Clapperton Mutukiri (46) is geboren en opgegroeid in Zimbabwe. Zijn vader stierf toen hij drie jaar oud was. Vanaf dat moment kwam zijn moeder alleen voor de opvoeding van hem en zijn twee broers te staan. Het was voor haar een grote uitdaging om het hele gezin in de dagelijkse levensbehoeften te voorzien. Clapperton kan zich de dagen dat er onvoldoende eten was nog goed herinneren. Toch is armoede volgens hem veel meer dan een gebrek aan eten en drinken.
Na zijn schooltijd vertrok Clapperton naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, op zoek naar een beter leven. Daar leerde hij zijn toekomstige vrouw kennen. Zij was overtuigd christen en deelde hierover met Clapperton. In diezelfde periode kwam het tot geloof en al snel kwam daar ook de wens om theologie te gaan studeren bij. Na het afronden van zijn studie was wilde hij zich te blijven inzetten voor de meest kwetsbaren in zijn land.
Clapperton besloot zich te richten op de Doma, een geïsoleerde inheemse bevolkingsgroep die leeft in het Mbire-district. De Doma vormen nog geen 1% van de totale bevolking van Zimbabwe en leven ver onder de armoedegrens. Ze worden geconfronteerd met discriminatie, werkloosheid en en gebrekkige toegang tot zorg en onderwijs. Voor hun inkomsten zijn ze afhankelijk van de landbouw, maar vanwege de klimaatverandering staat dit erg onder druk.
Clapperton wil zich met zijn activiteiten richten op zowel de geestelijke als de materiële armoede in het land. Vanuit zijn overtuiging zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. In zijn werk wil hij een holistische visie uitdragen, waarbij hij zoekt naar de verbinding tussen alle aspecten van het leven. Volgens hem is niet alleen het geestelijke is belangrijk, maar ook het sociale, het economische, het fysieke, het emotionele, het ecologische en het politieke doen er toe. Armoede is alles wat de mens belemmerd om op deze vlakken tot bloei te komen.
De afgelopen jaren heeft Tearfund zich meer en meer bezig gehouden met de vraag hoe we denken dat verandering plaatsvindt in ons werk. Deze kijk op verandering hebben we beschreven in onze Theory of Change. Stap voor stap is nu te lezen hoe wij geloven dat mensen en gemeenschappen volledig tot bloei kunnen komen. Ook leggen we uit hoe wij armoede definiëren en op welke manier onze aanpak leidt tot holistische transformatie. Je kunt onze Theory of Change hier downloaden.
Om zijn visie uit te dragen is Clapperton samen met een aantal leden van zijn kerk een Bijbelschool gestart in het gebied waar lessen in de lokale taal worden aangeboden. Naast theologisch onderwijs geeft Clapperton hier landbouwtraining en leidt hij huwelijkscursussen. Tijdens de landbouwtraining gaat hij in op de vraag hoe men zich het beste kan aanpassen aan klimaatverandering en hoe de opbrengsten van hun oogst kunnen worden verhoogd. Met de huwelijkscursussen wil hij het veel voorkomende geweld tegen vrouwen bespreekbaar maken.
Clapperton wordt ondersteund door het Inspired Individuals-programma. In de komende periode hoopt hij nog meer te leren over leiderschap en zijn netwerk verder uit te breiden, zodat hij zijn financiële situatie kan verbeteren. Ook hoopt hij zijn kennis op het gebied van landbouwtechnologie uit te breiden, en meer te leren over hoe hij verbetering kan brengen in de ongelijkwaardige positie van vrouwen binnen de Doma-bevolking.