Zin om tijdens de vakantie eens iets nieuws te proberen? Probeer ons heerlijke Happietaria-recept uit Nepal: Dal Bhat. Binnen 30 minuten staat deze exotische maaltijd op tafel. Een mooie aanleiding om eens samen verder te praten over de cultuur en levensomstandigheden van dit mooie land. Ons Klets & Doe spel helpt je op weg om dieper in gesprek te gaan over armoede en onrecht!
Recept voor 5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor de curry pasta
• 2 uien, gepeld en in flinke stukken gesneden
• 3 teentjes knoflook, gepeld
• 1 rode peper, ontdaan van het kroontje
• een duimgrootte verse gember, geschild
• klein blikje tomatenpuree (70 gram)
• eetlepel kerriepoeder
• Scheutje zonnebloemolie
Verder nog nodig
• 400 gram ongekookte linzen
• 1,5 liter groentebouillon
• Naanbrood (zelf gemaakt of uit de winkel)
• Basmatirijst
• Limoen
• Bloemkool
• eetlepel kerriepoeder
• eetlepel mosterdzaad
• eetlepel komijnzaad
• theelepel chilivlokken
• theelepel
• paprikapoeder
• half theelepeltje
• cayennepeper
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een keukenmachine en mix. Zet apart.
Besprenkel de bloemkoolroosjes met olijfolie, cayennepeper, kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout. Rooster 15 á 20 min in een voorverwarmde oven (op 180 graden).
Verwarm wat olie in een wok (of pan met dikke bodem) en bak hierin het mosterdzaad, komijnzaad en chilivlokken tot het mosterdzaad begint te springen. Blus het geheel af met de currypasta en bak dit nog 2 minuten door op medium hoog vuur.
Voeg de linzen en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur koken tot de linzen gaar zijn en de saus is gebonden.
Breng op smaak met een flinke kneep limoensap, zout en peper. Serveer de Dal met rijst, de geroosterde bloemkool en naanbrood. Eet smakelijk!
Ga onder het genot van dit heerlijke Nepalese diner samen verder in gesprek over armoede en onrecht. Naast quality-time samen, leer je elkaar ook nog eens beter kennen. Aan het eind wacht een spannende, grappige of uitdagende opdracht. Gegarandeerd speelplezier!