Lees hier meer over het werk van Tearfund en dat van onze lokale partners in Indonesië.
Indonesië is een land dat een grote kloof kent tussen arm en rijk. De economie groeit, maar het is voornamelijk het rijkere deel van de bevolking dat daar de voordelen van ervaart. Sinds de COVID-pandemie is voor heel veel mensen die al kwetsbaar waren, de armoede verder toegenomen. Velen verloren hun baan en er was nauwelijks een sociaal vangnet. Daarnaast komen er steeds vaker natuurrampen voor in Indonesië. Deze rampen nemen ook steeds verder toe in schaal, mede door de gevolgen van klimaatverandering.
Sinds 2012 werken we met onze partner aan Church and Community Transformation (CCT), verspreid over heel Indonesië. We streven ernaar dat het eigenaarschap van de ontwikkeling steeds meer komt te liggen bij Indonesische organisaties en kerken. De komende jaren blijven we daarom investeren in het verder opbouwen en uitbreiden van CCT in Indonesië, met als doel om meer organisaties en kerken te betrekken. Ook werken we aan het vergroten van de capaciteit om hiervoor zelf fondsen te werven in de regio. De CCT-beweging in Indonesië is verbonden met die van andere landen in Zuidoost-Azië, die elkaar versterken. Kerkleiders, trainers en vrijwilligers ontmoeten elkaar in online- en offline-conferenties en lessen waarin ervaringen worden gedeeld.
In 2022 hebben we de laatste fase van de noodhulp na de tsunami van 2018 in Sulawesi afgerond. Samen met de betrokken kerken en organisaties hebben we lessen getrokken uit de afgelopen jaren ten aanzien van de rol van kerken in noodhulp en rampenpreventie. We blijven investeren in een nationaal netwerk van kerken en christelijke ngo’s in Indonesië, het Jakomkris-netwerk. Doel daarvan is dat gemeenschappen beter voorbereid zijn op rampen die nog gaan komen, en die door klimaatverandering verergerd worden. Het Jakomkris-netwerk is inmiddels de officiële christelijke vertegenwoordiging voor de overheid als het gaat om rampenpreventie en noodhulp. Eén van de partners in het netwerk is Yakkum Emergency Unit. We ondersteunen hen bij het verbeteren van hun eigen capaciteit rond noodhulp via het zogenaamde Disaster Management Capacity Assessment.