Wat is de Veertigdagentijd? 

De veertigdagentijd  is een periode waarin christenen zich voorbereiden op Pasen, bijvoorbeeld door te vasten. In deze periode wordt stilgestaan bij het lijden van Jezus en bij het lijden van onze naasten. 

Kernpunten van de Veertigdagentijd zijn:

  • Begint op Aswoensdag
  • Duurt 40 dagen (exclusief zondagen)
  • Eindigt op Pasen
  • Periode van bezinning, vasten en voorbereiding

Waarom vieren christenen de Veertigdagentijd?

Voor veel christenen betekent de veertigdagentijd een periode om zich voor te bereiden op het Paasfeest. Door te vasten leren mensen ‘af te zien van…’ en daardoor ‘ruimte te maken voor…’ Door te vasten, ontstaat er ruimte voor God en voor anderen. Zo’n periode van bezinning helpt christenen op een bewuste manier toe te leven naar Pasen.

Veertigdagenkalender

Deze kalender is een praktische gids vol dagelijkse overdenkingen en acties om bewust te leven tijdens de veertigdagentijd. Denk bijvoorbeeld aan bewust leven om anderen te helpen, door te leven van genoeg en meer te geven aan mensen in armoede. Met de Veertigdagenkalender kun je jouw vastentijd verdiepen en toeleven naar Pasen met aandacht voor jezelf, je naasten en de wereld.

Bestel de Veertigdagenkalender

Het gaat erom dat je met vasten verbondenheid met God zoekt.

Wat is vasten?

Vasten betekent dat je jezelf dingen onthoudt of dat je minder van iets neemt. Het gaat erom dat je met vasten verbondenheid met God zoekt. Daarom kan het ook zo zijn dat je met vasten iets juist wél doet. Bijvoorbeeld meer omkijken naar andere mensen of meer tijd doorbrengen met God. Je kunt ook vasten door bijvoorbeeld 40 dagen geen alcohol te drinken of minder tijd op social media door te brengen door een app te verwijderen. Er is geen goed of fout.

Zoek je naar creatieve vormen van vasten? Of wil je meer lezen over wat de Bijbel zegt over vasten? Lees dit artikel over vasten (in de veertigdagentijd).

Wanneer begint en eindigt de Veertigdagentijd? 

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag. Dit jaar is dat op woensdag 5 maart 2025. De veertigdagentijd eindigt op 19 april 2025. 20 april is Pasen.

In 40 dagen toeleven naar Pasen 

Misschien had je al wel door dat er tussen Aswoensdag en Witte donderdag niet precies 40, maar 46 dagen zitten. Dat komt omdat de zondagen niet worden meegerekend in de vastenperiode. Daardoor is de totale duur van de vastentijd 40 dagen, omdat er zes zondagen afvallen. 

Geschiedenis van de Veertigdagentijd

De traditie van de veertigdagentijd vindt haar wortels in de Bijbelse symboliek van het getal 40, dat vaak voorkomt in belangrijke Bijbelse verhalen. Zo bleef Mozes 40 dagen op de berg Sinaï, zwierven de Israëlieten 40 jaar door de woestijn en vastte Jezus 40 dagen in de woestijn voorafgaand aan zijn openbare optreden.

Sommige christenen kiezen ervoor om op Aswoensdag een askruisje op hun voorhoofd te tekenen.

Wat is Aswoensdag? 

Aswoensdag is de eerste woensdag na Carnaval en de eerste dag van de veertigdagentijd. Sommige christenen kiezen ervoor om op deze dag een askruisje op hun voorhoofd te tekenen. De voorganger neemt dan as op de duim van de rechterhand en tekent daarmee een kruisje op het voorhoofd. Tijdens dit moment wordt de volgende tekst uit Genesis 3:19 uitgesproken: Zweten zul je voor je brood, totdat je terugkeert tot de aarde, waaruit je bent genomen: stof ben je, tot stof keer je terug.

In de tijd van de Bijbel was as over het hoofd strooien een teken van rouw. Maar het betekent ook dat as de grond weer vruchtbaar maakt en reinigend kan werken. Daarom staat het tekenen van een askruisje symbool voor het feit dat we erkennen dat we God nodig hebben en steeds willen kiezen voor wat rein en vruchtbaar is. 

Wat is de Stille week?

De laatste week van de veertigdagentijd (de week voor Pasen) wordt de Stille week of de Goede week genoemd. In deze week wordt er extra stilgestaan bij het lijden en sterven van Jezus. In sommige kerken kun je in die week elke dag langs voor vieringen of gebeden. De laatste dagen van de week zijn het belangrijkst:

  • Witte donderdag: we gedenken het laatste avondmaal van Jezus.
  • Goede vrijdag: staan we stil bij de kruisiging van Jezus.
  • Stille Zaterdag: dit is de dag dat Jezus stierf en het een dag van rouw is.
  • Pasen: de belangrijkste dag. Jezus staat op uit de dood!

Wat vier je met Pasen? 

Met Pasen vieren we de opstanding van Jezus. Op Goede vrijdag stierf hij aan het kruis voor onze zonden. Maar na drie dagen stond Hij weer op uit de dood. Jezus stond op uit de dood om de dood te overwinnen. We vieren met Zijn dood dat we dankzij Jezus een eeuwig leven krijgen en dat onze zonden zijn vergeven. 

Bestel de Veertigdagenkalender

Neem tijd om te bidden dat God je verlangens afstemt op Zijn wil. Overweeg om gebruik te maken van een hulpmiddel, zoals de Veertigdagenkalender van Tearfund, om zelf deze 40 bewust(er) te beleven. Deze kalender biedt dagelijkse inspiratie om je hart op God en anderen te richten.

Bestel de Veertigdagenkalender hier vanaf begin januari 2025!