Als ik met mijn puberdochter aan kom rijden bij het Happietaria-pand net buiten het Wageningse centrum, denken we eerst dat we verkeerd gereden zijn. Laten we zeggen dat het gebouw niet direct oogt als de meest sfeervolle horecalocatie ooit. Eenmaal binnen blijkt dat de studenten keihard hebben gewerkt om er met steigerhout, planten en krijtborden iets gezelligs van te maken.

 

Voor bijbaantjes hebben de studenten even geen tijd

Hulp van de universiteit

“Dit is eigenlijk ook gewoon een kantoorpand hoor”, lacht commissievoorzitter Hannah Moggré. Terwijl ze voor de grote avonddrukte nog snel een paar happen eten neemt, vertelt de studente dat de Wageningse universiteit het pand gratis ter beschikking stelt. “En dat is natuurlijk superfijn. De uni is sowieso een grote hulp. Zo zijn we als commissie maandenlang ontzettend druk met voorbereidingen voor de maand dat het restaurant open is. Tijd voor onze bijbaantjes is er niet. Daarom helpt de universiteit ons met een kleine toelage om dat inkomen te compenseren. En zijn ze coulant met het mislopen en inhalen van colleges en tentamens.”

De jongeren passen de training gelijk toe op hun eigen lapje grond

Het tij keren

Met steun van Happietaria Wageningen, hoopt Tearfund het tij op Haïti voor jongeren te kunnen keren. De jonge Haïtianen krijgen een training in het telen van gewassen, boekhouding, bedrijfskunde en marketing. Ze brengen het geleerde gelijk in de praktijk op hun eigen stukje grond van 1000 vierkante meter.

Uit eten goed doel restaurant Happietaria Wageningen

Over het project

En dat allemaal voor het grote doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor een Tearfund-project. In het geval van Happietaria Wageningen is dat een landbouwtraining voor jongeren op Haïti. Hannah: “Dit doel past natuurlijk heel erg bij ons als landbouwuniversiteit. En het gaat ook om onze leeftijdsgenoten daar. Zij hebben bijna geen toegang tot hoger onderwijs. Mede daardoor is er veel werkeloosheid. De situatie op het eiland is ook erg onrustig; veel jongeren zwichten voor de verleidingen van criminele bendes.”

De kosten laag houden

Het is tijd om naar de restaurantruimte boven te gaan: we kunnen aan tafel. In de gezellige zaal staan overal menu-kaarten met info over het project op tafel. Een groot bord met sponsor-namen trekt de aandacht. We zien logo’s van de plaatselijke Lidl, bakker en afvalverwerker gebroederlijk naast elkaar staan. “Die sponsoring is heel belangrijk voor ons”, licht Hannah toe. “We proberen onze inkoopkosten laag tot nihil te houden, zodat zoveel mogelijk omzet een op een ten goede komt aan het project.”

Afbeelding
Wat brengt Happietaria op voor Tearfund-projecten?

Boter bij de vis: wat Happietaria opbrengt

Een Happietaria die voor het eerst in de betreffende stad draait, haalt om en nabij de 10.000 euro op voor een Tearfund-project. Steden die al langer meedoen, tikken al snel de 40.000 euro aan. Traditionele uitschieter is Groningen. Deze echte Happietaria-stad piekt regelmatig boven de 100.000 euro. Sinds 2017 hebben alle Happietaria's samen al zo'n 1,3 miljoen euro opgebracht.

We reserveren elk jaar dat Happietaria draait een plekje

Van vega tot verantwoord vlees

De kaart is eenvoudig, maar biedt voor elk wat wils. Van vega tot verantwoord vlees. We eten heerlijk en buurten tussen de verschillende gangen door bij wat andere tafeltjes. Bij een treffen we een gezin dat al sinds jaar en dag bij Happietaria Wageningen blijkt aan te schuiven. “We hebben zelf ook in Afrika bij landbouwprojecten gewerkt en vinden de combinatie van studenten die zich inzetten en het doel geweldig. Daarbij is het eten ook gewoon lekker en kan je hier gezellig tafelen. Elk jaar dat Happietaria Wageningen draait, reserveren we een plekje."

Hoog bezoek

Een tafeltje verder zit zowaar hoog bezoek: de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen prikt een vorkje met zijn ambtsgenoot Hans van der Plas uit Rhenen. Ze blijken regelmatig af te spreken om bij te praten over hun vak en dit keer vroeg Floor Hans mee naar Happietaria. “Dit concept past natuurlijk geweldig bij Wageningen”, stelt Floor. “We zijn een foodstad en met de universiteit zijn we ook bij internationale landbouwsamenwerking betrokken.”

Ook de burgemeester van Wageningen prikt gezellig een vorkje mee

Verrijkend

Hij vervolgt: “Komt bij dat het voor de studenten geweldig verrijkend is om vanaf nul zo’n tijdelijk restaurant te starten en zich tegelijk in te zetten voor een goed doel als Tearfund. En ik vind het ook leuk om te zien dat hier zo’n mooi dwarsdoorsnede van onze Wageningse samenleving zit. Van jong tot oud: het concept spreekt hen allemaal aan."

Meer leren

Dat beaamt ook commissielid Lisanne van Harten, die op de gang een ingelaste pr-vergadering voorzit. “Het is voor ons een fantastische ervaring om mee bezig te zijn. Wat er allemaal niet bij komt kijken om zo’n restaurant te runnen, ook al is het dan ‘maar’ voor een maand. Ontzettend leerzaam. Of het niet moeilijk te combineren is met een drukke studie? Nou, ik denk dat ik deze hele periode bijna meer leer dan tijdens een jaar studie!”

Afbeelding
Uit eten restaurant goed doel Happietaria

Kom zelf ook eten bij Happietaria!

Er openen door het jaar heen in verschillende steden Happietaria-restaurants, doorgaans voor een maand. Op dit moment (tot 20 mei) draait Rotterdam, in juni gaat Amsterdam openen. Een actueel overzicht vind je op de algemene Happietaria-website.

Soms is het kiezen tussen een tentamen leren of een Happietaria-vergadering

Tegenvallers

Ook de andere studenten die we spreken noemen de ervaring om zelfstandig een restaurant te runnen en daarmee hun leeftijdsgenoten op Haïti te steunen heel bijzonder. Al zijn er natuurlijk ook tegenvallers. Hannah: “Toen vrij ver in het proces het commissielid huisvesting stopte, zag ik het echt even niet meer zitten hoor. Of als ik moest kiezen tussen leren voor een tentamen of die belangrijke Happietaria-vergadering… Gelukkig is het allemaal goed gekomen en had ik de ervaring voor geen goud willen missen.”

Onderdeel van Tearfund

Omdat we graag willen weten waarom Tearfund Happietaria zo omarmt en het project sinds 2017 volledig onderdeel is van deze organisatie, bellen we tussen de bedrijven door even met nationaal coördinator José Schouten. “Happietaria past onder andere zo goed bij Tearfund omdat het studenten in hun kracht zet en hun talenten ontplooit om recht te doen. Zoals we dat ook met mensen in onze projecten in het buitenland doen.”

De passie van deze jonge wereldverbeteraars is het belangrijkste ingrediënt

In het zweet werken

We zijn inmiddels bij het dessert aanbeland. Nog snel een paar hapjes overheerlijke tiramisu naar binnen werken en dan lopen we terug naar beneden. Daar draait de vaatwasser op volle toeren en staat de keukenploeg zich alweer in het zweet te werken voor de volgende ronde gasten.

En het kan aan ons liggen, maar de passie van al deze prachtige wereldverbeteraars proefden we de hele avond heen in de heerlijke gerechten. En vormt zo misschien wel het onmisbare en unieke ingrediënt van Happietaria.

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.
Gerelateerde content
Zomers gerecht Happietaria Dal Bhat
Verhaal
Lees meer
5 August 2024

Zomers gerecht uit Nepal

Zin om tijdens de vakantie eens iets nieuws te proberen? Probeer ons heerlijke Happietaria-recept uit Nepal: Dal Bhat. Binnen [...]
Lees meer
Happietaria Gouda
Nieuws
Lees meer
15 January 2024

Opnieuw succesvol jaar voor Happietaria

Voor Happietaria was 2023 een succesvol jaar, net als in 2022. Het pop-up restaurant van Tearfund dat volledig door [...]
Lees meer
Nacht zonder Dak - Het dak eraf
Verhaal
Lees meer
11 January 2024

Nacht Zonder Dak is vernieuwd!

Sinds 1996 worden er door heel Nederland Nacht Zonder Dak-acties georganiseerd. Groepen scholieren en kerkelijke jeugdgroepen [...]
Lees meer
Happietaria Tearfund
Nieuws
Lees meer
6 June 2023

Happietaria nu ook voor kerken: wanneer openen jullie een pop-up restaurant voor Tearfund?

Wil jij meer verbondenheid binnen jouw kerkelijke gemeente creëren én uitstappen in de wijk? Met Happietaria runnen [...]
Lees meer