In 2023 wil Tearfund haar activiteiten in Nederland klimaatneutraal vormgeven. Ook de pop-uprestaurants van Happietaria, die worden opgezet en gerund door studenten, helpen mee door voedselverspilling tegen te gaan. Zo doen zij dat!
Pop-uprestaurants die van begin tot eind vrijwillig worden gerund door studenten en waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat: dat is de actie Happietaria van Tearfund. In alle facetten van ons werk proberen wij zo duurzaam mogelijk te werk te gaan, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Hoe pakt Happietaria dit aan? Lees het hier en reserveer onderaan dit artikel je plekje in het restaurant dat binnenkort start!
Verschillende Happietaria's werken samen met Too Good To Go. Met deze app worden resterende maaltijden van restaurants en winkels verkocht, om te voorkomen dat onverkocht voedsel wordt weggegooid.
Diverse Happie teams kopen restpartijen ingrediënten op via de (lokale) markt. Ook wordt afgekeurd voedsel, zoals misvormde groenten die anders worden weggegooid, in de maaltijden verwerkt. Net zo lekker én goed voor het milieu!
Happietaria draait volledig op teams van vrijwilligers. Het voedsel dat na een dag overblijft, wordt dan ook vaak meegegeven aan de mensen die die dag hielpen bij het runnen van het restaurant. Als bedankje voor hun inzet!
Wanneer het restaurant weer sluit, blijven vaak langer houdbare producten over. Ook deze worden op een creatieve manier verkocht. Zo zette het team in Nijmegen een Happie Heijn op om hun overgebleven spullen te verkopen. Deze verkoop leverde bovendien extra geld op voor het goede doel!
Krijg jij hier ook trek van? Dat komt goed uit, want op 17 november opent het eerstvolgende restaurant haar deuren: Happietaria Groningen. Met de opbrengst kan Tearfund werken aan de verduurzaming van landbouw in Bangladesh, en trainen we inwoners hoe zij weerbaar zijn tegen de overstromingen in hun land. Ga naar de website en reserveer snel een tafeltje.
Foto: Nadja Stegeman