Als gevolg van tientallen jaren burgeroorlog is de Democratische Republiek Congo (DRC) in een spiraal van armoede en geweld terechtgekomen. Het zijn vaak de meest kwetsbaren die het meest lijden; vrouwen en kinderen zijn regelmatig het doelwit van seksueel geweld. In deze context proberen we te bouwen aan een nieuwe toekomst voor de vele slachtoffers door middel van een project dat zich richt op gendergelijkheid, bescherming van kwetsbare groepen en bestaanszekerheid.
Het bedrag kwam als manna uit de hemel. In kon materiaal aanschaffen in plaats van lenen en heb nu financiële onafhankelijkheid.
Een van de personen die via dit project wordt geholpen, is Agnes, een moeder van zes kinderen. Zij ontving via onze lokale partner geld waarmee ze kon investeren in haar eigen, kleine vishandel. Ze vertelt: ‘Het bedrag kwam als manna uit de hemel. In plaats van materiaal te lenen, kon ik het aanschaffen en heb ik nu financiële onafhankelijkheid gekregen. Vanwege COVID-19 is het wel lastiger geworden om voor mijn kinderen te zorgen. Ze worden groter en er is meer eten op tafel nodig, terwijl aan de andere kant door het reisverbod het aantal klanten is afgenomen.’
Bij het opbouwen van haar bestaanszekerheid speelt een trauma als gevolg van seksueel geweld mee. Op haar 14e is Agnes verkracht. Ze bleek zwanger en werd daarna door haar familie gedwongen om bij de betreffende man te blijven. Hij was een alcoholist die haar uiteindelijk zonder enig bezit achterliet. Andere zwangerschappen volgden en op sommige momenten verkocht ze haar lichaam om in haar levensonderhoud te voorzien. Vanwege de noodzaak om te overleven is er nauwelijks ruimte voor het verwerken van alle trauma’s. Onze hulp is niet alleen gericht op bestaanszekerheid, maar ook op hulpverlening aan de slachtoffers van (seksueel) geweld en trainingen op het gebied van gendergelijkheid. Op deze manier willen we de gemeenschap stimuleren om op een andere manier te kijken naar de waarde van mannen en vrouwen, ter voorkoming van het geweld tegen vrouwen.
Vanwege privacy gebruiken we geen foto van Agnes. De vrouw op de foto is een van de andere deelnemers aan het project gericht op gendergelijkheid en bestaanszekerheid. Foto: Jodi Hinds.
Bovenstaand verhaal komt uit ons jaarverslag 2020. Benieuwd naar wat Tearfund vorig jaar ondernam om armoede en onrecht tegen te gaan? Lees het hier!