Hoe lang zou jij het volhouden zonder schoon drinkwater? 844 Miljoen mensen wereldwijd hebben helemaal geen toegang tot schoon water. Iedere negentig seconden sterft er ergens op aarde een kind als gevolg van vervuild drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen. Tearfund wil met behulp van innovatieve waterpompen de Zuid-Soedanese bevolking helpen aan een betere en betrouwbaardere watervoorziening.
Het is misschien cliché omdat het zo vaak wordt gebruikt, maar een waterpomp maakt een groot verschil voor een gemeenschap. In veel ontwikkelingslanden in een crisissituatie is de kans groter dat water- en sanitatiesystemen aangevallen worden of beschadigd raken. Wanneer er geen schoon drinkwater is, en wanneer gezondheidssystemen verwaarloosd worden, zijn ondervoeding en levensbedreigende ziektes zoals cholera het onvermijdelijke gevolg. Schoon drinkwater is daarom van levensbelang.
In de regio’s Aweil Oost en Centraal werkt Tearfund samen met Tearfund Zuid-Soedan, lokale organisatie CEDS en een WASH research-organisatie met steun van de Dutch Relief Alliance aan innovatie op het gebied van waterpompen. Via sensors op de waterpompen, die verbonden zijn met een telefoonnetwerk of satelliet, kunnen overheden, gemeenschappen en hulporganisaties in de gaten houden hoe de waterpomp functioneert en hoeveel water er beschikbaar is.
Dit is zeer relevante informatie omdat het van groot belang is dat een waterpomp goed beschermd en onderhouden wordt. Bij beginnend falen van de pompen kan er op deze manier snel actie worden ondernomen. ‘Veel van de waterbronnen in Zuid-Soedan zijn slecht bereikbaar als gevolg van de grote overstromingen waar het land door zware stortregen regelmatig mee kampt. Ook zijn veel plekken niet veilig te bereiken door de onrust in het land. Een aantal maanden geleden werd een medewerker nog aangevallen in de buurt van een van Tearfunds waterpompen,’ vertelt programmamedewerker Caspar Waalewijn. ‘Met de sensoren hopen wij de watervoorzieningen niet alleen efficiënter te maken, maar ook veiliger in het onderhoud.’
Een aantal maanden geleden werd een medewerker aangevallen bij een waterpomp van Tearfund
Veel van de waterputten in Zuid-Soedan zijn in beheer van vrijwillige watergebruikerscomités. Die zijn voor reparaties aan de waterpompen afhankelijk van steun van de overheid en anderen. Door de onzekere situatie in het land, schaarste en beperkte middelen duren die reparaties echter onnodig lang. Met de sensoren hopen wij dit soort situaties te kunnen voorkomen. Uiteindelijk moeten de gegevens die de sensoren verzamelen het hele watervoorzieningsproces in Zuid-Soedan verbeteren, iets waar de bevolking nog lang de vruchten van zal plukken.
Ongeveer de helft van de bevolking van Zuid-Soedan heeft geen toegang tot een goede waterbron. Volgens schattingen van de Verenigde Naties had in 2017 zelfs maar 35 procent van de plattelandsbevolking toegang tot een werkende waterbron. Slechts negen andere landen in de wereld hadden slechtere watervoorzieningen.
Zuid-Soedan is een van de armste landen van Afrika. Volgens de VN is bijna twee derde van de inwoners afhankelijk van noodhulp. Sinds de onafhankelijkheid in 2011 wordt het jonge land geteisterd door steeds oplaaiende gewapende conflicten. Ruim 3,5 miljoen mensen zijn er nu ontheemd. Door droogte en overstromingen kampt het land met enorme voedseltekorten.
Lees ook: Adut uit Zuid-Soedan: 'Elke dag is een strijd, maar ik ben blij dat we nog leven.'
Schokkende cijfers
Vrouwen en meisjes in Afrika besteden gezamenlijk dagelijks 200 miljoen uur aan het halen van water. Dat kan voor een vrouw of meisje oplopen tot enkele uren per dag. Dat is jaarlijks 40 miljard uur. Het sjouwen met volle jerrycans zorgt voor rugklachten, miskramen en gemiste tijd op school.
Wil jij samen met Tearfund armoede en onrecht tegengaan? Dat kan! Met jouw donatie verlenen wij hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. Elk bedrag is welkom en maakt verschil!