Tearfund helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. We bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken. Recht doen is voor ons een opdracht van God. We helpen waar we kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken.

Veranderingen beginnen vaak bij lokale gemeenschappen

Goed om uit te spreken

In ons werk zien wij dat veranderingen vaak bij lokale gemeenschappen beginnen en dat het daarbij goed is als zij zich uitspreken en hun wensen kenbaar maken. Dat geldt zowel voor onze projecten in het buitenland, maar evengoed voor ons werk hier in Nederland.

Niet eerlijk verdeeld

Als we kijken naar het thema klimaat, dan zien we dat de verantwoordelijkheden en lasten niet eerlijk verdeeld zijn. In bijna al onze projecten ondergaan mensen die al zeer kwetsbaar zijn ook de grootste gevolgen van de klimaatverandering. Dat terwijl ze daar vaak zelf nauwelijks of niets aan bijgedragen hebben. Ook in Nederland betalen wij, onze kerken en lokale bedrijven en verenigingen hogere energiekosten, terwijl de grootste vervuilers via belastingvoordelen ontzien worden. Wij werken wij via gesprekken met politici eraan dat Nederland minder subsidie geeft voor fossiele brandstoffen en begrijpen de urgentie die dit voor vele mensen heeft.

Via demonstraties kunnen mensen hun zorgen uiten

Actieve rol spelen

We vinden het ook belangrijk dat in een democratie burgers een actieve rol spelen door o.a. te stemmen bij verkiezingen, petities te ondertekenen en door vreedzaam te demonstreren. Politici horen vaak via lobbyisten het geluid van grote bedrijven en instellingen. Ook Tearfund werkt op deze manier. Via demonstraties hebben mensen de mogelijkheid om hun zorgen kenbaar te maken. Of dat nu studenten zijn die de basisbeurs terug willen, boeren die het meerjarenbeleid van de overheid over CO2 missen of mensen die zich ernstig zorgen maken om Gods schepping.

Volledig legaal en vreedzaam

Om die reden waren wij zaterdag 28 januari jl. samen met 45 directeuren of vertegenwoordigers van organisaties aanwezig in Den Haag. Daar stonden wij tussen 11.30-12.00 uur op de stoep voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Volledig legaal en vreedzaam, omdat dit voor ons de basis is voor hoe wij werken. We zullen nooit een actie ondersteunen die anderen in gevaar brengt.

Soms niet eens

We zijn het soms niet eens zijn met de aanpak of boodschap van (klimaat)activisten, want we willen dat dit gebeurt binnen de kaders van wet en orde voor wijze van demonstreren. Maar als Tearfund vonden we het noodzakelijk om samen met andere organisaties te gaan staan voor het recht op een vreedzaam protest. We hebben tot deelname aan de steunactie op de stoep besloten omdat we de vrijheid van protest wilden steunen over een zo belangrijk onderwerp als de klimaatcrisis.

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Bij Tearfund hebben we het veel over duurzaamheid, omdat een duurzame manier van leven en werken één van de beste strategieën is tegen armoede en onrecht. Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Afbeelding
Gerechtigheid

Justice

Recht doen is voor ons een opdracht van God. Door te bouwen aan een beweging van rechtbrengers werken we aan verandering.
Gerelateerde content
Klimaatactiviste Loukina Tille
Verhaal
Lees meer
30 januari 2021

Klimaatactiviste Loukina Tille: 'We moeten nu handelen, jij ook!’

Ze zijn jong, maken zich grote zorgen om de opwarming van de aarde en doen er alles aan om de wereld te veranderen: Jongeren [...]
Lees meer
Klimaatpelgrimstocht
Verhaal
Lees meer
8 oktober 2021

Klimaatpelgrimstocht: ‘Dat waar je van houdt, dat wil je beschermen’

Eerlijk? Het was een nogal impulsieve actie om me aan te melden om een etappe mee te lopen met de klimaatpelgrimstocht. Op [...]
Lees meer
Inspired Individual David
Verhaal
Lees meer
3 februari 2020

3 sociale ondernemers strijden tegen vervuiling en klimaatverandering in Nepal

Nepal kampt met veel milieuproblemen, waarvan vervuiling en klimaatverandering de belangrijkste zijn. Inspired Individuals [...]
Lees meer