
Op 28 maart vond in Myanmar een zware aardbeving plaats. Samen met de Dutch Relief Alliance komt Tearfund in actie en biedt noodhulp aan de getroffen bevolking.
Op vrijdag 28 maart is Zuidoost-Azië getroffen door een zware aardbeving van 7.7 op de schaal van Richter, gevolgd door een naschok van 6.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de Sagaing-regio, het centrale deel van Myanmar. Gebouwen in deze regio zijn verwoest of beschadigd en wegen zijn onbegaanbaar geraakt.
Meer dan 3.000 doden kwamen om het leven en tienduizenden mensen raakten gewond. De verwachting is dat deze aantallen nog verder zullen oplopen. Er is dringend behoefte aan voedsel, schoon (drink)water, medische zorg en onderdak.
Myanmar is één van de armste landen in Zuidoost-Azië en is zeer kwetsbaar voor natuurrampen. Daarnaast zijn door conflicten en geweld in het land. Rond de 3 miljoen mensen zijn binnen de landsgrenzen ontheemd. Een groot deel van hen leeft in opvangkampen in Sagaing, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.
Tearfund verleent samen met onze partnerorganisaties van 1 april tot en met 30 september noodhulp in de regio’s rondom de steden Sagaing en Mandalay. Via onze bieden we financiële ondersteuning aan de mensen die het meest kwetsbaar zijn. Via cash geld worden zij in staat gesteld om datgene aan te schaffen wat aansluit op hun meest dringende noden op het gebied van voedsel, onderdak en andere basisbehoeften.
Tearfund bereikt hiermee 1.000 huishoudens (ca. 5.000 personen).
Wil je bijdragen aan onze noodhulp in Myanmar?
Dit werk van Tearfund Nederland is onderdeel van de gezamenlijke noodhulpactie van de Dutch Relief Alliance in Myanmar. In dit project werken we samen met CARE, Cordaid, Stichting Vluchteling, World Vision en ZOA. Voor de uitvoering van ons programma werken we samen met partnerorganisaties waarvan we om veiligheidsredenen de namen niet publiekelijk kunnen delen.
Dit project wordt mede gefinancierd met fondsen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van 14 Nederlandse hulporganisaties. In noodsituaties zoals gewelddadige conflicten, extreme armoede of natuurrampen werken wij samen binnen één groot programma, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor kunnen we sneller, efficiënter en goedkoper hulp bieden aan een grotere groep mensen. Het samenwerkingsverband heeft als doel om de effectiviteit en efficiëntie van humanitaire acties te verbeteren, om meer middelen ten goede te laten komen aan mensen in nood.