Ze wordt door haar dorpsgenoten ook wel ‘moeder kringloop’ genoemd: Regina uit Masaka, Oeganda. Omdat ze het liefst álles wat ze tegenkomt een tweede leven geeft. Daarom is Regina ook zo blij met haar baan bij Eco Brixs, waar plastic afval wordt omgetoverd tot straatstenen en houders voor doorzichtige gezichtsmaskers. Eco Brixs slaat drie vliegen in één klap: werkgelegenheid, schone straten en duurzaam hergebruik!
“Een paar jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit. Ik stond elke ochtend om 5 uur op om pannenkoeken te bakken. Die verkocht ik overdag op de markt. Het was lastig om genoeg geld te verdienen om mijn vier kinderen te onderhouden. Ik zocht naar een beter betaalde baan, maar door de enorme jeugdwerkloosheid in ons land bleek dit een onmogelijke opgave.
Ik ergerde me altijd al aan al de grote hoeveelheid afval op straat
Op een zondagochtend hoort Regina haar dominee praten over het zwerfplastic langs de kant van de weg. “Ik ergerde me altijd al aan al de grote hoeveelheid afval op straat, dus ik spitste mijn oren. De pastor vertelde over de schadelijke dampen die vrijkomen als we plastic in de fik steken. Over de muskieten die op het stilstaande water in plastic afval afkomen, wat de kans op malaria vergroot. Over de loslopende koeien die letterlijk stikken in plastic. En over de micro plastic deeltjes die in ons eigen voedsel terechtkomen. Ik wist wel dat zwervend plastic slecht is voor ons allemaal, maar hier schrok ik echt van.”
EO-Metterdaad is in Oeganda geweest bij Eco Brixs en de komende zaterdagen nemen ze je mee! Samen geven wij stem en steun aan mensen wereldwijd, die leven in onrecht, nood en armoede.
Zaterdag om 18.20 uur op NPO 2
Als de dominee vertelt over een organisatie genaamd Eco Brixs, die het afvalprobleem wil aanpakken, weet Regina: hier wil ik onderdeel van uitmaken. “Het idee van Eco Brixs is simpel: het plastic afval wordt ingezameld, versnipperd en verwerkt tot nieuwe producten. Iedereen die plastic inlevert, krijgt daar wat geld voor uitgekeerd; per 1000 kilo plastic ongeveer 84 euro. In vergelijking met het gemiddelde huishoudinkomen in Masaka van 36 euro per maand biedt dat héél veel kansen. Want plastic inzamelen: dat kan iedereen. Eco Brixs zorgt dus voor werkgelegenheid, terwijl tegelijkertijd het afvalprobleem wordt aangepakt.”
Op het terrein naast de kerk in Masaka wordt verzamelpunt voor plastic afval geplaatst. In de fabriek van Eco Brixs wordt het plastic versnipperd, waarna de stukjes onder druk en hitte worden vermengd met zand. “Daarmee worden bakstenen of straatstenen gemaakt, die lichter, sterker en ook nog goedkoper zijn dan gewone stenen”, vertelt Regina, die al snel een baantje krijgt bij het bedrijf. “Ook maken we sinds de Covid-19 crisis transparante gezichtsmaskers en schermen van plastic afval, die voornamelijk worden verkocht aan klinieken en ziekenhuizen.”
Inmiddels werkt Regina al ruim 2,5 jaar bij Eco Brixs. Ze beheert de financiën en fungeert als gastvrouw voor bezoekers. “Kerkleiders en bestuurders van andere Oegandese steden komen in onze fabriek kijken hoe het eraan toe gaat. Ook leerlingen komen hier kijken, om te leren over het gevaar van plastic in het milieu, maar ook hoe ze thuis het gebruik van plastic kunnen verminderen. ‘Eco strijders’ noemen we hen ook wel. Iedereen die ik hier een rondleiding geef, is enorm onder de indruk. Gezien het grote succes wil Eco Brixs zeker uitbreiden. Elke maand wordt er ongeveer 2000 kilo plastic binnengebracht door dorpsgenoten. Onze fabriek kan 20 ton plastic per maand verwerken, maar er valt nog veel meer plastic afval te recyclen.”
Eindelijk kan ik mijn gezin goed onderhouden
“Ik zit hier helemaal op mijn plek. Eindelijk kan ik mijn gezin goed onderhouden. Mijn collega’s noemen mij ook wel ‘moeder kringloop’, omdat ik altijd kansen zie om producten opnieuw te gebruiken. Ik vind het mooi dat jongeren en kwetsbare dorpsgenoten bij Eco Brixs een kans krijgen op betaald werk. De helft van ons personeel heeft te maken met een beperking; mensen die normaal gesproken nergens aan de bak zouden komen. Het is het mooi om te zien dat de hele gemeenschap meedoet aan dit project. En ja, ik geniet ook van de schone straten…”
En vind je het leuk om in één klap jongeren aan werk te helpen én het plastic probleem op te lossen? Het kost ongeveer 50 euro om één jongere te trainen in het afval verzamelproces. Lees hier meer over hoe jij kunt helpen.