Foto: Marcel van Dorst

1. Helemaal niets van het WK kijken (en ja, dat heeft dus absoluut zin)

Peter Goudkamp (Relatiemanager Tearfund): "Ik ben een enorme voetbalfan. Zo heb ik sinds het WK in 1978 alle doelpunten op WK's en EK's gezien. Maar dit WK sla ik over. Ik vond de toewijzing aan Qatar 12 jaar geleden al raar. Nu ik door alle aandacht er zo veel meer over weet, met alle misstanden rondom het land en de bouw van die stadions, hoeft het voor mij niet meer. Ik had het al met de Olympische Spelen in China, waar ik ook vrijwel niets van heb gezien. Geld is belangrijker geworden dan sport helaas, en geld zorgt voor oogkleppen."



"Misschien denk je 'niet kijken, dat heeft toch helemaal geen zin?' Maar hoe minder mensen er kijken, hoe minder reclame de STER kan verkopen en hoe minder bedrijven geld verdienen aan dit WK. Door niet te kijken geef je bovendien een duidelijk signaal af aan de organiserende bond, de FIFA: ik wil geen WK in landen waar de mensenrechten zo worden geschonden."

2. Spreek politieke partijen aan op de Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Manuel Voordewind (Politiek adviseur Tearfund): "Ik vind de verontwaardiging over het WK in Qatar best selectief. De misstanden waar mensen nu zo boos over zijn, komen al heel lang over de hele wereld voor. En als het WK straks voorbij is, hebben we het er dan nog over?"

"Als je structureel iets wilt veranderen aan de arbeidsomstandigheden in landen waar ook Nederlandse multinationals actief zijn, spreek dan politieke partijen aan op de Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat is een wet die de ChristenUnie recent heeft ingediend. Deze wet regelt dat Nederlandse bedrijven die zakendoen in het buitenland, dit maatschappelijk verantwoord doen. Dus rekening houden met zaken als mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. CDA en VVD ondersteunen deze wet nog niet. Laat hen weten dat jij het hier niet mee eens bent!"

3. Kom naar de herdenkingsdienst op 20 november in Utrecht/organiseer met je kerk een alternatieve dienst tijdens de wedstrijden van Oranje

Peter: "Ik mis in christelijk Nederland best wel een uitgesproken stelling tegen dit WK. We hebben als christenen toch wel een reactie op al dit onrecht? Daarom ben ik heel blij dat we als Tearfund betrokken zijn bij de herdenkingsdienst voor slachtoffers van het WK die Micha Nederland organiseert. Dat is op de eerste dag van het WK, zaterdag 20 november in de Domkerk in Utrecht."

We hebben als christenen toch wel een reactie op al dit onrecht?

"Alle info vind je op herdenkqatar.nl Hier staat ook meer materiaal om binnen je kerk samen in gesprek te gaan over het WK. Want waarom bieden we mensen die, net als ik, niet gaan kijken geen alternatief in de vorm van een mooie kerkdienst? Samen bidden voor verandering, de slachtoffers herdenken, in gesprek gaan over onrecht... Stel je voor dat dit in honderden kerken gebeurt!"

4. Geef een signaal af aan de sponsors van dit WK: mijd McDonalds bijvoorbeeld

Peter: "Dit zijn de WK-sponsors die ook in Nederland actief zijn:"

  • McDonalds
  • Coca-Cola
  • Adidas
  • Huyundai/Kia
  • Visa

"Laat hen weten dat je het er niet mee eens bent dat zij dit zo onrechtvaardige WK sponsoren. Dat kan door niets van hen te kopen en dit ook aan hen te laten weten. De organiserende voetbalband FIFA is mede-afhankelijk van sponsoring om toernooien te kunnen organiseren. Door de druk op sponsors op te voeren, zullen deze merken veel minder snel een volgend toernooi in een land vergelijkbaar met Qatar mede-financieren."

Wees je bewust van de impact van jouw stem!

5. Stem met je hart (en niet met je portemonnee) tijdens de verkiezingen

Peter: "Natuurlijk vinden we het allemaal verschrikkelijk wat er in Qatar en op zoveel andere plekken in de wereld gebeurt. Maar op een van de momenten dat we er écht naar kunnen handelen, in het stemhokje, hoor ik mensen toch vaak weer andere afwegingen maken. En kiezen ze voor een partij die vooral het beste met hén voor heeft, maar minder oog heeft voor onrecht buiten Nederland. Terwijl jouw stem de IMVO-wet uit tip 2 misschien al lang aan een meerderheid had geholpen. Wees je dus bewust van de impact van jouw stem!"

6. Steun vakbonden in hun strijd voor internationaal arbeidsrecht

Manuel: "Het kafala-systeem, waarbij gastarbeiders eigenaar worden van hun werkgever, hun paspoort moeten inleveren en het land niet meer zomaar uit mogen, komt naast Qatar nog in 7 andere landen voor. Wat veel mensen niet weten, is dat vakbonden dé instanties zijn die strijden tegen dit soort onrecht. Dus overweeg eens om lid te worden van een vakbond. Daarmee steun je ook hun strijd voor betere arbeidsomstandigheden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van CNV Internationaal

7. Sus je schuldgevoel niet op sociale media, maar kom concreet in actie en deel daarover

Manuel: "Ik erger me best wel aan het social media-activisme van de laatste jaren. Een zwart blokje voor Black Lives Matter, Blauw Geel voor Oekraïne: het lijkt soms meer alsof we ons schuldgevoel willen sussen, dan dat we concreet in actie willen komen. 'Geen woorden, maar daden' om met het Feyenoord-clublied te spreken, daar wil ik toe oproepen. Ga aan de slag met een van deze tips en vertel daarover. Dat heeft zin en dan verander je echt wat!"

Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering.
Gerelateerde content
7x tips om te leren over gerechtigheid en aan de slag te gaan
Verhaal
Lees meer
18 oktober 2021

7 tips om te leren over gerechtigheid én aan de slag te gaan

Wil jij graag meer doen met thema’s als een bewuste levensstijl, recht doen en omzien naar de mensen om je heen? Van podcasts [...]
Lees meer
Boeken
Verhaal
Lees meer
6 januari 2022

10 boeken over gerechtigheid

Mocht je het lezen van een nieuw boek al een tijdje uitstellen, dan is nú opnieuw je kans! Wij hebben 10 inspirerende boeken, [...]
Lees meer
Films over gerechtigheid
Verhaal
Lees meer
18 september 2021

5 films over gerechtigheid

Bankhangen associeer je misschien niet direct met opkomen voor recht. Maar wat als je nu eens een goede film kijkt over [...]
Lees meer