Op maandag 21 november is het Indonesische eiland Java getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum lag zo’n 75 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta. Lokale autoriteiten melden dat er 271 doden zijn gevallen en dat meer dan 2.000 mensen gewond raakten. De verwachting is dat deze aantallen verder zullen oplopen. Veel huizen zijn ernstig beschadigd en 61.908 personen raakten ontheemd. Onze partner is ter plaatse en monitort de situatie.
Elke keer als ik hoor van een natuurramp in Indonesië, neem ik snel contact op met de collega's in het land
Rampen als deze zijn niet nieuw voor een land als Indonesië. Het land ligt in de zogenaamde ‘ring of fire’, een gebied dat vaak getroffen wordt door vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, die soms ook gepaard gaan met tsunami's. Door klimaatverandering zullen ook stormen en regenval zwaarder worden, waardoor overstromingen en aardverschuivingen steeds vaker zullen voorkomen. Matthijs van Pijkeren is verantwoordelijk voor de projecten van Tearfund in Azië:
‘Elke keer als ik hoor van een natuurramp in Indonesië, neem ik snel contact op met de collega's in het land. Vaak is het werk dan al van start: men informeert elkaar, coördineert in overleg met de overheid en ondersteunt kerken die met vrijwilligers ter plaatse zijn. De laatste jaren gebeurt het steeds vaker dat kerken in Indonesië het werk van onze partner financieel ondersteunen. Daar ben ik enorm dankbaar voor, want dit netwerk is sterk en goed getraind. Ze doen wat ze moeten doen!’
Jakomkris is een initiatief van Tearfund dat sinds augustus 2017 bestaat. `Dit netwerk is destijds opgestart om gecoördineerd te reageren op rampen en de capaciteit op het gebied van rampenpreventie te versterken. Het is mooi om te zien dat het inmiddels bestaat uit tientallen Indonesische ngo’s en kerkelijke denominaties. De partners kennen de cultuur en regelgeving in het land door en door. En niet onbelangrijk: zij trainen op hun beurt kerken in het gebied om zich beter voor te bereiden op toekomstige rampen. Ook bij deze aardbeving in West-Java konden ze zich snel richten tot de betrokkenen kerken in de gebieden waar de schade het grootst is.’
Jouw gebed is onmisbaar. Bid voor de slachtoffers, familie en vrienden en voor alle betrokken hulpverleners die daar ter plekke zijn. Zij doen op dit moment alles wat ze kunnen, en het is voor hen bemoedigend om te weten en te ervaren dat ze er niet alleen voor staan.
Tearfund werkt via een netwerk van lokale kerken en christelijke organisaties en daardoor kunnen wij snel reageren op noodsituaties en kunnen we ook werken aan rampenpreventie. Wil jij ons helpen om dit werk uit te kunnen blijven voeren?
Alvast heel hartelijk dank voor jouw steun!
Beeld: Shutterstock