Bankhangen associeer je misschien niet direct met opkomen voor recht. Maar wat als je nu eens een goede film kijkt over gerechtigheid? Eentje die je aan niet alleen aan het denken zet, maar misschien zelfs wel tot actie? Wij verzamelden er vijf voor je.
Denk je dat je in je eentje toch niks kunt uitrichten? Of dat het je ontbreekt aan de middelen om de wereld positief te veranderen? Kijk dan deze film! Deze op waarheid gebaseerde film vertelt het verhaal van de dertienjarige William Kamkwamba die van school wordt gestuurd wanneer zijn ouders zijn studie niet meer kunnen betalen. William gaat echter niet bij de pakken neerzitten en droomt ervan een windmolen te bouwen, zodat zijn dorp geen honger meer lijdt (o.a. te zien op Netflix).
Het is een onderwerp dat je misschien niet meteen in verband brengt met gerechtigheid: maandverband. Maar voor veel vrouwen die in armoede leven, is hygiënisch maandverband onbetaalbaar. Zo ook in India. Deze op waarheid gebaseerde film vertelt het verhaal van Arunachalam Muruganantham. Als hij geconfronteerd wordt met de smerige doeken waar zijn jonge echtgenote elke maand mee in de weer is, gaat hij op zoek naar een betere oplossing. Er hangt echter veel schaamte rondom het onderwerp, en Arunachalam Muruganantham verliest bijna alles in zijn poging om arme vrouwen, onder wie zijn eigen vrouw, recht te doen (o.a. te zien op Netflix).
Bryan Stevenson is een getalenteerde jonge advocaat die naar Alabama vertrekt om daar de meest kwetsbare mensen te verdedigen in de racistisch beladen staat. Een van hen is Walter McMillian, een man die tot de doodstraf is veroordeeld wegens moord. Dit, terwijl het bewijs aantoont dat hij onschuldig is. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal (o.a. te zien via Pathe Thuis).
De film is een bewerking van een roman van James Baldwin. We maken kennis met het jonge stelletje Tish en Fonny. Hun prille liefde wordt wreed verstoord als Fonny onterecht in de gevangenis terechtkomt. Hoewel het boek al van 1974 dateert, blijft het racismethema pijnlijk actueel (o.a. te zien op Videoland).
Houd jij wel van een stukje vis op je bord? Wees dan gewaarschuwd als je deze controversiële documentaire kijkt van de Britse filmmaker Ali Tabrizi over de milieu-impact van de commerciële visserij. Bij de stelligheid en betrouwbaarheid van sommige elementen in deze documentaire zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen. Maar de film schudt je wel wakker, en laat je daarnaast ook prachtige beelden zien van de oceaan. Beelden die de urgentie, om dit prachtige stuk natuur van verdere exploitatie te beschermen, onderstreept (te zien op Netflix).