Myanmar heeft al jaren te maken met zeer gewelddadige, gewapende conflicten en deze zijn in oktober 2023 verder geëscaleerd. In de afgelopen 3 jaar zijn miljoenen mensen hun huis ontvlucht op zoek naar een veilige omgeving. Samen met de Dutch Relief Alliance verleent Tearfund noodhulp in het land.
Myanmar is één van de landen in Zuidoost-Azië die het meest kwetsbaar is voor natuurrampen, armoede, klimaatverandering en conflicten. Het land kent veel etnische groepen die elkaar onderling wantrouwen en voor een lange geschiedenis van gewelddadige conflicten hebben gezorgd. Drie jaar geleden werd via een militaire staatsgreep de regering afgezet. Sindsdien is het onrustig in het land. Er is veel verzet tegen het huidige regime, die met harde hand dat verzet neerslaat. Dit zorgt voor een grote stroom van ontheemden.
Momenteel zijn er meer dan 3 miljoen mensen in Myanmar op de vlucht voor het geweld. Velen kwamen terecht in gebieden die moeilijke toegankelijk zijn en waar geen (goed) onderdak en schoon (drink)water is. Bovendien is het moessonseizoen aangebroken en is er sprake van extreme hitteperiode waardoor levensomstandigheden nog zwaarder zijn.
Tearfund verleent van 7 juni tot en met 6 december noodhulp in de provincies Kayah en Southern Shan. 1.000 huishoudens (ca. 5.000 personen ontvangen contant geld die zij kunnen besteden aan primaire levensbehoeften (voedsel, non-food items, huisvesting). Door deze manier van noodhulp hoeven er geen goederen geïmporteerd te worden uit andere landen en worden lokale ondernemers ondersteund. Bovendien zorgt het ervoor dat de hulpverlening op maat is.
Daarnaast biedt het programma bescherming en wordt er gewaarborgd dat de meest kwetsbare personen toegang hebben tot de noodhulp.
Tearfund voelt het programma uit met twee lokale partners, die wij (vanwege veiligheidsredenen niet bij naam kunnen noemen). De noodhulp is onderdeel van de gezamenlijke noodhulpactie van de Dutch Relief Alliance in Maynmar. Tearfund Nederland heeft de leiding in deze noodhulpactie en werkt samen met CARE, Oxfam, Save the Children, Plan en ZOA. In totaal worden 62.212 personen bereikt.
Foto: Save the Children
De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van 14 Nederlandse hulporganisaties. In noodsituaties zoals gewelddadige conflicten, extreme armoede of natuurrampen werken wij samen binnen één groot programma, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierdoor kunnen we sneller, efficiënter en goedkoper hulp bieden aan een grotere groep mensen. Het samenwerkingsverband heeft als doel om de effectiviteit en efficiëntie van humanitaire acties te verbeteren, om meer middelen ten goede te laten komen aan mensen in nood.