strengthening a localised response