Urenlang rijden we door het droge noorden van Kenia, in het gebied Turkana, waar voor het vijfde seizoen op rij de regen uitblijft. Eerst nog een asfaltweg, later volgen we de zandpaden door drooggevallen rivieren, langs heuvels en uitgestrekte velden droog geel zand. De bomen die we nog zien wachten om dood te gaan, wordt ons later verteld. We zien nauwelijks leven, zijn blij verrast door een paar overstekende kamelen.

De twee kippen die ze nog hadden, zijn gestolen

Nomaden zonder vee

De meeste inwoners van Turkana zijn nomaden en leefden met hun vee een rondtrekkend bestaan. Door de langdurige droogte verdween voedsel en drinkwater voor geiten, schapen, koeien en kamelen. Die stierven in enorme aantallen. Zonder vee hebben de nomaden geen middelen van bestaan en zijn ze genoodzaakt op een plek te blijven waar water beschikbaar is, bij een pomp of een rivier.

Droge ogen

Ik spreek Elin, een jonge vrouw die met haar man en zes kinderen sinds een jaar hun hutten hebben neergezet op een plek dicht bij het plaatsje Lokichar. Van hun kudde van 50 geiten hebben 4 geiten het tot nu toe overleeft. De twee kippen die ze hadden zijn gestolen. Elin ontvangt ons naast haar tent, zittend op de grond met haar jongste van zes maanden op schoot. Het kind sabbelt aan een stukje plastic en doet steeds een nieuwe poging om uit haar borst te drinken. De korte haren van het jongetje laten ondervoeding zien: in plaats van gitzwart heeft het een haar een lichtrode gloed. Ook heeft het kind te droge ogen.

Ook familie en vrienden hebben niets meer om te delen

Niets gegeten

Elin vertelt hoe het langdurige gebrek aan regen het gezin in grote problemen heeft gebracht. Er is in de weide omtrek geen voedsel te vinden. Niet voor hun vee en niet voor het gezin. Ze zoekt het nu bij familie of vrienden, maar ook zij hebben niets te delen. Het vuur in de kookhut is uit en heeft al twee dagen niet gebrand. Het gezin heeft gisteren niets gegeten en ze weet niet of ze dat vandaag wel zullen doen.

Afbeelding
Nomade-moeder Elin uit Kenia
Nomade-moeder Elin uit Kenia

Houtskool als inkomen

Haar man is niet thuis, hij zoekt naar hout om houtskool van de maken. Hij moet ver lopen om het te vinden, omdat het schaars is en voor de meeste mensen in de omgeving de enige manier om nog aan een inkomen te komen. Het resultaat van een week hout zoeken, verwerken tot houtskool en het verkopen op de markt is 200 Keniaanse Shilling. Precies evenveel als de kosten van twee kilo maismeel.  Het gezin eet met acht personen van deze twee kilo meel. Ze maken er dunne pap van en gebruiken dit meestal als avondmaaltijd, vaak de enige maaltijd van de dag.

'How are you?' wordt me gevraagd

Oekraïne

Voor de crisis in Oekraïne kon het gezin van Elin voor hetzelfde geld vier kilo meel kopen, of olie, zout of bonen als aanvulling. De voedselprijzen zijn verdubbeld en nog steeds stijgen de prijzen. Ik vraag haar hoe het met haar andere kinderen gaat, hoe ze het volhouden. De kinderen gaan niet naar school, de jaarlijkse schoolkosten zijn 40.000 Shilling. Soms gaan ze er naartoe omdat er maaltijden worden verschaft aan leerlingen en ze dan ook een maaltijd kunnen krijgen. Ze huilen vaak van de honger. Elin vertelt dat ze dan net zo lang aait of tegen ze praat totdat ze stoppen met huilen. Als we klaar zijn met ons gesprek en ik een foto van haar mag maken roept Elin haar kinderen. Ze komen schuchter aanlopen en geven me allemaal netjes een hand. ‘How are you?’ wordt me gevraagd. 'I am good, and how are you?' De jongen knikt.

Hart huilt

Ik kan oprecht zeggen dat mijn hart huilt. De Keniaanse overheid biedt niet voldoende aan de meer dan 4,1 miljoen mensen die door de aanhoudende droogte in hongersnood verkeren. Humanitaire hulp in dit gebied is van levensbelang, dus media- en internationale aandacht voor deze crisis ook.

De komende zes maanden bieden we met onze lokale partner voedselhulp aan 1.200 huishoudens. Ze ontvangen per maand 50 kilo maismeel, 2 liter olie, 5 kilo bonen en een pond zout, het minimale dat een gezin van 6 personen nodig heeft.

Deze hulp is deel van de humanitaire hulp die we met de Dutch Relief Alliance verlenen, gesteund door de Nederlandse overheid. We werken samen met onze lokale partner Anglican Development Services, die bestaande projecten heeft in het crisisgebied.

Doneer door op de gele button te klikken. Of organiseer een collecte in jouw kerk. Klik hier voor meer informatie.

Help mee!

Met jouw gift steun je de noodhulp die Tearfund verleent in situaties als deze.
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
shutterstock_2112244505.jpg
Verhaal
Lees meer
7 July 2022

Hoe jij kunt bidden voor jouw medemensen in Oost-Afrika

Bidden kan soms enorm lastig zijn. Je zoekt naar de juiste woorden op momenten dat je de situatie eigenlijk niet kunt [...]
Lees meer
Noodhulp Oost Afrika
Verhaal
Lees meer
23 May 2022

Extreme droogte in Oost-Afrika: 13 miljoen mensen hebben honger

In Oost-Afrika lijden op dit moment meer dan 13 miljoen mensen honger. Onder hen zijn 7 miljoen kinderen die te maken hebben [...]
Lees meer
Afar-regio water jerrycans
Verhaal
Lees meer
28 June 2022

Guret Ahmed: ‘Elke nacht slapen onder de sterrenhemel: die levensstijl geef je niet zomaar op’

Voormalig Afar-nomade Guret Ahmed uit Ethiopië genoot enorm van zijn bestaan als kamelenhoeder. ‘Als je die vrijheid gewend [...]
Lees meer